CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Kozmutza Napok - Ünnep üzenettel és kettős ajándékkal

 ,,Szeressetek: ezt mondja az Apostol és ennél különbet nem mond senki sem" -áll az Emléklapon, amelyet a Kozmutza Flóra Általános Iskola és Speciális Szakiskola tanulóinak aláírása hitelesít.

    ,,Hivatásom a gyógypedagógia. Arra esküdtem fel. Segítségnyújtás vágya is lehet szenvedély." - a gyógypedagógia nagyasszonya, Kozmutza Flóra szavai útmutatóul és bátorításul szolgálnak mai soproni utódainak, a Kozmutza Flóra Iskola gyógypedagógusainak, akik türelemmel, kitartással, törődéssel és végtelen szeretettel közelednek diákjaikhoz, azokhoz a tanulókhoz, akik környezeti, vagy lelki-testi akadályozottságukban különleges odafigyelést igényelnek.
    Öt évvel ezelőt vette fel az iskola Kozmutza Flóra nevét, azóta minden évben ünneppel emlékeznek a névadóra tanárok és diákok.
    Az idei két napos ünnepet még örömtelibbé tette az a tény, hogy az iskolában az eddigi szénfűtéses kályhákat korszerű fűtésrendszerre cserélték le. A tegnap az iskola bensőséges keretek között tartotta meg ünnepét, ma pedig, tárt ajtókkal várta meghívott vendégeit, azokat, akikkel örömét szerette volna megosztani.
    Dr. Magas Lászlóné igazgató az ünnepi eseményre meghívottakhoz intézett köszöntő beszédében a beruházás megvalósulásának nehezebb és örömtelibb pillanatait idézte fel. A 17 hónapig tartó, kétségek, aggódások, izgalommal teli várakozások napjait, heteit, és azt a pillanatot, amikor október 15-én egy kolleganőjétől telefonon érkezett az üzenet: ,,Megcsapott a meleg, amikor beléptem az épületbe" . Ez azt jelentette, hogy a szénfűtéses kályhákat, a nagy csizmákat, vastag pulóvereket, a kormot, a port és a hamut, a forró teás reggeli tanításkezdéseket a komfortos, korszerű fűtési rendszernek köszönhetően ,,emberi körülmények" váltották fel.
    Örömük és köszönetnyilvánításuk jeléül a kozmutzás diákok pedig ünnepi műsorral, az iskola életét bemutató filmmel és saját készítésű ajándékokkal várták a meghívott vendégeiket a város vezetőit, a beruházó, valamint a kivitelező cég képviselőit, segítőiket; mert a Kozmutza Flóra tanárai úgy gondolják, az a legtermészetesebb, ha a tanítványok is megtanulják: ,,Adni és tisztelni legalább olyan öröm, mint kapni és elfogadni."

    Prugberger János, a Cothec Kft. ügyvezetője elmondta: 11 önkormányzati intézményben végezték el a 200 millió forintos nagyságrendű fűtésrekonstrukciós, amely a kényelem megteremtése mellett a hatékonyabb energiafelhasználást is jelenti egyben, továbbá arról is szólt, hogy a társaságuk vállalta a berendezések teljes körű üzemeltetést, karbantartását szervizelését is. A fűtéskorszerűsítési munkákra, – amelynek többek mellett kivitelezője volt a Dori Kft –  több önkormányzati intézményben került sor: a Brennbergi Általános Iskola, a Családsegítő Intézet, az Egyesített Szociális Otthon, a Fenyő téri Általános Iskola, a Polgármesteri Hivatal, a Integrált Intézmény, a Széchenyi Iskola, a Soproni Leánykollégium, a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola, a Városi Tűzoltóság.

    Magas Lászlóné arról is szólt az egybegyűlteknek, hogy a több mint 210 gyermek tanítását nevelését biztosító megfelelő környezet kialakítását segítette a nyár folyamán végzett tetőszerkezet javítás, amelyért a Soproni Ingatlankezelő Kft.-nek, személy szerint Zombó Péternek és munkatársainak mondott köszönetet, és arról is beszámolt, hogy a pihenőudvar rendbetétele is hozzájárult ahhoz, hogy a sajátos nevelési igényű tanulók és a velük foglalkozó gyógypedagógusok közös munkája hatékonyabbá váljon.
    Kalmár István alpolgármester arról szólt, hogy hármas célt szolgált az intézmények korszerűsítése: az intézmények komfortját növelte, az eddigi gázfogyasztás 30 százalékra valócsökkenésével a környezetvédelem nyert, és nem utolsó sorban támogatta a munkálatokban részt vállaló helyi vállalkozásokat.

    ,,Szeressetek: ezt mondja az Apostol és ennél különbet nem mond senki sem" - Juhász Gyula idézete és sok-sok aláírás, a Kozmutza Flóra Iskola tanulóinak kézjegye hitelesíti a költő üzenetetét azon az emléklapon, amelyet ma az iskola segítői kaptak.
    Az őszinte, szívből jövő és nagy gonddal összeállított és bemutatott ünnepi műsor pedig igazi mosolyt fakasztó, olykor szívszorítóan megható pillanatokat szerzett mindazoknak, akik a mécsesek fényébe, virágokkal, festett üvegdíszekkel öltöztett iskolának a falai között meghallották az üzenetet: ,,Add a kezed, csak azt akarom, hogy tudd én is vagyok, nem kérek mást csak egy pillanatot, úgy szeretnék élni, mint más gyerek, akire nem néznek furcsán az emberek, ne fordulj el, add a kezed, ha mellettem állsz én sokra képes leszek, ha felemelsz a lehetetlent is elérem, de ha nem segítész kilátástalan lesz az életem."

T.É.
 



2003. november 21., péntek 23:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület