CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

Csatornahálózat - Győr-Moson-Sopron megye
Másfél milliárd forintos beruházással épül meg kilenc Rába menti község szennyvízcsatorna-hálózata. Az Európai Unió PHARE CBC Interreg programjának támogatásával már januárban megkezdődnek a munkálatok. A 90 kilométernyi  csővezeték lefektetését a kivitelező francia-magyar cégnek 2004 novemberére kell befejeznie. Az érintett települések  polgármesterei szerint a beruházás környezetvédelmi és turisztikai szempontból is jelentős, hiszen e nélkül elképzelhetetlen az Őrség fejlesztése.


Emelkedő forgalom - Szombathely
Közúti szakemberek szerint legkésőbb 2005 szeptemberéig át kell alakítani Szombathely közlekedési hálózatát, az önkormányzattal együttműködve. A Közútkezelő Kht. munkatársainak tájékoztatása szerint,  a városban az utóbbi időben 20 százalékkal megnőtt az autóforgalom.


Útavató - Fejér megye
Székesfehérváron átadták a 63-as számú főút várost elkerülő részének most elkészült három kilométeres szakaszát. Emellett felavatták a 8-as főút Fehérvár és Csór közötti, most már négy sávossá bővített részét is. Az ünnepségen részt vett Csillag István is. A gazdasági miniszter hangsúlyozta: továbbra is cél, hogy a magyar utakat magyar vállalkozók építsék. A most átadott utakon keresztül könnyebbé válik a város ipari parkjának megközelítése, és az itt található logisztikai központ kiszolgálása is egyszerűbbé válik.


Támogatás - Szombathely
A labdarúgó utánpótlás helyzetének javítására kaptak állami támogatást a Vas megyei egyesületek. Az összesen 150 millió forintot  pályázaton  nyerték el a sportvezetők. Ezt hivatalosan Mesterházy Attila politikai államtitkár jelentette be szerdán, Celldömölkön.


Bírálat - Szombathely
A költségvetési törvénnyel és a lakástámogatási program kedvezményeinek csökkentésével a kormány elvesztette hitelét, pénzügyi válságba sodorta az országot, és nyoma sincs egy olyan programnak, ami kiutat jelentene ebből a helyzetből. - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet a Fidesz három vasi országgyűlési képviselője tartott Szombathelyen. A honatyák szerint az uniós csatlakozásig hátralévő hat hónapban jó döntésekkel még lehetne változtatni a lakosság jelenleg borúlátó hangulatán.


Sugárzás - Tapolca
A tapolcai tavasbarlangban járatainak radioaktív sugárzását mérik idén télen. Már régóta köztudott, hogy a radon sugárzása magas a járatokban, de számszerű adatok eddig nem kerültek nyilvánosságra. A mostani vizsgálatkor új módszereket is alkalmaznak a pontos értékek meghatározására a kutatók. A tapolcai barlangrendszer teljes kiterjedésében még a búvárok előtt sem ismert, de azt már gyanítják, hogy összeköttetés van az eddig külön-külön feltárt részek között. Az idei télen ezt a kapcsolatot is megpróbálják bebizonyítani. A sugárzási értékek egyáltalán nem veszélyesek a látogatókra és a barlangterápiában résztvevőkre. A pontos értékek ismeretében viszont a folyamatosan lent dolgozók munkarendjét valószínűleg meg kell majd változtatni.


Megnyithat a szálló - Nagycenk
Az év elején újra megnyílhat a nagycenki Kastélyszálló. A Kincstári Vagyonigazgatóság és a Kastélyszálló Rt. közös megegyezéssel bontották fel a szálló bérleti szerződését a házat korábban üzemeltető vállalkozóval. A bérlő elmondása szerint a ház felújítására, fejlesztésére, valamint színvonalas szolgáltatások bevezetésére nem sikerült anyagi támogatást szerezni és nyár végére a bérleti díjat sem tudta fizetni. A kiírt pályázat határideje lejárt, a három beérkezett pályázatot várhatóan ezen a héten bírálják el. A 22 munka nélkül maradt dolgozó abban bízik, hogy az új üzemeltető tovább foglalkoztatja őket.


Bio-fűtőmű - Pornóapáti
Faaprítékkal üzemelő fűtőmű és ehhez kapcsolódóan távfűtőrendszer kiépítését tervezik a Vas megyei Pornóapátiban. A kis település lakosságának 85%-ka támogatja az elképzelést. Az egy millió eurós beruházás támogatására Phare CBC pályázatot nyújtott be az önkormányzat. Tisztább, kényelmesebb és környezetkímélőbb a távfűtés – mondja a falu polgármestere. A lakosságnak pedig előreláthatóan nem kerül majd többe havonta mint az egyéni fűtés.


Tárolók - Zalaegerszeg
A korábbi garázsok kibővítésével, illetve újak építésével mostantól a zalaegerszegi tűzoltóság minden eszközét fedett helyen tudják tárolni. A 20 millió forint értékű, önkormányzati forrásból megvalósult beruházást ma avatták fel.


Kortörténet - Bildein
Magyarországon is szeretné megismertetni különleges múzeumát az ausztriai Bildein község önkormányzata. A Burgenlandi Kortörténeti Múzeum nemrég ünnepelte fennállásának 2. évfordulóját. A falu polgármestere  a magyar iskolákba is szeretné eljuttatni a gyűjtemény bemutatkozó anyagát, hogy hazánkból még többen látogassanak el a magyar határtól alig 1 kilométerre fekvő kis faluba.


Támogatás - Győr
Egymillió forintot kapott a győri Gyermeksebészeti Betegekért Alapítvány egy helyi elektronikai cégtől. Az adományból a kis betegek mindennapi kezeléséhez nélkülözhetetlen eszközöket vásárolnak majd.



2003. december 18., csütörtök 13:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület