CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Advent a Daruka-teremben

    Adventről a hajnalnak, a fény születésének tekinthető időszakról ,,Harmatozzatok égi magasok!" címmel tartott előadást Jankovics Marcell a Perkovátz-ház Daruka termében az első meggyújtott adventi gyertya fénye mellett. S amint a sorra meggyújtott gyertyák fényének erősödése az igazi fényre és világosságra mutat, úgy fejtette fel Jankovics Marcell évszázados és évezredes összefüggéseit a jóra teremtett, istenibe oltott emberi-földi életnek.

    Krisztus születése előtt is létezett a világ, amely úgy ,,lett megalkotva" hogy az emberek megtalálják és tudják a ,jót", amelyekhez az évente ismétlődő történésekben megjelenő világ visszavezette /visszavezeti az attól eltérteket, felmutatva azt, ami mindig is öröktől fogva van, és örökké lesz.
    Az ünnepek fényszimbolikájának több eleme az ősi – az egyházak által is megtűrt, legfeljebb átkeresztelt rítusok – szentelményei, a régiek harmóniára való törekvése, és az, ahogyan  a téli napforduló körüli ünnepek és a nyári napforduló körüliek egymásra mutatnak.
    Jankovics előadásában, akárcsak ismert műveiben a kereszténység előtti vallásból is eredeztethető, vagy akár a már kereszténységhez szorosan kapcsolódó, régi jelentések egyszerre csak visszanyerik értelmüket, az elkopottakra, a tudatból kimaradtakra figyelem irányul, a hagyományok és szimbólumok öröktől való jelentése egyszerűen átlátható módon érthetővé válik.
    Jelképrendszere, felfedezett, újratanult, és alkalmazott nyelve ,,adja magát", evidenciákra mutat rá. Három kérdéskört érintve beszélt az Ádventről az ismert filmrendező, író: a várandós Mária időszaka, a – jelenünkben is minden alkalommal megjelenő – betlehemi csillag –  és a megújulás kezdete fényszimbolikához köthető sajátosságainak felismerhetőségéről.
    A Perkovátz-ház Daruka-termét zsúfolásig megtöltő közönséggel együtt a Széchenyi téren is nagy tömeg figyelte a kivetítőn Jankovics Marcell egy órás előadását, az élet örök körforgásáról, arról, ahogyan a régiek sokkal inkább számon tartották a mindig ismétlődő megújulást, amelyeket az egyszeri, dátumhoz köthető eseményeknél sokkal fontosabbaknak tekintettek, ezért is születhetett meg minden karácsonykor valósággal is számukra a betlehemi Jézus, a Krisztus.


    Az adventi jelzővel illetett vásári forgataghoz képest az ünnep lényegét, annak lelki-szellemi elmélyülést segítő mozzanataiban kívánta megragadni az Ádvent első vasárnapján – a Perkovátz Ház a Dömötöri Cukrászda és a Lippai János Szakképző Iskola által – meghirdetett koszorúkötő kiállítás, amelyen a legjobbnak ítélt munkákat szakmai zsűri döntése alapján díjazták is.
 

Munkában a zsűri

    Sokakat sarkallt a koszorúversenyen való részvételre a felhívás, és sokan nézték végig a Dömötöri Cukrászda-Perkovátz -ház előtti téren berendezett kiállítást.
    A szakmai zsűri döntése alapján a helyzetteknek a díjakat Walter Dezső polgármester adta át. A gyermekek versenyében első helyezett: Tóth Cseperke (11 éves) lett, a második és harmadik helyezést Schmalzer Alexandra (15 éves), továbbá Wischy Veronika (12 éves) kapta.

A felnőttek versenyének díjazottjai: Gabrielli Gabriella, Horváth Rita, Friedrichné Stinner Katalin. A virágkötők versenyének helyezettjei: Stwerteczky Roland, Fülöp László, Cili és Hanna, Hajdú Tamásné.

    A közönségdíjért a verseny továbbra is folytatódik. Az adventi koszorúk megtekintését követően szavazni a helyszínen lehet.
    Az adventi hétvégeken a Perkovátz-ház Daruka terme további karácsonyváró rendezvények helyszíne lesz, a legközelebb vasárnap, december 7-én 17.00 órakor adventi muzsikára hívják a soproniakat; közreműködik Szekendy Tamás, zongoraművész. 18.00 órakor a Varga Jazz Trió adventi jazzmuzsikát játszik.
 T.É.


Kapcsolódó cikkek, oldalak:

A nap képe
Adventi programsorozat a Perkovátz-ház Daruka termében és a Széchenyi téren



2003. december 01., hétfő 20:32


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület