CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Hajléktalanok éjszakája

    November 14-én, Sopron Fő terén 18-22 óra között rendezik meg a ,,Hajléktalanok éjszakáját".
    Az Utcai Hajléktalanellátás Regionális Módszertani Központjától útjára indított országos felhíváshoz csatlakozva a soproni Fő téren is ingyenes forralt bor, tea, pogácsa és az összetartozást jelképező tábortűz várja nem csak a hajléktalanokat, hanem a minden sopronit pénteken este.
    Az önkormányzat mellett a soproni rendezvényt a TAEG Rt. és a Scarbantia Rt. is támogatja


Hajléktalansors - Tények és adatok

    Ilyenkor késő ősszel, amikor fázósan húzzuk össze magunkat a korán sötétedő utcán, egyre többször pillantunk sajnálattal, vegyes kíváncsisággal az utcai padokon, várótermekben üldögélő hajléktalanokra.
    Vajon ők hová húzódnak a hideg elől? Hol fogadják be őket éjszakára, miből telik nekik élelemre, ruhára? És a végső kérdés: Hogy jutottak idáig?
    Vajon hogyan lesz valakiből hajléktalan? Az országos adatok szerint sajnos egyre fiatalabb korban kerülnek az emberek az utcára. Sokan a nevelőotthonokból vagy a fiatalkorúak büntetőintézetéből szabadulva szembesülnek azzal a ténnyel, hogy senki sem várja őket otthon. Családi támogatás híján nehezen jutnak olyan jövedelemhez, amiből albérletet fizethetnének. A középkorosztály gyakran válás vagy munkanélküliség folytán kerül az utcára. Sokan közülük valamikor kiegyensúlyozott családi körülmények között éltek.
    Az első lépcső, hogy barátok lakásán húzzák meg magukat ezek az emberek, amíg lehet. Az átmenetei szállók ideig-óráig szintén nyújtanak fedelet. Utána már csak az éjjeli menedékhely illetve az utca marad. Vannak, akik irtóznak a tömegszállásoktól, ezért inkább az utcát választják.
    Tévhit, hogy a hajléktalanok nem dolgoznak. Sokan végeznek alkalmi vagy segédmunkát, de jövedelmük nem elegendő egy lakás bérléséhez, fenntartásához.
    Van-e kiút? Bizonyára van, csak nagyon nehéz. Minél hosszabb ideig van valaki az utcán, annál reményvesztettebbé válik. Sokan nyúlnak az alkoholhoz. A megromlott egészségi állapot és a bizonytalan szociális helyzet miatt nehéz olyan vállalatot találni, amely megfelelő jövedelemmel foglalkoztatná a hajléktalanokat.
    Miért kell a hajléktalanokra pénzt áldozni? Meg kell adni nekik is az esélyt, hogy munkához jussanak, s így adófizetővé válhassanak. Ha nem gondoskodunk róluk, előbb-utóbb megrokkannak, és egészségi állapotuk már nem teszi lehetővé, hogy valaha dolgozhassanak.
    A megoldáshoz kevés a jelenlegi intézményrendszer. Több, elérhető bérű szociális bérlakás, átmeneti szállás és munkásszállás kellene, olyan, elhivatottságot érző segítőkkel, akik támogatni tudnák a hajléktalanok szocializációját, a társadalomba való visszailleszkedését.
    Ehhez természetesen pénz kell. A Példabeszédek könyvébenben ez áll: ,,Összetalálkozik pedig a gazdag és a szegény, és mind a kettőt az Úr szerzi”. Szegények már mindig is voltak és ma is vannak. Szerencsére olyanok is akadnak, akik a feleslegükből rájuk áldozhatnak.
    Hogy megteszik-e? Ez talán nemcsak rajtuk, hanem az információk hozzáférhetőségén is múlik.

    Az Utcai Hajléktalan ellátás telefonszáma: 99-523-692. A Menedékhelyé: 99-506-403
    Sopronban mintegy 200 hajléktalan él, köztük 80 ember jelenleg is az utcán van. Az éjjeli menedékhely (Kossuth utca 10) mindenki számára díjtalanul igénybe vehető.

Horváth Edit



2003. november 12., szerda 12:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület