CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

Biogazdálkodás Sopronban és Kismarton környékén 

Közös tanulmányutak tapasztalatai a Naturschutzbund Burgenlanddal előadássorozat keretében Biogazdálkodás Sopronban és Kismarton környékén címmel a Castanea Környezetvédelmi Egyesület szevezésében Karina Bartmann, Hárs Olivér, Szabó Miklósné tartott előadást Sopronban.

Természetvédelem és mezőgazdaság Burgenlandban
“ A fajták sokfélesége pár éven belül ugyanolyan fontos lesz, mint ma az ivóvíz” – mondta Konrad Lorenz, a híres természettudós.
Nem véletlen, hogy ezzel az idézettel kezdte előadást Karina Bartmann, az Osztrák természetvédelmi Szövetség munkatársa, hiszen már sokak számára nyilvánvaló: a környezetvédelem szorosan összefügg az ökológiai mezőgazdasággal.
Milyen tájakat találunk ma Pannóniában? Ahogy közeledik az Unióhoz való csatlakozásunk dátuma egyre inkább mi is átérezzük a – a pannon táj sorsközösséget teremt szomszédainkkal.
Vannak természeti tájak, védett tájak és kultúrtájak, vagyis mezőgazdaságilag évezredek óta művelt területek. A védett tájakhoz tartozik Panndorf, ahol még fellelhető a molyhos tölgy, Hackenberg és Jungerberg, a ritka szárazgyep területeivel. A windeni medvebarlang a denevérek lakhelye Burgenlandban. Természetesen védett táj a Fertő tó és környéke, a nádas és a vizivilág is. Ezeket tudatosan óvják és fejlesztik Ausztriában.
Azonban éppúgy környezetünk részei a mezőgazdasági területek, amelyek művelése összhangban kell, hogy legyen a tájjal. A nagyüzemi gazdálkodás kizsigereli a földet, és megszünteti a korábbi természetes élőhelyeket. A biotechnológia által kitenyésztett fajtáktól sokan ódzkodnak.

Vajon mi lehet a megoldás?
Az extenzív gazdálkodás természetes módszereket követ. Vezérleve az értelmes földhasználat, a természetes lehetőségek elégséges kihasználása. Az extenzív gazdálkodás mellett biztonságban megmaradnak a természetes élőhelyek, a fás legelők, a földutak, a mezsgyék, a tisztások, a kisebb facsoportok a mezőgazdasági területen. Burgenlandban gyakori, hogy a korábban nagy területű monokultúrákat, szántóföldeket kisebb csíkokra parcellázzák, mezsgyéket biztosítanak, s járható földutat megközelítésükre.
Érdekes adatok világítják meg a növényfajták sokféleségének ritkulását. Míg alig 100 éve 3-5000 almafajtáról tudtak Ausztriában, ma mindösszesen 4-500 fajtát ismerünk csak. A ma élő lucernafélék állománya is csak 75% -a a századfordulón még létező fajtáknak. Németországban a századfordulón 1000 fajta búzát termesztettek, ma csak 33 fajta ismert. A legeklatánsabb az indiai rizs példája. A száz évvel ezelőtt jelen lévő 30. 000 fajta rizs helyett ma már csak 50 fajta ismert, és ezekből is leginkább csak 12 fajtát termesztenek az ázsiai országban.

Visszafordítható-e ez a folyamat?
Az Osztrák Természetvédelmi Szövetség véleménye szerint a kisüzemi, háztáji gazdálkodás, a föld kíméletes használata segíthet abban, hogy megőrizzük kultúrnövényeinket és a természeti tájakat eredeti sokszínűségükben.
Naturschutz ist essen – vagyis: az evés (is) lehet természetvédelem. Persze, csak akkor, ha tudatosan étkezünk, az egzotikus gyümölcsök helyett inkább környezetünkben termett, évszaknak megfelelő hazait fogyasztunk, és kerüljük a kémiai vegyszerekkel kezelt táplálékot.

H. E.
Fotó:www.date.hu



2003. november 26., szerda 19:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület