CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

“Az Istentől kapott szeretetet továbbítják a rászorulóknak”

Idősek otthonát avattak Sopronban. A több mint 500 millió forintos beruházás a Széchenyi Terv támogatásával, saját erőből, valamint hazai és külföldi adományokból épült. A bentlakásos és átmeneti elhelyezést nyújtó Szent Benedek Idősek Háza közel 70 idős ember ellátását oldja meg és 35 embernek ad munkát.

A Magyar Bencés Kongregáció, Szent Benedek alapította Bencés Rend mindenkor az öregekről, betegekről, szegényekről és hajléktalanokról való gondoskodást tekintette legfőbb feladatának. A ferencesek által a 18. században alapított, később a bencésekhez került és most felújított soproni rendház a keresztény, bencés szellemben kezdi meg működését: teljeskörű lelki, egészségügyi és szociális ellátást nyújtva az itt élő időskorúaknak.
A beruházáshoz a Széchenyi Terv pályázaton 308 millió forintot nyert a Szent Benedek Idősek Háza, amelyek mellett a saját erő a rendi hozzájárulásból, valamint hazai és külföldi adományokból tevődik össze.
Az épület további felszereléséhez 80 millió forintra van szükség.
Az összesen 3100 négyzetméter alapterületű épület (a hasznos alapterület 1570 négyzetméter) bentlakásos és átmeneti elhelyezést nyújt jelenleg közel 70 idős ember számára – mondta el Venesz Ernő igazgató a Cyberpress-nek, hozzátéve, hogy az igény ennél jóval nagyobb, ezért hamar gazdára találtak a 18-24 négyzetméteres, egy- és kétágyas apartmanok, amelyek mostantól 39 idős ember otthonául szolgálnak.
Kis Gabriella Nagykanizsáról költözött az otthonba, szülei elvesztése óta hosszú éveken át egyedül élt. Mint mondta, azt kapta, amit várt: otthonra és családias közösségre talált, így jól érzi magát fürdőszobás, a szemközti műemlékre néző apartmanjában. Az átmeneti elhelyezés iránt érdeklődők számára még kevesebbnek bizonyult a 29 férőhely. Egyre több ugyanis az olyan idős emberek száma, akiknek otthoni ápolását, gondozását a család egyre nehezebben vagy egyáltalán nem tudja megoldani.
A Szent Benedek Idősek Házát hálaadó szentmisén Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát áldotta meg a rendházzal szorosan egybeépült, jelenleg is felújítás alatt álló Bencés templomban. Sopron legújabb Idősek Otthona a jövőben a tervek szerint újabb 30 férőhellyel, valamint idősek napközi otthonával bővül.

Csanád Atya Walter Dezső polgármestertől a házszentelés alkalmából vette át a Sopronért-díjat

Tóth Anita Lilla



Kapcsolódó oldal:
Szent Benedek Idősek Háza honlapja



2003. december 09., kedd 00:51


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület