CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Fesztivál és vásár a Fő téren

Sopron új arca - egy budapesti szemével
    November 28-án nyitotta meg kapuit Sopron belvárosában az első alkalommal megrendezett – koncertekkel, futóversennyel, adventi naptárnyitogatással és harangjátékkal – színesített Karácsonyi Vásár és Fesztivál, amely december 23-ig várja az érdeklődőket.
    Szerencsés napot választottam ki arra, hogy körülnézzek a Fő téren, valamint a Kolostor és Templom utcában zajló vásáron. Szombaton ugyanis délután kettőre borárverést hirdettek meg, amelyen a soproni borvidék nyolc pincészetének, más-más fajta borai kerültek kalapács alá. A Fő tér felé igyekezve már a Templom utcában megcsapta az orrom a forralt bor jellegzetesen fűszeres illata, amelynek intenzitása a Fő tér felé közeledve egyre csak nőtt. Végigrohanva a Kolostor utcán, nehogy lekéssem az árverésre szánt borok szemléjét, egy pillantást vetettem a standját ott felállító régiségárus portékáira, és a mindenféle apró, karácsonyi ajándéknak tökéletes csecsebecsékre.
    Mivel a város karácsonyfája -  napal mintha híján lenne a díszeknek – elfoglalta a helyét ezért a városháza elé felállított színpadon azonban nyoma sem volt az elárverezésre szánt nedűknek. Kicsit letörten és információ hiányában – ugyanis az információs stand csak háromkor nyitott ki – úgy döntöttem körbejárom a Szentháromság szobor köré berendezkedett vásárt. A Kecske templom előtt csupa étvágygerjesztő étel csalogatta az ebédtől még el nem telített néhány látogatót. Elcsábulva pár szem pogácsa mellett döntöttem, de választhattam volna halászlevet, vagy a népszerű hurkát kolbásszal, avagy a helyben felállított mobil kemencében sütött lángosok valamelyikét. A pogácsák után éreztem, nem úszhatom meg a forralt bort, ráadásul ha sokáig kell kinn állnom, a tavaszi idő is zordan érinthet. A kékfrankosból - választhattam volna Zweigeltet is – forralt, finoman fűszerezett, kevés vízzel megvadított ital jó választás volt. Figyelni kell, ugyanis a nem mindegyik placcon adnak arra, hogy ne egy agyoncukrozott, vízzel agyonhígított löttyöt kapjon a kedves vendég, mindezt egy unpraktikus, hőre igencsak gyorsan lágyuló műanyagpohárban szervírozva.
    Megjegyzendő, hogy mind a forraltbor, mind a harapnivalók ára a vásár epicentruma felé közeledve alig észrevehetően de felfelé kúszik.
    A szervezők gondoltak a fiatalabb korosztályra is, hiszen a gyerekeket játszóház várja a Városháza átdizájnolt alagsorában, ahol Egresits Anita vezetése mellett kerámiákat készíthettek, míg Préts Anita segítségével a kosárfonás művészetével ismerkedhettek meg. Mindeközben nosztalgia „vonatok” indulnak körbe a kivilágított belvárosban, megmutatva a soproniaknak Sopron új arcát. A „kisvasút” már az első nap 230 utast szállított.
    Már a harmadik forralt boromban kezdtem bele, mire a nagy készülődés és az egyre csak duzzadó számú érdeklődő nagy örömére felkonferálták az est programját. Az estét a balfi művészeti csoportok „Közel a karácsony” című bemutatója kezdte, majd a Juventus Koncert Fúvózenekar karácsonyi térzenéje teljesítette ki, hogy egy hangulatos toronyzenével záruljon a szombati nap.
    Az információhiány viszont arra sarkallt, hogy a főszervező, Kiss István keresésére induljak. Az információtól a megyeháza dísztermébe irányítottak, ahol finom borok kíséretében beszélgettem Kiss úrral. Voltak eddig próbálkozások hasonlóra, de nem jöttek be, főleg a tavalyi vásár volt nagyon rossz – mutatja be a nem éppen rózsás az előzményeket egy villamossági vállalkozás vezetőjeként is ismert főszervező. Majd hozzátette, pont az előbb említett negatív tapasztalatok miatt döntöttek úgy a lányával, hogy a világban sok helyütt hagyománnyá vált vásárt Sopronban is megtelepítik.
    Ebben volt segítségükre a városvezetés, amely nem engedte, hogy külsős rendezze meg a hagyományteremtő szándékkal megszervezett vásárt. Négy évre szerződtünk a várossal – sejteti a jövőt, az iparkamara alelnökeként is fungáló  Kiss István, aki kérdésemre elmondta, jó pár vállalkozó azért nem vállalta, hogy kijöjjön a Fő térre, mert attól félt, nem lesz elegendő látogató. Erre már a nyitóeste rácáfolt, amikor ezer ember várt, hogy kigyúljanak az ünnepi fények.
  A szervezésben nagy segítséget jelentett a Tourinform Iroda, amely az országban levő 140 irodájában népszerűsíti az első alkalommal megrendezett soproni karácsonyi vásárt – zárja beszélgetésünket Kiss István.
    A finom boroktól kellemesen feltöltődve, még meghallgattam a rendkívül hangulatos toronyzenét, majd hazafelé bandukolva arra jutottam, nem bánnám, ha jövőre már nem csak a belváros kapna ünnepi ruhát.

Borárverés adventi hangulatban
Minden együtt volt a jó hangulathoz: fényárban úszik Sopron Fő tere, sok-sok ember, kicsik és nagyok, a forralt bor és a karácsonyi puncs illata pedig  meg-adja – divatos, jelen esetben kissé képzavaros kifejezéssel élve – az adventi fílinget…
Borárverés. Először szerény és visszafogott licitek a kiváló soproni borokra, majd egyre élénkebb az érdeklődés, amiben nagy szerepe van Molnár Tibornak, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanács elnökének, aki a színpadról nem csak arról informálja a nagyérdeműt, hogy ki a termelő és mit kell tudnunk róla, ha-nem beavat mindnyájunkat a borászat, a borok világának apró, de egyáltalán nem elhanyagolható rejtelmeibe is.
Az utolsó, a kilencedik palack nedű pedig igazi csemege: a 2002-es évjáratú Ze-nit valódi borkülönlegesség, éppen a Vincellér Ház Pincészetéből, amelynek egyik tulajdonosa Molnár Tibor – így aztán első kézből dicsérheti (joggal!) pincéje egyik büszkeségét, mely végül is jóval a kikiáltási ár fölött, 6000 forintért találta gazdára.
Miközben a díszbe öltözött Tűztoronyból már szólt a toronyzene, Kiss István a Karácsonyi Vásár főszervezője el is készíthette a leltárt: a borárverésből 20.000 forint gyűlt össze, melyet a Soproni Erzsébet kórháznak ajánlottak fel az esemény rendezői, akárcsak a december 19-én este a Teátrum étteremben megrendezésre kerülő, az ország legjobb borait felvonultató exkluzív borárverés bevételét.

Meglepetés: a fény- és harangjátékal kísért adventi naptár

Vasárnap a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban a fiatalokat Zenede, gyermekszínház várta, a délutáni vásározók által is benépesített, megpezsdülő Fő téri életet az egymást váltó zenekarok, együttesek zenéje tette hangulatossá.
A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban tartott  Vasárnapi Muzsika jótékonysági hangversenye ezúttal a szervezők szándéka szerint szintén az adventi rendezvénysorozathoz adódott.
Este a volt Vármegyeháza homlokzatán az adventi naptár – fény- és harangjátékkal kísért –  látványos felavatása és felnyitása is megtörtént, amelyet a szervező Kiss István ajánlott a Fő téren összegyűlteknek.
 
 

Képriport



 
 
 
 

     
     

 

(S. D.- P.T.-T.É.)



2003. december 01., hétfő 00:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület