CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Az eredeti állapotok visszaállítása érdekében

Augusztusban kezdték meg a fertődi Esterházy-kastély felújítását és az ősz folyamán folyamatosan zajlottak a munkálatok.
    A rekonstrukció talán leglátványosabb szakasza a homlokzatfelújítás, hiszen a legtöbb emberben a kovácsoltvas kapu, valamint a bejáratra néző homlokzat képe él, ha Fertődre és az Esterházy-kastélyra gondol.
    Mivel a kastélyon legutóbb az ’50-es, ’60-as években végeztek javítási munkálatokat. A szakembereknek most azt is vizsgálniuk kell, hogy az egyes díszítőelemek közül melyik az eredeti réteg és melyik került oda később. Ezért volt szükség egyeztetésekre és régészeti vizsgálatokra már a felújítást megelőzően. A homlokzat felújításán naponta 50-60 ember dolgozott, akik az épületen három méteres magasságig teljes egészében eltávolították a korábbi nedves vakolatot, helyére az újabb vizesedést megakadályozó, szigetelő anyaggal kevert fedőanyag került.
    Az őszi munkálatok során fogtak hozzá a tetőszerkezet átalakításához, illetve cseréjéhez is.Erre azért volt szükség, mert az épületegyüttes egyik legrosszabb állapotban lévő része a tető és annak belső faszerkezete volt. Felújításánál elsődleges szempont volt, hogy lehetőség szerint az eredeti állapotokat állítsák vissza, az eredeti szerkezeti elemekkel. Akadtak azonban olyan részek is, ahol már menthetetlenül leromlott a 300 éves gerendázat állapota.
        A felújítás munkálatai még idén ősszel és a jövő tavasszal folytatódnak. Külön érdekesség a főhomlokzat előtti díszudvar átalakítása, amely a szakemberek szerint az idők folyamán feltöltődött. Tavasszal felszedik az udvart borító murvát és mintegy 30 centiméterrel lesüllyesztik a díszudvar szintjét. Szintén tavasszal kap új színt is a fertődi Esterházy-kastély. A legutóbbi hírek szerint a téglavörösre hasonlító színt csak a következő évben láthatjuk, amikor a jelenlegi sárga falaktól végképp el kell köszönnie a ,,Magyar Versailles’-nak.

Tóth Anita Lilla



2003. november 28., péntek 11:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület