CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

Demostráció – Csorna
A mezőgazdaság egyre rosszabb helyzete és a sertés-válság miatt tiltakoztak a Győr-Moson-Sopron megyei gazdák Csorna térségében a 85-ös számú főúton. A többszáz termelő munkagépekkel és traktorokkal zárta el a fél útpályát, hogy ezzel is felhívja a döntéshozók figyelmét a magyar agrárium problémáira. A résztvevők hangsúlyozták: egyre alacsonyabbak a felvásárlási árak, a bevételekből nem lehet megélni. A gazdák elkeseredettek; vélemé-nyük szerint az unió sem hoz majd változást. A félpályás útlezásás miatt óriási torlódás alakult ki a 85-ös főúton.

Keresik a horgászokat – Balaton
Három hajóval és egy helikopterrel folytatták a kutatást a szombati balatoni viharban eltűnt horgász után, de nem találták meg a férfit. A vízi mentők feltételezése szerint a nyolcadik horgász már nincs életben, valószínűleg kihűlt. Két szerencsétlenül járt társa holttestére vasárnap délelőtt találtak rá a vízirendőrök, Balatonmária partjainál. Az illetékesek tájékoztatása szerint a nyolcadik horgász keresését is folytatják, egészen addig, ameddig az időjárás engedi.

Életveszélyes iskola – Káptalanfa
Már egy éve életveszélyessé nyilvánították a Veszprém megyei Káptalanfa Általános Iskolájának régi épületét. A felső tagozatosok azonban mégis az aládúcolt falak közt tanulnak, hiszen az intézményt fenntartó négy kis-tele-pülésnek nincsen pénze az építkezésre, idei pályáza-tukat pedig elutasította az Oktatási Minisztérium.

Főnyeremény – Sárvár
A Vas megyei kisvárosban, Sárváron adták fel a telitalálatos lottószelvényt. Azt azonban a helyiek is csak találgatják, ki viheti el minden idők legmagasabb magyarországi lottónyereményét. A helyiek közül többen úgy vélik: egy külföldön élő idős házaspár lett gazdagabb az elmúlt hétvégén 5 milliárd forinttal. A nyertesek azonban egyelőre nem jelentkeztek; amennyiben 90 napig nem derül ki, ki ütötte meg a főnyereményt, az összeget elosztják és újra kisorolják.

Hulladéklerakó – Szentgál
Szentgálon megépülhet a regionális hulladéklerakó. Erről népszavazáson döntöttek a település lakói. Az építésre a szavazásra jogosultak 56,7%-a voksolt. A 2.203 választásra jogosult közül 1.305-en mentek el szavazni, 728-an voksoltak igennel a hulladéklerakó megépítésére. 556-an foglaltak állást a beruházás megvalósítása ellen, 21 szavazat érvénytelen volt. A Veszprém megyei község határában így 2006 végéig megépülhet - 6,5 milliárd forintos költséggel - az észak-balatoni regionális hulladéklerakó. Kiépítéséhez 172 település társult. A költségek 50 százalékát az Európai Unió ISPA-pályázatán kívánják elnyerni, 40 százalékát a magyar kormány állja, míg 650 milliót az érintett önkormányzatok adnak össze.

Hulladéklerakó – Sopron
3,6 milliárd forintos beruházással készülhet el a soproni régió modern hulladéklerakója. Az új depónia Európai úniós támogatásokkal várhatóan 2007-re nyílhat meg. A soproni szeméttelep 2009-ig üzemelhet, de már most problémákat okot a város lakóinak, akik gyakran az elviselhetetlen szagra panaszkodnak. Az önkormányzat Fertőszentmiklós és Csepreg vezetőivel is felvette a kapcsolatot, hiszen ezeken a településeken már a 90-es években szavaztak a lakók a szemétlerakók létesítéséről. Rövidesen ezeknek bővítését és modernizálását kezdhetik meg. A beruházáshoz a soproni, valamint a környező települések önkormányzatainak lakosságarányosan 360 millió forintot kell biztosítaniuk. Az új lerakó építése, amelynek kivitelezését 2006-ban kezdhetik meg, 110-120 ezer embert érint.

Megemlékezés – Sopron, Sümeg
Az 1944-es bombázás áldozataira emlékeztek a hét-végén Sopronban. Az 59. évfordulón a város vezetősége a II. világháborús emlékműnél koszorúzott. Ugyancsak a II. világháborúban elesettekre emlékeztek Sümegen. A 7. Rohamtüzér Osztály hőseinek emlékére ökumenikus istentisztelettel és emléktábla avatással adóztak. Az ünnepségen részt vettek az egykori alakulat túlélői is.

Idősek Háza – Sopron
Idősek otthonát avattak Sopronban. A több mint félmilliárd forintos beruházás a Széchenyi Terv (308 milliós) támogatásával és adományokból épült. A bentlakásos és átmeneti elhelyezést nyújtó Szent Benedek Idősek Háza közel közel 70 idős ember ellátását oldja meg és mintegy 35 embernek ad munkát. A Bencés Rend - hagyományai szerint - egyik legfőbb feladatának az öregek-ről, betegekről való gondoskodást tekinti. A ferencesek által alapított és most felújított soproni rendház a keresztény, bencés szellemben kezdi meg működését. A 3100 négyzetméter alapterületű ház bentlakásos és átmeneti részeiben jelenleg mintegy 70 ember tudnak elhelyezni. A Szent Benedek Idősek Házát hálaadó szentmisén Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát áldotta meg. A tervek szerint a jövőben újabb 30 férőhellyel, valamint nappali ellátással bővül az otthon.

Környezetvédelem – Győr-Moson-Sopron megye
Környezetvédelmi szempontból Győr-Moson-Sopron megye nincs irigylésre méltó helyzetben - hangzott el egy szakmai konferencián Győrben. A polgármesterek és szakemberek részvételével zajlott fórum előadói úgy vélték: a legnagyobb gondot az jelenti, hogy még mindig nem ismerjük eléggé környezetünk állapotát.

Vonzó a rendőr-pálya – Sopron
Nyílt napon mutatkozott be a Soproni Rendészeti Szak-középiskola a leendő rendőrök-nek és határ-ren-dészeknek. A biztos munkahelyet és tisztes megélhetést nyújtó pálya iránt válto-zatla-nul nagy az érdeklődés, a soproni intéz-ménybe évről-évre mintegy 3-szor annyian jelent-kez-nek, mint ahány tanulót az iskola felvehet. Az ország hét, a Belügyminisztérium által finanszírozott, határrendész képzést nyújtó intéz-ményébe összesen 500 fiatalt tudnak felvenni, holott ennél több szakemberre volna szük-ség. A nyílt nap látogatói közül várhatóan minden harmadiknak sikerül majd a soproni intéz-ményben továbbtanulni.

Fejlesztés – Székesfehérvár
Csúcstechnológiával dolgozhatnak a jövőben a fehérvári Vörösmarty Szakközépiskola faipari képzésének tanulói. 30 millió forintból számítógép vezérelt famegmunkáló eszközt vásárolt az intézmény. A berendezés haszná-latának ismeretében a diákoknak nagyobb az esélyük a munkaerőpiacon.

Jótékonyság – Sopron
Jótékony célú ruhavásárt és játszóházat rendezett a Soroptimist Club Sopron és Karácsony jegyében. A már hagyományos akció teljes bevételét az ország öt Soroptimist Klubja közül hét évvel ezelőtt harmadikként megalakult karitatív szervezet a Sopronban élő hátrá-nyos helyzetű csalá-dok és gyermekek támogatására fordítja. A befolyt összeg segítségével a tervek szerint mintegy 25-30 családnak tudnak anyagi segítséget nyújtani még az ünnepek előtt.



2003. december 09., kedd 13:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület