CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Ápolóképzés és továbbképzés Európa közepén
Osztrák-Magyar Határmenti Konferencia

Az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 2001 óta szervez határmenti konferenciasorozatot a szomszédos országok egészségügyi szakképzési és nyilvántartási rendszerének megismerésére. Az első partnerország Szlovénia volt, tavaly pedig Romániával közösen szervezték meg a konferenciát.

A 2003. november 10-13. között tartott soproni konferencia 250 résztvevője között a magyar és osztrák ápoló- és orvostársadalom, valamint a szakképző intézetek munkatársai mellett cseh, szlovák, szlovén, román és romániai magyar szakemberek is jelen vannak.

Vízvári László, az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet budapesti igazgatója elmondta, hogy a magyar ápolóképzés rendkívül magas színvonalú, felmérések szerint meghaladja az Európai Unióban előírt alap normatívákat.

Az ápolóképzés érettségire épülő hároméves, 4600 órás tanulmányokat jelent ma hazánkban, ugyanakkor az Unióban már a 10. osztály után elvégzett szakképesítést is elfogadhatónak tekintik

A magyar ápolók keresettek külföldön, és bizonyos fokú migráció is megfigyelhető a magyar egészségügyi társadalomban, amely mindig keletről nyugati irányban halad. Romániából, Ukrajnából Magyarország felé, innen Ausztriába, Németországba, nem ritkán Olaszország irányába.

Ausztriára és az uniós országokra egyaránt az orvos-orientált képzés a jellemtő, míg nálunk, az ápolóképzésben a segítségnyújtásra, a testi és lelki fájdalom enyhítésére helyezzük a hangsúlyt. A diagnosztizálás elsősorban az orvos feladata.

Az egészségügy helyzetéről szólva Vízvári László elmondta: úgy tűnik, hogy a jelenlegi kormányzat azt a lehetőséget választja, hogy kiegészítő biztosításokat fogad el a már meglévő mellé. Ez újabb feladatokat ró az egészségügyre. A másik változat a többféle biztosítási rendszer bevezetése lehetne. Létezik olyan vélemény, amely szerint együttesen rendelkezésre álló összeg elegendő a rendszer működtetéséhez. Sokan visszatértek a pályára, bár nem elsősorban a legjobban képzett munkaerők. A kórházak sajnos pénzügyi okok miatt inkább a kisebb kvalifikációval bíró, olcsóbb munkaerőt alkalmazzák. Ezen segített az ún. minimumtörvény, amely meghatározza, hogy elsősorban érettségire épülő 3 éves képzésben részt vett ápolókat kell foglalkoztatni, valamint osztályonként kötelezővé teszi diplomás (főiskolát végzett) ápolók alkalmazását is. Mindezt az ÁNTSZ ellenőrzi.

Vízvári László ismertette a továbbképzési lehetőségeket is, amelyek közül kiemelkedő a távoktatás szerepe, amelynek fő területei a nefrológia (vesebetegségekkel kapcsolatos) továbbképzés, egészségügyi menedzserképzés, endoszkópos szakasszisztens képzés.

A konferencia részletei a www.eti.hu oldalon –az egészségügyi Továbbképző Intézet honlapján tekinthető meg, a távoktatásról szóló információk pedig a www.tavoktatas.hu holapon.

Horváth Edit

Fotó:konczer@fplanet.hu



2003. november 12., szerda 14:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület