CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  


Együttműködés - Fertő-tó
Együttműködési megállapodást írt alá a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi, valamint a Burgenlandi Tartományi Igazgatóság a Fertő tó tűzvédelmének javítása érdekében. A megállapodás a határon átterjedő tüzek nádtüzek oltásán túl kiterjed a veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek és a felszíni vizeket ért szennyeződések határon átnyúló hatásainak felszámolásában való együttműködésre is. A Fertőn az utóbbi években többször pusztított nagy kiterjedésű tűz. Ausztria és Magyarország közös természeti kincsének védelmére a burgenlandi és a magyar tűzoltók együttműködési megállapodást dolgoztak ki. A természeti katasztrófák elleni védekezés nemzeti ügy. A mostantól még szorosabbá váló együttműködés a tűzesetek megelőzést szolgálja - hangzott el az eseményen.
Manfred Seidl, az Osztrák Tűzoltó Szövetség elnöke, a Burgenlandi Tartományi Tűzoltóság parancsnoka elmondta, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei, valamint a Burgenlandi Tartományi Igazgatóság közös határa több mint 100 km hosszú, erre a természeti katasztrófák nincsenek tekintettel, nem állnak meg a határokon, ezért nagyon fontos, hogy a magyar és a burgenlandi tűzoltók összehangolják munkájukat, amelyben kiemelkedő szerepet kap egy az eddiginél korszerűbb riasztási rendszer. Ennek segítségével minden eddiginél gyorsabban azonosítható a bekövetkezett káresetek pontos helyszíne.   
Pesztenlehrer Lajos tűzoltó ezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a megállapodás értelmében a burgenlandi és a magyar tűzoltók információval látják el egymást például felszereléseik állapotáról, a riaszthatóságról stb?, emellett közös kiképzést és gyakorlatokat is terveznek. Az együttműködés a határon átterjedő tüzek oltásán túl kiterjed a veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek, illetve a felszíni vizeket ért szennyeződések felszámolására is.


Víztorony - Győr
Közel 300 millió forintból épült új víztorony Győrött. Az alig egy év alatt elkészült létesítmény biztonságosabbá teszi a vízellátó rendszer működését, emellett a jövőben idegenforgalmi célokat is szolgál.


Hűség Napja - Sopron
A soproni népszavazás 80. évfordulóján, 2001-ben született kormányrendelet alapján december 14-e Magyarországon a Hűség napja. A 82 évvel ezelőtti sorsdöntő népszavazásra, és a város akkori polgármesterének Sopronyi Thurner Mihály születésnek 125. évfordulójára emlékezett Sopron, a Hűség Városa. A XX. századi Sopron legjelentősebb városvezetőjének, a Civitas Fidelissima első polgármesterének, Sopron megmentőjének tántoríthatatlan hűsége előtt mindenkor fejet hajtunk - hangsúlyozta az ünneplők előtt Sopron polgármestere. Az 1921- es sorsdöntő népszavazás mintegy előkészítette Magyarország Uniós csatlakozását - mondta Walter Dezső.


Egerszegért-díj - Zalaegerszeg
Több, mint 10 éves hagyomány Zalaegerszegen, hogy az önkormányzat vezetése az év utolsó napjaiban köszönetet mond azoknak a magánszemélyeknek, illetve szervezeteknek, akik a városért és a közösségért végzett munkájuk, művészeti eredményeik révén öregbítették a város hírnevét. Az idei évben nyolc magánszemély, és két szervezet vehetett át Zalaegerszegért díjat.


Napenergia 2003 - Sopron
Az Eurosolar Magyarország szervezet kiosztotta a ?Napenergia 2003" díjakat Sopronban. A kitüntetéseket olyan szakembereknek, cégeknek vagy szervezeteknek ítélik oda, akik sokat tettek az alternatív energiaforrások használatának - így például a napenergia - hazai elterjesztéséért. Idén hat kategóriában 12 díjat osztottak ki. A díjazottak mind példát mutatnak abban, hogyan lehet a nap, a szél vagy a biomasszából nyert energiát az emberek szolgálatába állítani. A napenergia díjak mellett okleveleket is kiosztottak a média munkatársai számára. A Magyar Televízió Soproni Körzeti Stúdiójának munkatársa: Lacsnyi Babett elismerésben részesült.


Falugondnoki hálózat - Győr-Moson-Sopron megye
Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium támogatásával falugondnoki szolgálat alakult meg négy Győr-Moson-Sopron megyei kistelepülésen. Hövej, Dénesfa, Répceszemere és Győrasszonyfa lakói ünnepélyes keretek között kapták meg a falugondnoki szolgálat kisbuszait. A járművek összértéke több mint 20 millió forint. A falugondnok olyan mint egy jó segítőtárs a családban - hangzott el az ünnepségen. Nemcsak az idősek, a rászorulók és a kisgyermekes családok számíthatnak rá, hanem mindenki a faluban. Hazánkban ma már 800 településen dolgozik falu vagy tanyagondnok, de számos kistelepülés van, ahol szintén szükség lenne a segítő szakember munkájára.


Megelőzés - Fejér megye
Fejér megyében is megkezdődött egy átfogó drogmegelőző stratégia kidolgozása. Ez a kérdés különösen időszerű, hiszen Fejér egyre inkább kábítószerrel fertőzött területnek tekinthető.


Tudás sziget - Veszprém
A Veszprémi Egyetem egy olyan kollégiumot hozott létre hallgatóinak, ahol a vállalkozói réteg bevonásával folyik a munka. A Tudás Sziget tagjai menedzsment témában kaphatnak kiváló szakemberektől, egyetemi oktatóktól segítséget, és ezzel egyszerűbbé válik a jövőben az elhelyezkedésük is. Idén öt projekten dolgoznak.


Karikatúrák - Sopron
Hogyan gondolkodik például egy kínai vagy egy izraeli ember a környezetvédelemről? - erről szól a soproni Erdészeti Múzeum új időszakos kiállítása. A Szlovák Bányászati Múzeum és Selmecbánya önkormányzatának felhívására 15 ország  karikaturistái rajzolták le érzéseiket ebben a témában. Lehet-e egy hóember kétfejű a radiaktív sugárzás növekedése miatt? A kérdés persze komolytalan, de a környezetszennyezés veszélyeire talán ezek a karikatúrák hívják fel legjobban a figyelmet. A nemzetközi karikatúra versenyt Ausztria, Szlovákia és Magyarország szervezte meg, a felhívásra 15 országból több mint 300 alkotás érkezett. A szlovákiai Selmecbánya és Bécs után most február végéig Sopronba láthatók a rajzok, melyek az épített örökségünk védelmére is felhívják a figyelmet. Az alkotók képeikkel azt üzenik, mindannyian felelősek vagyunk a környezetünkért és a jövőért.


Vendéggyőzelem - Sopron
A vendég pécsi együttes nyerte a női kosárlabda bajnokság rangadóját Sopronban. A nyáron megfiatalított hazai csapat csak az első negyedben tudta szorossá tenni a mérkőzést a jobb játékosállománnyal rendelkező Pécs ellen. Rátgéber László együttese a második negyedtől pontos támadásokkal és határozott védekezéssel folyamatosan felőrölte a soproniak ellenállását. A baranyaiak már 15 ponttal is vezettek, végül 69:57 arányban nyerték a Sopron-Pécs örökrangadót.


Sportgála - Bük
Idén is jó hangulatú évzáró sportgálára várták a bükieket a sportcsarnokba. Már negyedik éve rendezik meg a családi sportnapot a vas megyei nagyközségben, ahol a sorversenyeken élsportolók is segítik a csapatokat. Idén résztvett a játékban többek között Pesuth Rita hatszoros kick-boksz világbajnok, Salga István, kajakozó, Darida Csilla kosarazó is. A vetélkedő a testmozgás örömére hívja fel az emberek figyelmét a szervezők szerint, ezért nem is pontokért, hanem szaloncukrokért megy a harc. Az ügyességi futamokon egyenrangú fél lehet a legkisebb csapattag éppúgy, mint a felnőttek.





2003. december 15., hétfő 14:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület