CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Elismerés nemzetiségek képviseletéért, kultúra- és hagyományápolásáért

„Győr-Moson-Sopron Megye Emlékérme" Bezenye, Jánossomorjai és Und horvát, illetve német közösségekért dolgozóknak

    Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés általános alelnöke, a Nemzetiségi Konzultatív Tanács elnöke három személy munkáját ismerte el „Győr-Moson-Sopron Megye Emlékérmének” átnyújtásával. A megyét gazdagító horvát nemzetiségi kultúra fáradhatatlan képviseletéért és ápolásáért Kőrösi Jánosné és Koloszár István, a megyét gazdagító német nemzetiségi kultúra képviseletéért és ápolásáért pedig Wennesz József Károly részesült elismerésben.

A kitüntetettek között Kőrösi Jánosné a bezenyei Horvát Kisebbségi Önkormányzat Pénzügyi Bizottságának elnöke, vezeti a Bezenyei Horvát Egyesületet. Szakmailag igen magas szinten irányítja az általa elindított, fiatalokat tömörítő horvát hagyományőrző néptánccsoportokat. Sikeresen vonja be a falu fiataljait a közösségi életbe is, melynek érdekében létrehozta számukra a Bezenyei  Gyereházat. Számos horvát nemzetiségi program megálmodója és fáradhatatlan kivitelezője.

Wennesz József Károly a Német Önkormányzatok Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének elnöke, valamint több ciklus óta vezeti a jánossomorjai Német Kisebbségi  Önkormányzat munkáját. Hosszú évek óta tevékenykedik aktívan a Nemzetiségi Alapot Elbíráló Ideiglenes Bizottságban és a Nemzetiségi Konzultatív Tanácsban, ahol mindig az ügyet előrevivő javaslatokkal áll elő. Álláspontját mindig világosan, bátran képviseli. A német fúvószene hagyományainak megőrzésében, mint a Jánossomorjai Német Kisebbségi Önkormányzat Fúvószenekarának trombitása tevőlegesen is részt vesz. Nagy figyelmet fordít a fiatalok zenei nevelésére.
Koloszár István évek óta az undi Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Az apró, horvátok lakta település közösségi életében a kezdetektől fogva vékenykedik. Vezeti a külföldön és Magyarországon egyaránt rengeteg helyen fellépő és nagy elismertséget szerzett ’Veseli Gradišćanci’ Együttest. A közelmúltban alapította a fertőhomoki ’Kajkavci’ Együttest. Az idei évtől részt vesz a Nemzetiségi Alapot Elbíráló Ideiglenes Bizottság és a Nemzetiségi Konzultatív Tanács munkájában, határozottan képviselve a megye horvát lakosságának érdekeit.
P.Z.



2003. november 13., csütörtök 14:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület