CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A jubileumhoz méltóan

    Huszonöt év nagy idő, ezalatt felnő egy új generáció, változik a világ, régi ismerősök esetleg már meg sem ismerik egymást. A negyedszázad fontos mérföldkő, lehetőség a számvetésre, akár egy korszak vége is lehet. 25 évvel ezelőtt rendezték meg az első Dr. Csik Ferenc emlékversenyt. A névadó részletes bemutatására egy cikk kevés, és érdemtelen lenne a nemzet egyik legnagyobb úszó legendájával szemben, másrészt ezt a hiányt már pótolta leánya, akinek a könyve "A TEST és LÉLEK harmóniájában" nemrég jelent meg. A könyv borítóján a felejthetetlen jelenet a dobogó legtetején két japán között egy mosolygós ember int a nézőtér felé. "A világ legboldogabb embere vagyok nyilatkozta 1936-ban Berlinben a győzelem pillanatában. Azóta is hiába várjuk a következő aranyat a misztikus 100m gyorson úszásban.

    25. alkalommal gyűlt itt össze 20 szakosztály képviseletében közel 400 fiatal, hogy összemérje tudását, és megmutassa, edzőik segítségével megpróbálják a lehetetlennek tűnőt, felkészülni a második olimpiai 100m gyors megnyerésére. Visszatekintve az elmúlt 25 évre elmondhatjuk, hogy voltak itt olyan kísérletek, amik ugyan nem jártak sikerrel, de később az egész világ ettől lett hangos. Úszott itt Darnyi Tamás Czene Attila, igaz ők nem a 100m gyorson de aranyérmet nyertek az olimpián, Darnyi Tamás többet is. Sok tehetség indult útnak Csik Ferenc útravalóját a tarisznyába téve, és a kitartóak, a tehetségesek meg is érkeztek a csúcsra.

    A 25 jubileumi viadal más szempontból is történelminek nevezhető. Dr. Csik Ferenc emléktáblájának avatásán, valamint a versenyen megjelent 3 olimpiai aranyérmes, Dr. Temes Judit úszó olimpiai bajnok, aki védnöke, és már évek óta visszatérő díszvendége a versenynek, eljött Dömölki Lídia vívó olimpiai bajnokunk, valamint Dömötör Zoltán is tiszteletét tette az emléktábla avatásán,- róla köztudott, hogy a legendás vízilabdacsapat tagjaként szerzett olimpiai aranyérmet. Nem utolsó sorban itt volt Dr. Csik Ferenc leánya Csik Katalin is, aki először látogatta meg a versenyt, és elragadtatással beszélt arról, hogy milyen nagyszerű érzés látni a rengeteg tehetséges úszópalántát és úszót, akik édesapja örökét követve mind a csúcsok felé törnek. Az úszók is kitettek magukért. Remek eredmények születtek, Zubor Attila - Dr. Csik Ferenc számában - a 100m gyorsúszásban új pályacsúccsal 51.05 mp  eredménnyel védte meg tavalyi elsőségét a 33 1/3 méteres medencében.. Ilyen gyorsan Sopronban még soha senki nem úszott 100 méteren!

   A soproni úszók sem vették félvállról a viadalt. Az utóbbi idők legjobb szereplésével tisztelegtek a nagy előd emléke, és a megjelent olimpiai bajnokok előtt. 6 aranyérmet , és számtalan dobogós helyezést szereztek, ezzel tovább öregbítve a soproni úszás hírnevét. Az 1994.-ben született Németh Juli 3 aranyéremmel térhetett haza, Grafl Eszter és  Nagy Gábor 2 aranyat gyűjtött. Az eredményekért kattintson ide!  A Rövidpályás Vidékbajnokság után tehát újabb sikereket könyvelhetnek el a Soproni Úszók Baráti Köre Sport Egyesület versenyzői. Sokan, sokat segítettek a verseny szervezésében és lebonyolításában. Önzetlenségük egyik záloga lehet a további soproni úszósikereknek. Az új edzői gárda is büszke lehet az elért eredményekre. László Frigyes vezetőedző, Varga Beáta és Kókai Zsolt edzők remek munkát végeztek!

 Gratulálunk a versenyzőknek és edzőiknek, további munkájukhoz kitartást, jó erőt és egészséget, valamint sok sikert kívánunk!

anagy@sopron.hu



2003. november 23., vasárnap 20:02


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület