CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

Olajszennyezés - Siófok
Nagy mértékű olajszennyezést gyanít egy ügyvéd, egy Balatontól alig 150 méterre fekvő siófoki ingatlanon. A terület az egyik szállodalánc tulajdonában van, a hatvanas évektől nyolcvanas évekig a parti hotelek melegvíz ellátását öt olajtartály biztosította. Az idei vizsgálat során kiderült: a terület szennyezett.  Egy siófoki ügyvéd a most elkészült szakértői véleményt kifogásolva fordult a Környzetvédelmi Főfelügyelőséghez, szerinte ugyanis a szennyezett terület nagyobb, mint amit a vizsgálat kimutatott. A jogász szerint nem kizárt, hogy a szennyezés előbb-utóbb elérheti a Balatont is.


Látogatás - Szombathely
"A három százalékos kamatemelés a magyar gazdaság valóságos gyászjelentése" - mondta az MDF elnöke, a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének rendezvényén tartott előadásában. Dávid Ibolya szombathelyi látogatásán elmondta: Magyarországon olyan komoly gazdasági problémák vannak, hogy a bajok orvoslásához széleskörű, pártpolitikától független összefogásra van szükség.


Új rendszer - Nyugat-Dunántúl
Január közepétől már bárki parkolhat mobiltelefon segítségével az ország 9 városában és Budapest egyes részein. A Parkolókat Üzemeltetők Egyesülete erről írt alá megállapodást a rendszer tulajdonosával tegnap Veszprémben. A tervek szerint egy országos hálózat alakult volna ki, de az utolsó pillanatban több nagyváros is visszalépett, így javarészt a Dunántúlon lesz elérhető ez az új szolgáltatás.


Kevesebb cukorrépa - Nyugat-Dunántúl
Befejeződött a cukorrépa-kampány. A szakemberek szerint lesz elegendő fehércukor és nem emelkedik az ára annak ellenére,  hogy  a Nyugat-Dunántúlon a korábbi évek termésátlagánál a - a száraz időjárás miatt - mintegy ötödével kevesebb cukorrépa termett. Szakértők szerint a termelők az Uniós csatlakozás nyertesei lehetnek, ugyanis májusban hazánk átveszi azt a szabályozást, ami növelheti a termés minimális felvásárlási árát. A cukorgyáraknak ugyanakkor az uniós versenyhelyzetre kell készülniük. Petőháza környékén hektáronként 36 tonna termést takarítottak be. A Petőházi Cukorgyár a környék több mint 300 gazdálkodójától 420 tonna, a tervezettnél mintegy 140 tonnával kevesebb termést vett át - a tavalyinál magasabb felvásárlási áron.


Nádaratás - Fertő-tó
Megkezdődött a Fertő tavon a nádaratása, az elsősorban tetőfedésre alkalmas alapanyag többségét holland, dán, német és amerikai piacra szállítják. Idén a gazdaság a természetvédelmi előírások betartása miatt is igyekszik szorosabb kapcsolatot kialakítani a Fertő- Hanság Nemzeti Parkkal. A Fertő tó több mint 6 ezer hektáros területét borítja nádas, ahol a téli időszakban egy Rt munkatársai végzik a tetőfedő alapanyag aratását. Idén szakértők szerint nem lesz gond a minőséggel és a mennyiséggel sem. Januártól a részvénytársaság is a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium felügyelete alá tartozik majd, így még szorosabbá válhat a nemzeti park munkatársaival való együttműködés. A Fartő tavat felügyelő szervek, a Fartő-Hanság Nemzeti park valamint az Észak-Dunántúli Vízügyi-igazgatóság jelölte ki idén is a nádaratás helyszíneit, figyelembe véve a munka környezeti hatásait. A nádaratás a tervek szerint márciusig tart majd, a kitermelt alapanyag nagyobb részét dán, német, holland és amerikai piacra szállítják.


Akciócsoport - Zalaegerszeg
Külön erre a feladatra létesült akciócsoport gondoskodik ezentúl a Zalaegerszegen és környékén élők biztonságáról. Az öt fős különítmény általában az éjszakai órákban és a hétvégéken teljesít szolgálatot, nagy figyelmet fordítva a szórakozóhelyek környékére. Az ünnepekig tartó időszakban a nagyobb bevásárlóhelyek környékén is feltűnnek majd, ahol a lopásokat kívánják megakadályozni jelenlétükkel.


Úszás-az asztma ellen - Sopron
10 éve foglalkoznak a Soproni Uszodában asztmában szenvedő gyerekek gyógyításával. Az egyik leghatékonyabb módszer ugyanis a betegség kezelésében: az úszás. A gyerekek állóképessége nő,  és csökken az asztmás rohamok száma.


Biztonság - Gersekarát
Gersekarát érdemelte ki a „Vas Megye Biztonságos Települése” cimet ebben az évben. A Megyei Önkormányzat másodszor hirdette meg a pályázatot a települések közbiztonságának javítása érdekében. Gersekaráton már két éve működik az úgynevezett SZEM, vagyis a Szomszédok Egymásért Mozgalom. Most azonban az az oklevél mellé kapott támogatásból, a polgárőrség is megalakulhat a községben. A díjátadó ünnepségen elhangzott, a körzeti megbízottak segítenek majd a jelentkezők felkészítésében.


A gyűrűkirály - Sopron
Kitartás, szorgalom, akarat a siker záloga – mondja Csollány Szilveszter olimpiai és világbajnok tornász. A sportolóról „Szilas, a gyűrűkirály” címmel készült riportkötetet - Horváth Ferenc soproni újságíró munkáját - bemutatták a közönségnek a sportoló szülővárosában, Sopronban. Egyik legeredményesebb magyar sportolónk, Csollány Szilveszter saját bevallása szerint mindent elért, amit maga elé tűzött: nyert Európa-bajnokságot, olimpiát, majd 28 éves sportpályafutását világbajnoki címmel koronázta meg. Mindezért keményen meg kellett küzdenie. Horváth Ferenc, újságíró, a kötet szerzője így fogalmazott: „Unokaöcsém, Szilveszter a ’90-es évek közepén fekete bárány volt. Kidobták a válogatottból, nem engedték versenyezni és mégis talpra állt. Az az edző, aki a válogatottból eltávolította, végül világbajnokot faragott belőle 2002-ben Debrecenben.” A Kisalföld Soproni Szerkesztősége újságírója hozzátette: a könyv megírása alatt kapcsolatuk elmélyült, sok újat megtudott Szilasról, például azt, hogy Szilveszter családjért rajongó példás családapa. Csollány Szilveszter fél éve fejezte be a versenyzést. A küzdelmes évekre visszagondolva a tehetséges fiatalember úgy látja: fiatalon kissé önfejű, makacs, akaratos volt. Felnőtt fejjel néhány dolgot már másképp csinálna. „Rengeteg energiám ment el arra, hogy hadakoztam edzőkkel, a szövetséggel, a klubbal, tehát mindenkivel, saját magammal is és ezt az energiát nem a tornába fektettem. Ha ez másképp működött volna akkor, mint ahogy működött az utolsó 7-8 évben, lehet, hogy több sikert értem volna el” - mondja a gyűrűkirály, hozzátéve: büszke arra, hogy szívós, kitartó munkával - és mert soha nem adta fel -, a maga elé tűzött célt mindig elérte.


Teajárat - Zalaegerszeg
November közepe óta járja a várost a zalaegerszegi hajléktalan szálló teajárata. A régi mentőautóból minden nap forró teát, szendvicset, tartós élelmiszert, meleg ruhát és takarót kínálnak a szegényeknek és a hajléktalanoknak. A minisztérium, az önkormányzat és a Magyar Vöröskereszt támogatása révén az idei télen hárommillió forintból gazdálkodhat a teajárat.  A szociális munkások meglátása szerint mintegy 10-15 hajléktalan tölti nappalait és éjszakáit Zalaegerszeg utcáin. Éjszakai járatokat is indítanak azzal a céllal, hogy a még kint levőket is sikerüljön betessékelni a hajléktalan szállóra.



2003. december 11., csütörtök 17:38


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület