CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

Vasutas sztrájk - Ausztria
Ismét teljesen leállt a vasúti közlekedés Ausztriában. A múlt heti 12 órás figyelmeztető sztrájk után, most határozatlan időre függesztették fel a munkát az osztrák vasúti dolgozók. Az Ausztria felé induló magyarországi vonatok most is csak a határig közlekednek. A felháborodást az váltotta ki, hogy az ÖBB tervei szerint 2010-ig 12 ezer dolgozó munkahelye szűnik meg és további takarékossági intézkedéseket vezetnek be. A múlt heti figyelmeztető sztrájkot követően megindultak ugyan a tárgyalások, a szakszervezet és az osztrák vasút között, a megbeszélések azonban eredménytelenül zárultak. Ezért most bizonytalan időre függesztették fel a munkájukat az osztrák vasutasok. A sztrájk miatt múlt héten 700ezer ember nem jutott el a munkahelyére Ausztriában. Most több közlekedséi vállalat csatlakozott a munkabeszüntetéshez, így az már több mint egymillió embert érint. A Magyarországról induló nemzetközi szerelvények ez alkalommal is megállnak a határnál. A GySEV Rt. 20 tehervonat, emellett több, mint 100 személyvonat indítását függesztette fel. A sztrájk ellenére az ausztriai Nezsider, valamint Lajtaújfalu állomásokig biztosítja a személyszállítást a GySEV.
 
Bűz - Vének, Gönyű
Valami évek óta bűzlik a Duna parti Vének és Gönyű környékén. A lakosság a közeli fehérjefeldolgozót és komposztálót okolja a szag miatt, a környezetvédelmi felügyelőség azonban rendben találta a cég működését. A vénekiek megfellebbezték a döntést, és most a hatóság másodfokú határozatára várnak. A falu lakói azt mondják, az utóbbi években megnövekedett az asztmatikus megbetegedések száma a környéken. A Győr-Moson-Sopron megyei település képviselői a szakminisztériumhoz fordultak segítségért.

Épülhet -e lerakó? - Szentgál
A Veszprém megyei Szentgál lakói december 7-én döntenek arról, megépülhet-e a község határában a régió hulladékkezelője. Veszprémben, az előkészítésben érintettek tegnap arról tájékoztattak, hogy a területen korábban talált veszélyes anyagokat még idén elszállíttatja a Nitrokémia Rt.

Nevezetesség - Hottó
A Zala megyei Hottó község arról nevezetes hogy itt található a megye legrosszabb útja. Aszfaltburkolata  olyannyira tönkrement, hogy mindössze egy sávban közlekedhetnek rajta a járművek. A „nevezetesség” felújítása - állami forrás híján -egyre késik.

Orvoshiány - Sopron
Működésképtelenné válhat a soproni Erzsébet Kórház gyermekosztálya. Az osztályon ugyanis jelenleg három szakorvos dolgozik, de legalább kétszer ennyire lenne szükség. Ha a súlyos orvoshiányt rövid időn belül nem sikerül mérsékelni, fennáll a veszély, hogy az osztályt be kell zárni. Jelenleg nincs járványidőszak, ezért nem minden ágy foglalt a soproni Erzsébet Kórház gyermekosztályán. Ha mind a 42 ágyban feküdnének, a kis betegek ellátása komoly gondot jelentene az osztály három orvosának és munkatársaiknak. Néhány éve még nyolc orvos teljesített itt szolgálatot, most ugyanazt a feladatot hárman látják el. Egy frissen végzett doktor ügyeletekkel együtt sem visz haza nettó 100 ezer forintot. Az osztályvezető főorvos szerint az alacsony bérek mellett a nemrég bevezetett rezidensképzési rendszer is hozzájárul ahhoz, hogy nincs utánpótlás. Sopronban a legnagyobb nehézséget az ügyeleti szolgálat megszervezése jelenti. Dr. Tóth Péter, osztályvezető főorvos elmondta, hogy a törvény által megszabott havi ügyelet az 6 lehet, 3 orvosnak 10-et kéne ügyelni. Pillanatnyilag úgy tudjuk megoldani, hogy kinti házi gyerek orvosok besegítenek, de ez is csak December 31-ig működik, mert az Egészségügyi Bizottság elnöke kijelentette, hogy Január egytől nem engedélyezi.” Ha az osztályra nem érkezik hamarosan legalább 2-3 szakorvos, elképzelhető, hogy be kell zárni. Ebben az esetben a gyerekeket a győri vagy a szombathelyi kórházban látnák el. A soproni kórház több részlegén hasonlóan válságos a helyzet.

Új eljárás - Sopron
Minimális sebészi beavatkozás, gyorsabb gyógyulás - ezek egy Sopronban most bevezetett műtéti eljárás előnyei. Az Egyesült Államokban kidolgozott módszert a csípő- és térdízületi operációk során tavasz óta alkalmazzák hazánkban.

Drága fuvarozás - Nyugat-Dunántúl
Csődbe mehet néhány határmenti fuvarozási vállalat, és jelentősen emelkedhetnek az Ausztria felé irányuló viteldíjak jövőre. Az osztrákok ugyanis bevezetik a kilométer-alapú díjszámlálást. Így a teherautók a jelenlegi autópályadíjak 20-30-szorosát is fizethethetik. A kamionok okoznak problémákat Kópházán is: a határmenti település polgármestere nemzetközi egyezmény elfogadását sürgeti, mert, ha nagy a sor a határnál, a teherautók közlekedési káoszt okoznak a faluban.

Bevonulás-utoljára - Tapolca
Utoljára vonultak be sorkatonák Tapolcán. A központ ezután a hivatásos állomány kiképzését látja el, igaz a jelenlegi két laktanyából ehhez a feladathoz már csak  egyre lesz szükség.

Új szálloda - Siófok
Új négycsillagos szállodát avattak fel tegnap Siófokon. A beruházás összköltsége 600 millió forint volt, melynek harmadát a Széchenyi terv pályázatán nyerte el az építtető. Az ünnepségen elhangzott, Siófokon tavasszal újabb hotelt adnak át, így a minőségi idegenforgalmat szolgáló szálláshelyek száma növekedni fog a városban.

ZOO-disputa - Veszprém
Idén is Veszprémben rendezték meg a ZOO-disputa elevezésű találkozót, amelyre az ország valamennyi állatkertjéből érkeztek szakemberek. A kétnapos találkozó célja a szakmai tapasztalatcsere, ugyanakkor idén a lakosság véleményére is kíváncsiak voltak a szervezők. Ezért nyílt vitafórumra várták az állatkertbe látogatókat.

Jubileum - Sopron
20 éves a soproni Erdészeti-, Faipari- és Földméréstörténeti Gyűjtemény. A jubileum alkalmából tudományos tanácskozást tartottak, ahol az előadók a műszaki és természettudományi múzeumok helyzetét értékelték. A Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara által fenntartott intézmény idén már a 80. időszaki kiállításának ad helyet. Emellett tablókon bemutatják a múzeum két évtizedének történetét is.

Közös régészeti program - Nyugat-Dunántúl
A vaskori kultúra két és félezer éves emlékeit bemutató közös programot terveznek osztrák és magyar szakemberek. A régészek már dolgoznak azon, hogyan ismertessék meg a két település lelőhelyeit és értékeit a nagyközönséggel.



2003. november 13., csütörtök 15:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület