CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 14., kedd, Bonifác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Dr. Gimesi Szabolcs a kommunikációs irodáról és a költségvetésről

Milyenek leszünk kétezerben?
Dr. Gimesi Szabolcs a kommunikációs irodáról és a költségvetésről

Az önkormányzat kommunikációs iroda segítségével igyekszik javítani a város hírnevén, ám sokan ezt másképp látják. Vannak azután a költségvetés körül is viták, amelyek időnként viharosak. Dr. Gimesi Szabolcs polgármestert a kialakult helyzetről és a kilátásokról kérdeztük.

- Milyen szerepet szán az önkormányzat a budapesti Média Bt-nek?

- Az elmúlt időszakban sok negatív hír jelent meg a sajtóban Sopronról. Leginkább a Globex-üggyel hozták összefüggésbe a város nevét. Úgy gondoltuk, ezen változtatni szükséges. Szeretnénk elérni, hogy a városról pozitív információk is jelenjenek meg az országos sajtóban. A cég meghallgatásán Tengerdi Antal alpolgármester úrral úgy ítéltük meg, hogy az iroda rendelkezik azokkal a kapcsolatokkal, amelyek a város megfelelő arculatának kialakításához szükségesek. Engem egyébként megdöbbentett, hogy a helyi sajtót így felháborította a Média Bt. alkalmazása.

- Egyes vélemények szerint etikátlan, hogy erre a célra ilyen szűkös anyagi helyzetben pénzt fordít az önkormányzat. Mások úgy vélik, hogy a vezetés saját politikai propaganda-céljaira kívánja a Média Bt-t felhasználni.

- Ez rosszindulatú féremagyarázása a dolognak. Bele lehet tekinteni a céggel kötött szerződésünkbe, és meg kell majd nézni Sopronról a jövőben megjelenő híradásokat is. A régi parasztemberek azt mondták, szőlőt akkor kell ültetni, amikor olcsó a bor, gondolván mire megnő, addigra a bor ára is emelkedik. Tehát hiába van most rossz anyagi helyzetben a város - vagy éppen azért, mert ilyen helyzetben van -, mindent meg kell tennünk, hogy országosan kedvezőbb színben tüntessük föl. Ez egy széleskörű, több lábon álló taktika egyik szelete, amelynek célja a város vonzóvá tétele. Az a másfélmillió forint, amit a kommunikációs irodának kifizetünk egész évben, nincs jelentős kihatással a tízmilliárdos költségvetésre.

- A múlt héten tárgyalta a képviselő-testület a költségvetés tervezetét. A vita helyenként indulatokat kavart. Milyennek ítéli a tervezetet?

- A mostani helyzet valóban nehéz. Elodázhatatlan költségvetési intézkedéseket kell hoznunk, amelyek számtalan lépésből állnak. Ismeretes, ha a város összes középiskoláját egy mozdulattal bezárnánk, akkor sem tudnánk annyi pénzt megtakarítani, amennyi a költségvetési hiányt fedezné. Ebből fakadóan a kiadások csökkentését - elsősorban az intézményi oldalon - és a bevételek minden áron való növelését kell erőltetnie a városvezetésnek a költségvetési egyensúly helyreállítása érdekében. Ez nagyon komoly intézkedés-sorozatot jelent ebben az esztendőben.

- A bevételek növelésével kapcsolatban mintha némi tanácstalanság lenne.

- A közigazgatás alapvető bevételforrását az adóbevételek jelentik. Jelenleg az állami adóstruktúra kedvezőtlen, így az állami adók mellett a város mozgástere korlátozott. Úgy vélem, a jelenleginél több adót nem vethetünk ki, ám mindenképpen erősíteni kell adóellenőrző tevékenységünket. Más hasonló nagyságrendű városokban - ahol nincs ekkora ellenőrizhetetlennek hitt osztrák forgalom - negyed részével magasabb adóbevételekre tesznek szert. Másik lehetőségünk egy pályázati alap kialakításában rejlik. Ez olyan alapot jelentene, amely bármiféle pályázathoz a saját erőt biztosítaná. Manapság az állami költségvetési támogatásokhoz való hozzájutás elsődleges formája a pályázat. Ebben a vonatkozásban az önkormányzat tevékenységét erősíteni kell, miközben országgyűlési képviselőinktől is komoly lobbizást várunk el.

Farkas Ciprián



2000. február 17., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület