CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A művészet egyik fészke, Nagycenk

A művészetek egyik fészke, Nagycenk
Mádl Ferenc levélben köszöntötte a résztvevőket

„Örömmel teszek eleget a Sonare Ifjúsági Kamarazenei Alapítvány elnökasszonya, Meizl Valéria kedves felkérésének: köszöntöm tehát Önöket, a II. Nagycenki Művészeti Napok résztvevőit” – olvasta fel Gaál Péter, a Duna Televízió főszerkesztője Mádl Ferenc üdvözlő levelét az új államfő beiktatásával csaknem azonos időben, a művészeti napok megnyitóján.

Mádl Ferenc levelében arról biztosítja a rendezőket, hogy minden olyan kezdeményezést támogat, amely a kultúra megismerésére és terjesztésé- re irányul. „A nagycenkiek éljenek azzal a csodálatos lehetőséggel, hogy szűkebb hazájukban, lakóhelyükön élvezhetik a szép muzsikát. Nagyszerű és példaértékű, hogy a kezdeményezésnek köszönhetően évről-évre mind többen látogatnak el gróf Széchenyi István kastélyába, és emlékeznek a „legnagyobb magyarra” – áll a köztársasági elnök üdvözlő soraiban.
Rockenbauer Zoltán kulturális miniszter szintén levélben köszöntötte az immár hagyományos kulturális seregszemle résztvevőit és szereplőit. Szerencsésnek tartja a nagycenkiekéhez hasonló településeket, ahol pompázatos kulisszákkal tudnak a képzőművészet, a tánc és a zene szerelmeseinek kedvében járni. A művészet – legyen bár korhű vagy kortárs – friss levegője betölti újra az ódon kastélytermeket, és életet – örök, időtlen létet – visz a történelmi falak közé.
Gróf Széchenyi Géza, Széchenyi István leszármazottja, a művészeti napok fővédnöke meleg szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, büszke, hogy fővédnöke lehet annak a rendezvénysorozatnak, amely Széchenyi István egészséges öntudatot, teremtő erőt adó eszmeiségét hordozza magában. A hallgatóságot arra szólította, adjanak könyvet gyermekeik kezébe, nyújtsanak lehetőséget a zenehallgatásra, a múzeum- és tárlat látogatásra, mert időben kell kibontakoztatni a fiatalok művészi adottságait. A művészet léte és az emberekre gyakorolt hatása olyan, mint a levegő. Hiányát nem élnénk túl.
A művészeti napok szónoka végül a nemrégiben tragikus hirtelenséggel eltávozott dr. Környei Attilára, a múzeum igazgatójára emlékezett, aki igaz hittel, odaadással támogatta és a „hagyományos” jelzővel illette a szerinte is nagyszerűnek ígérkező kulturális eseménysorozatot.
Tilles Béla képzőművész ünnepélyesen megnyitotta Bodó Károly debreceni festőművész, főiskolai tanár kiállítását, majd Környei Zsófia (I. hegedű), Bodó Antónia (II. hegedű), Móré László (brácsa), valamint Maróth Bálint (cselló) közreműködésével megkezdődött a Magyar Akadémiai Vonósnégyes hangversenye. Az 1994-ben alakult, számos egyéni és kamarazenei díjjal büszkélkedő együttes repertoárja felöleli Haydntól Bartókig a kvartett-irodalom jeles és ritkán játszott darabjait. A világ számos országában járt együttest, az első művészeti napok házigazdáit több hazai és külföldi koncertre, fesztiválra és kurzusra hívták. Eddig nagyon sok helyen koncerteztek Jandó Jenővel, az egyik legismertebb és legnépszerűbb hazai zongoraművésszel. A fiatalok az augusztus 13-áig tartó napok nyitányaként Mozart: F-dúr Divertimentóját, Beethoven: c-moll vonósnégyesét, valamint Dvorak: F-dúr Amerikai Quartettjét adták elő nagy sikerrel.
Ma 17 órakor a kapuvári néptánc-együttes szerepel, 18 órától Jandó Jenő, Tóth Gábor és a Magyar Akadémia Vonósnégyes ad hangversenyt. Holnap a szili táncosok lépnek fel (15.00), Jandó Jenő koncertje lesz (18.00), vasárnap templomi hangversenyt tartanak (11.00), 18 órakor pedig koncert zárja a művészeti napokat.

Török Magda



2000. augusztus 10., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület