CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

Új útszakasz - Veszprém
Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter átadta a 8-as számú főút Veszprém és Márkó közötti, négysávosra bővített szakaszát. A 3,2 kilométeres útszakasz része a tervezett M8-as autóútnak, amely 2015-ig Rábafüzestől Veszprémen és Dunaújvároson át Szolnokig épül meg. A forgalom előtt megnyitott útszakasz több mint másfél milliárd forintos költséggel készült el. Megnyitóbeszédében Csillag István szólt arról is: a 8-as főút korszerűsítésének következő feladata a Márkó községet délről elkerülő, közel négy kilométeres szakasz megépítése lesz, 2004-2007 között. A beruházás különlegessége egy 280 méter hosszú völgyhíd megépítése lesz.

Elkerülő - Pápa
A közlekedési miniszter Veszprémből Pápára látogatott, ahol a 83-as főút a várost elkerülő újabb szakaszát adta át. Az alig másfél év alatt elkészült 5 kilométeres út azért jelentős, mert mostantól az átmenő forgalom nem terheli többé a történelmi belvárost. Az útavatón Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter hangsúlyozta: az új, négysávos útszakasz része a tervezett M8-as autóútnak, amely 2015-ig Rábafüzestől Veszprémen és Dunaújvároson át Szolnokig épül meg. A pápai beruházás összköltsége meghaladta a 3 millió forintot.

Támogatások - Nyugat-Dunántúl
Akár 4 milliárd Ft Phare-támogatásra is számíthatnak a nyugat-duntántúli régió pályázói - jelentette be Szombathelyen a Nyugat-duntántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke. A testület ülésén szó volt arról is, hogy a csatlakozás után régiónk és a West-Pannon Eurégió munkáját  közös háttérszervezetek segítenék.

Kastély-rekonstrukció - Fertőd
Rendeződni látszik hazánk egyik legszebb műemlék-épületegyüttesének sorsa. Augusztusban megkezdték a fertődi Esterházy-kastély felújítását és az ősz folyamán folyamatosan zajlottak a munkálatok. A rekonstrukció talán leglátványosabb szakasza a homlokzatfelújítás, hiszen a legtöbb emberben a kovácsoltvas kapu, valamint a bejáratra néző homlokzat képe él, ha Fertődre és az Esterházy-kastélyra gondol. Mivel a kastélyon legutóbb az ’50-es, ’60-as években végeztek javítási munkálatokat. A szakembereknek most azt is vizsgálniuk kell, hogy az egyes díszítőelemek közül melyik az eredeti réteg és melyik került oda később. Ezért volt szükség egyeztetésekre és régészeti vizsgálatokra már a felújítást megelőzően. A homlokzat felújításán naponta 50-60 ember dolgozott, akik az épületen három méteres magasságig teljes egészében eltávolították a korábbi nedves vakolatot,  helyére az újabb vizesedést megakadályozó, szigetelő anyaggal kevert fedőanyag került. Az őszi munkálatok során fogtak hozzá a tetőszerkezet átalakításához, illetve cseréjéhez is. Erre azért volt szükség, mert az épületegyüttes egyik legrosszabb állapotban lévő része a tető és annak belső faszerkezete volt. Felújításánál elsődleges szempont volt, hogy lehetőség szerint az eredeti állapotokat állítsák vissza, az eredeti szerkezeti elemekkel. Akadtak azonban olyan részek is, ahol már menthetetlenül leromlott a 300 éves gerendázat állapota. Külön érdekesség a főhomlokzat előtti díszudvar átalakítása, amely a szakemberek szerint az idők folyamán feltöltődött. Tavasszal felszedik az udvart borító murvát és mintegy 30 centiméterrel lesüllyesztik a díszudvar szintjét. Szintén tavasszal kap új színt is a fertődi Esterházy-kastély. A legutóbbi hírek szerint a téglavörösre hasonlító színt csak a következő évben láthatjuk, amikor a jelenlegi sárga falaktól végképp el kell köszönnie a ’Magyar Versailles’-nak.

Takarékosság - Nyugat-Dunántúl
A települések működését nem fenyegeti veszély, de a takarékosság lesz a jövő év jellemzője - hangzott el azon a Sólyban rendezett tájékoztatón, ahol a pénzügyi tárca képviselői ismertették a 2004-es költségvetés, önkormányzatokra vonatkozó adatait, a térség országgyűlési képviselőjének meghívására.

Népegészségügy - Szombathely
A magyar férfiak átlagosan  68, míg a nők  76 évig élnek. A közép-kelet európai régióban azonban mindenütt kedvezőbbek ezek az adatok mint nálunk. Éppen ezért hazánk  népegészségügyi programjának célja   az  életminőség javítása  és így a várható élettartam emelése - hangzott el Szombathelyen. A konferencián szó esett arról is, hogy  jövőre elindul egy  program, amelynek keretében a szakemberek Esélyegyenlőségi Hálózatot szeretnének kialakítani. „Akár a munkanélküliséget, akár a fogyatékos emberek problémáit, vagy a  roma emberek életkörülményeinek és társadalmi integrációjának kérdését vesszük elő, mind- mind több szereplő együttműködését igényli – hangsúlyozta az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal államtitkára  egy  szombathelyi fórumon.

Esélyegyenlőség - Sopron
Az esélyegyenlőségi törvény értelmében az év elejétől a hallássérülteknek hivatalos ügyeik intézésében alanyi jogon jár a jelnyelvi tolmácsolás. Az ingyenes szolgáltatást - amelyről még mindig kevés rászoruló tud, - a felsőoktatásban tanulók is igényelhetik. A Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Főiskolai Kar siket hallgatói is igénybe veszik a Nyugat-Magyarországi Regionális Jelnyelvi Tolmácsszolgálat segítségét. Orbán Evelyn azért fordult a szolgálathoz, mert nagyon nehezen boldogult iskolájában a hallók között. „-Előfordult, hogy írásbeli vizsgán az első 40 percben kidolgozzuk a tétel, majd a hátralévő tíz percben a vizsgáztató váratlanul villámkérdéseket adott, amiből semmit sem értettem, fogalmam sem volt, hogy miről van szó” – mondja a szociálpedagógus szakos hallgató. A győri székhelyű regionális jelnyelvi tolmácsszolgálattal eddig több mint 160 közintézmény írt alá együttműködési szerződést. A négy főállású tolmács és a 8-10 megbízott munka-társ négy megyében (Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom) - előzetes időpont egyeztetést követően - 1400 siketnek, illetve nagyothallónak tolmácsol hivatalos ügyeik intézésében, családi eseményeken, szabadidős programokon. Akad, aki rendszeresen, míg mások évente néhány alkalommal igénylik munkájukat, amely akkor a legeredményesebb, ha már „összeszoktak”, mondja Mühl Balázsné jelnyelvi tolmács, aki naponta ingázik, leggyakrabban Sopronba, Szombathelyre. Mint mondja, szellemileg is, fizikailag is el lehet fáradni, hiszen a közös munka mindkét féltől 100 %-os koncentrációt kíván. Sokszor annyi helyre hívják a munkatársakat, hogy a nap 24 órája sem volna elég, hogy mindegyiknek eleget tegyenek, - teszi hozzá Piroska -, ha pedig idővel valamennyi rászoruló megismeri a szolgáltatást, jóval több jelnyelvi tolmácsra lesz szükség a Nyugat-Magyarországi Régióban.

Jótékonyság - Sopron
Ajándékgyűjtő akciót hirdetett a Magyar Vöröskereszt. A  szervezet a Fogyatékkal Élők Nemzetközi Évében az intézményekben élő sérült gyermekek karácsonyát szeretné megszépíteni. A soproni területi irodába eddig kevés felajánlás érkezett, ezért továbbra is számítanak a környék lakosainak felajánlásaira.

Jótékonysági akció - Sopron
Idén is felállította sátrát a karácsonyi ünnepek előtt a Lions soproni klubja. A forralt bor és a sütemények árusításából befolyt pénzt most a vakok és gyengénlátók támogatására fordítja a karitatív szervezet. Tavaly 150 ezer forint gyűlt össze. Idén először a hét minden napján árusít a Lions, így ennek az összegnek a többszörösére számítanak a szervezők.



2003. december 03., szerda 15:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület