CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A minőségi termelés az elsődleges

A minőségi termelés az elsődleges
Dr. Torgyán József Mosonmagyaróváron járt

Hagyományteremtő céllal rendezték meg pénteken Mosonmagyaróváron a Gazdaexpót. A szakmai konferenciákkal egybekötött esemény helyszínéül a Nyugat-magyarországi Egyetem szolgált, ahol dr. Torgyán József földművelési és vidékfejlesztési miniszter az agrárium aktuális kérdéseiről tartott előadást.

A mezőgazdaság robbanásszerű fejlődésen megy át a világban, ami azt jelenti, hogy nem szabad megmaradni a régi, elavult termelési struktúrák mellett, hanem olyan új módszereket kell alkalmazni, amelyek biztosítják hazánk versenyhelyzetét – hangoztatta dr. Torgyán József a szakmai meghívottak előtt tartott előadásában. A miniszter szerint cél csak a minőségi áruk termelése lehet. Magyarország minden adottsággal rendelkezik ehhez, hiszen a termőföldek, a kedvező adottságú éghajlat, valamint a gazdatársadalomban évszázadok során felgyülemlett tapasztalat mind arra predesztinálják országunkat, hogy sikereket érjen el a mezőgazdaság területén. Egy olyan kis népnek, amelyik szegény természeti kincsekben, ám van egy kiművelhető emberfőkből álló társadalma, annak csak a hozzáadott szellemi érték alapján való termelés lehet a követendő útja.

A vidékfejlesztés és a mezőgazdaság komplex módon történő kezelése – vélekedett a politikus – lehetővé teszi a gyorsabb ütemű fejlesztés beindítását, illetve csak így lehetséges, hogy saját elképzeléseinket az Európai Uniós folyamatokhoz igazítsuk. Dr. Torgyán József kijelentette: önmagában a mezőgazdaságot fejleszteni nem szabad, ezt mindig össze kell kapcsolni a vidékfejlesztés kérdésével. Ha az uniós államok azt látják, hogy Magyarországon munkahelyeket akarnak teremteni, vagy a feldolgozóipart kívánja előnyben részesíteni a kormányzat, miközben a vidéki lakosság megtartó erejének fokozásán fáradozik, akkor megnyugszanak a magyar tagságtól ma még idegenkedők is. Az agrártárca vezetője tájékoztatta az érdeklődőket az uniós pályázatokban rejlő lehetőségekről is. Mint mondta, az ilyen alapok jelentősen nagyobb pénzösszegek megszerzését teszik lehetővé, mint ami eddíg rendelkezésre állt. A kistérségek feldolgozóiparának megteremtésével összefüggésben ezek a pályázati lehetőségek soha nem látott perspektívákat nyitnak meg a fejlődés előtt. A minőségi termelésre való áttérés most a legfontosabb, ezért a támogatási rendszer kialakítása során arra törekedtek, hogy a rendszer ösztönözzön az ilyen jellegű termelésre való áttérésre.

Farkas Ciprián



2000. március 30., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület