CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

Európáról a katedrán - Európai dimenzió a nyelvoktatásban
Regionális szakmai pedagógus konferencia

- Az Európai Unió előnyeinek biztos várományosai a nyelveket beszélő, jó kommunikációs képességekkel, EU alapismeretekkel rendelkező állampolgárok - hangzott el a hét végén a Liszt Ferenc Konferenciaközpontban tartott kétnapos tanácskozáson, amelynek célja a nyelvtanároknak a kibővült Unióban jelentkező újkihívásairól és lehetőségeiről való tájékoztatása volt.

A szervezők nevében Kozma Adrienne köszöntötte a résztvevőket

    A konferencián, amely a Világ-nyelv program keretein belül, a Tempus Közalapítvány támogatásával valósult meg, dr. Hiller István kultuszminiszter köszöntő szavai is elhangzottak.
    Az Európai Unióban nagy gondot fordítanak arra, hogy Európa ,,sok színben virágzó nyelvi mező maradjon". Számos példa bizonyítja, hogy a nyelvi funkciók megőrzésére már eddig is nagy gondot fordítottak, így a kis nyelvek közül a baszk és a katalán nyelv virágzásnak indult.
    A kisebbségi nyelvet beszélők kultúrájának megőrzésére Európa ügynökség létrehozását tervezik, amely több éves akcióprogrammal segíti a tapasztalatcserét, a több nyelvet beszélő régiók között.
    Jelenleg 40 millió kisebbségi nyelvet beszélő polgár él az EU-ban, számuk 2004 után hatmillióval gyarapodik majd.
    Az ideális európai polgár anyanyelvén kívül 1-2 idegen nyelvet beszél, vagy legalábbis érti a szomszédságában élők nyelvét.
    A 21 tagú Uniónak 21 hivatalos nyelve lesz majd. Ez a nyelvi sokszínűség maga után vonja azt a problémát, amelyet a tolmácsállomány hatalmassá duzzasztása jelenthet. A 21 hivatalos nyelv 420 fordítási verziót jelent egy-egy uniós rendelet megalkotásánál.
    Kiutat – sokak szerint – az angol nyelv hivatalossá tétele jelenthet, miután a semleges nyelvek –a latin és az eszperantó – nem alkalmasak a modern, illetve a bonyolult fogalmak pontos kifejezésére.

    A magyar népesség nyelvtudásával kapcsolatban bíztatóak az elmúlt 10 évben lezajlott pozitív változások, hiszen a 40 év alattiak körében háromszorosára nőtt a legalább egy idegen nyelvet beszélők száma. Ma az egyetemisták és főiskolások 71 százaléka, a diplomások 51 százaléka rendelkezik idegen nyelvtudással.
    Az adatok bíztatóan hangzanak, azonban köztudott, hogy a jelenlegi iskolai nyelvoktatás színvonala nem megfelelő, hiszen a diákok 8 év nyelvtanulás után gyakran nem tudnak megszólalni az adott idegen nyelven. Gyakran ellentmondás van a nyelvvizsga bizonyítvány által tanúsított és a valós nyelvtudás között.
    Hazánkban ma a középiskolás diákok 95 %-a az angol illetve a német nyelvet választja első idegen nyelvként, a kis nyelvek, csak második-harmadik nyelvként jöhetnek szóba. Az orosz nyelv iránti érdeklődés visszaszorult, pedig az orosz piaci nyitással megnőtt a nemzetközi érdeklődés e nyelv iránt.
    Reformokra van szükség. A Világ-nyelvprogram meghirdette a Nyelvtanulás évét, és célul tűzte ki, hogy 5 év múlva minden középiskolából kikerülő diák használható nyelvtudással rendelkezzen. A felnőttek bevonása a nyelvtanulásba szintén a program szerves része, nyelvet tanulni felnőtt korban sem késő. Mindezek alapjául kell, hogy szolgáljon a magyar anyanyelv, a nyelvtani alapfogalmak megtanulása.
    A kulturális tárca ,,Édes anyanyelvünk” programot hirdetett meg, amelynek fő célja a szórványokban élő magyarság nyelvi hagyományainak ápolása, a népdalok és népmesék megőrzése, felkutatása.
    Szombaton szekcióülésekkel folytatódott a program, amely alatt az Európai Unióról szóló, az interkulturalizmus oktatása, valamint a Tempus közalapítvány pályázati forrásai, a sikeres pályázatírás metodikájának megismerésére nyílt lehetőség.
    A konferencián elhangzottakról az eukatedra@freemail. hu e-mail címen kérhetők további információk a szervezőktől.

Horváth Edit

Kapcsolódó cikk:
,,Európáról a katedrán - Európai dimenzió a nyelvoktatásban”
 



2003. november 16., vasárnap 20:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület