CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

"A régiók szerepe a bővülő Európában"

"A régiók szerepe a bővülő Európában": e cím és téma köré csoportosult az Európai Régiók Gyűlése (ERGY) 2003. évi általános közgyűlése, melyet november 27-28-án tartottak Poznanban.
A lengyelországi rendezvényen megyénket Ivanics Ferenc, a Megyei Közgyűlés alelnöke és Kara Ákos, elnöki kabinetfőnök képviselte, akik tapasztalataikról és a rendezvény történéseiről sajtótájékoztató keretében adtak tájékoztatást december 4-én Győrött, a Megyeházán.

Ivanics Ferenc elmondta, hogy az ERGY (AER - Assembly of European Regions) az európai régiók politikai szervezete, érdekeik szószólója európai és nemzetközi szinten, melynek célja, hogy összehozza az európai régiókat és helyt adjon nekik, együtt, Európa és az európai integráció építésében. A szervezetnek 26 európai országból és tizenkét régióközi szervezettől 250 tagja van, székhelye a franciaországi Strasbourg. Az ERGY Közgyűlés a politikai tevékenységek és a regionális események éves csúcspontja, melyet minden évben novemberben rendeznek meg, más-más európai helyszínen.
Ivanics Ferenc emlékeztetett a két évvel ezelőtti soproni eseményekre, amikor is a Nyugat kapuja, Győr-Moson-Sopron megye adhatott - elsőként, egy EU-n kívüli, csatlakozni kívánó ország személyében - otthont a Közgyűlésnek.
Kara Ákos a lengyelországi tapasztalatokat összegezve kihangsúlyozta, hogy ez a közgyűlés kiemelkedett a korábbiak közül azzal, hogy Poznanban eddig nem látott létszámban vettek részt megyék, régiók, tartományok a csatlakozás előtt álló országokból. A kabinetfőnök szerint ez is azt példázza, hogy ezek az országok tényleg rendkívül fontosnak tartják az EU-s tagságra való felkészülés minden formáját, maguk akarják formálni és alakítani sorsukat.

Az alelnök elmondta, hogy a közgyűlés keretén belül elfogadásra került a "Wielkopolska-i Nyilatkozat", melyből kiemelésre fontosnak tartotta a környezetvédelem prioritása, a kisebbségi jogok regionális szinten való kezelése, a régiók támogatása a kulturális és földrajzi tényezők figyelembe vételével, a tanácskozáson is érintett, kérdésköreit, amelyek a szubszidiaritás, a regionális és helyi autonómia alapján kell, hogy megvalósuljanak.
Az ERGY közgyűlés keretében szekcióülésekre is sor került. A magyar szekció vezetésére - mely közös magyar álláspontot is megfogalmazott - Ivanics Ferencet kérték fel.
P.Z.

Fotó: ERGY-ülés Sopronban- 2001. (cyberpress)


Kapcsolódó cikkek:

Európai Régiók Gyűlésének Közgyűlése
Európai Régiók Gyűlésének Közgyűlése - Soproni Zárónyilatkozat
A leginkább ifjúságbarát régió díjának átadása Nordland régiónak



2003. december 04., csütörtök 17:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület