CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A lényeg a Minján
Megalakult a Soproni Zsidó Hitközség

2003. november 28-án, délután 14,30-kor a soproni Kulturális Egyesületek és Baráti Körök székházában tegnap megalakult a Soproni Zsidó Hitközség. A megalakuláshoz szükséges szándéknyilatkozatot kellő létszámban aláírták, s megválasztották azt az elnöki bizottságot, amely a Magyarországi Zsidó Hitközség Szövetségével az új hitközséget jóváhagyatja. A soproni zsidóság lépését többek között a zsinagóga jelenlegi állapotának tarthatatlansága tette szükségessé.

    A soproni zsidóság eddig létszámát tekintve csak szórvány volt, így nem is alakíthatott hitközséget. A lényeg ugyanis, hogy meg legyen a Minján: legalább tíz, tizenhárom életévet betöltött felnőtt férfiból álló csoport, amely a zsinagóga szertartását vezeti. Ennek a tizes számnak különféle hagyományai vannak. Ábrahám Istennel alkudozott azoknak a számáról, akik megmenthették Szodomát a pusztulástól. Nélkülük ugyanis nem lehet hitközséget alapítani.

    A zsinagógák önálló intézmények, a többitől függetlenül működik, választott tisztségviselők csoportja irányítja. A vallásgyakorlatban a zsidó törvénykódexek előírásait kell követni, de semmi sem tiltja, hogy irányelveik, szokásrendjük eltérjen. Különbséget kell tenni azonban a zsinagóga életében való részvétel és az ott történő imádkozás között. Valaki részt vehet a közösség életében, tagja lehet anélkül, hogy akár egyszer is imádkozott volna ott. Ugyanakkor olyan is lehet, aki rendszeresen imádkozik a zsinagógában és nem tagja a közösségnek. A tagságot nem az imádkozás, hanem a részvétel határozza meg. A zsinagóga tagjának lenni annyit jelent, hogy anyagilag támogatni és fenntartani kell a vallási intézményt, és a vallás iránti elkötelezett közösséghez tartozni. A tagság tehát kötelezettségekkel is jár, de csak akkor, ha módja van rá az embernek. Nem szükséges hozzá vallásos indíttatás, vagy elkötelezettség. Az utóbbiak más elbírálás alá esnek, amelynek során többek között az imádkozás rendszerességét, a betartott micvákat (jócselekedet) , az etikai és erkölcsi normáknak való megfelelést is figyelembe kell venni.

    A legfontosabb feladat jelenleg is a Papréten található zsinagóga megmentése szövetkezve a Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalával. A zsinagóga tulajdonjogának gyors tisztázása után az épület kettős funkciójának megfelelő restaurálása a cél, mielőtt nem késő!

Csiszár Ágnes



2003. november 29., szombat 23:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület