CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Snassz  

Az elmaradt úszó Diákolimpia margójára - avagy, most ez a pipa hiányzik(?)

A jövő héten kedden lesz a megyei úszó Diákolimpia döntője. Ennek nincs igazi hírértéke, hiszen így megy ez már évek sőt évtizedek óta óta, amióta figyelemmel kísérem a soproni úszók szereplését. December közepén Győrben gyűlnek össze a megye legjobbjai, hogy képviseljék iskolájukat a versenyen. A meglepő az, hogy eddig ezt mindig megelőzte a városi úszó diákolimpia, ahol a város amatőr és “profi” úszói dönthették el, ki a legjobb, ki küzdhet az érmekért a megyei döntőn, ki kap esélyt arra, hogy iskoláját az országos Diákolimpián képviselje.
A megdöbbentő, hogy ez most elmaradt. A Diákolimpiai mozgalom egyik legfontosabb célkitűzése, hogy népszerűsítse a sportot, az adott sportágat, és versenyzési lehetőséget biztosítson azoknak is, akik nem versenyszerűen űzik a sportot. Mindemellett nem elhanyagolható az a mindenki számára nyilvánvaló tény, hogy a szülők, barátok ismerősök, valamint az iskola testnevelői is figyelemmel kísérhetik a diákok eredményeit hiszen a verseny helyben van.

Nemrég volt a jubileumi 25. Dr. Csik Ferenc emlékverseny, ahol emléktáblát avattak a kiváló sportember tiszteletére, aki a magyar sport eddigi egyetlen olimpiai aranyérmét szerezte a 100 méteres gyorsúszásban. A sport támogatása nem csak abból áll, hogy emlékezünk a nagy elődökre, hanem magában foglalja azt a célt is, hogy az elődökhöz méltó utódokat neveljünk a nemzetnek. A város, az önkormányzat ennek szellemében évente a szerződésben foglaltaknak megfelelően anyagilag is támogatja a versenysportot, beleértve az úszókat is. Lehet azon vitatkozni, hogy ez az összeg mennyi, aki adja annak inkább sok, aki kapja annak inkább kevés, de ez van ebből kell élni, tudja ezt jól mindkét oldal.

Olyan elődök kövezték ki a magyar úszósport rögös útját arannyal, mint az előbb is említett Csik Ferenc, Temes Judit, Egerszegi Krisztina, Czene Attila, Kovács Ágnes, Darnyi Tamás…..Szerencsére hosszú a sor, és a pontok azt jelentik, - sokakat kihagytam, - elnézést - de van még hely az újaknak is. Az úszósport megérdemel annyit, hogy a városi Diákolimpiáról ne feledkezzen meg senki azok közül, akiknek ez a feladata.

Van akinek ez nem több, mint egy pipa az elvégzett feladatok mellett – itt és most ez a pipa hiányzik. És van az a néhány száz gyermek, akik nem tudják mire vélni a dolgot. Úgy tűnik, hogy egyeseknek sokkal fontosabbak azok a sportágak, ahol évtizedek óta nem vettünk részt nemzetközi versenyek döntőin, nem jutottunk ki az olimpiára, mint azok ahol olyan elődök nyomdokain haladnak a fiatalok, akik méltán példaképei a mai ifjúságnak.

Természetesen kifogásokat mindig és mindenkor lehet találni, ezek közül a legaktuálisabbnak a ,,nincs rá pénzt" találnám, de ez csak a felelősség elől való kibújás gyenge kísérletének tűnik számomra.

Ezt a cikket azért írtam, hogy az illetékesek figyelmét felhívjam arra, a “Hűség városában” igenis van úszás, létezik az úszósport, és vannak eredmények is amelyek az úszók honlapján is olvashatók. Remélem, hogy jövre úszó Diákolimpia is lesz amely méltó módon mutatja be a város sportjának egyik ágát örömöt szerezve a gyermekeknek, szülőknek, nevelőknek és a város sportszerető lakóinak egyaránt. Ebben az esetben már nem koptattam hiába a billentyűzetet.

anagy@sopron.hu

Kapcsolódó honlapok:
http://www.sopron.hu/sport/uszas/ubkse/
http://www.sopron.hu/sport/

Kapcsolódó cikkek, versenybeszámolók
Fantasztikus eredmények a Rövidpályás Vidékbajnokságon
A jubileumhoz méltóan
Újabb úszósikerek
  Zalaegerszegen is bizonyítottak a soproni fiatalok
24. Dr. Csik Ferenc Emlékverseny Fész Rt. Sopron kupa
Úszósikerek Zalaegerszegen
Megint jól szerepeltek a soproni úszók.
Soproni úszók Dániában
 

.... és így tovább...



2003. december 11., csütörtök 14:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület