CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Ünnepi hangverseny a Nyugat-Magyarországi Egyetemtől a városnak

A Nyugat-Magyarországi Egyetem egyik legújabb hagyománya, hogy  Adventi Hangversenyen zenével kedveskedik a város kultúraszerető közönségének. A karok tanári és hallgatói művészeti csoportjai Székesfehérvárott,  Mosonmagyaróvárott, Győrött is adtak koncertet az egyetem nem soproni székhelyű karain - ily módon kívánva boldog karácsonyt, a karokat befogadó városoknak. Végül december 17-én Sopronban a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ Liszt termében került sor a Sopront köszöntő, nyilvános fellépésre.
A teltházas közönséget Prof. Dr. Faragó Sándor rektor köszöntötte. A rektor ünnepi gondolatait ezúton örömmel adjuk tovább olvasóinknak.

Tisztelt Polgármester Úr, képviselő urak, Városplébános Úr, tisztelendő és tiszteletes urak, tanáraink és tanítványaink,
Kedves Vendégeink, Hölgyeim és Uraim!

Advent harmadik, Örömvasárnapjának átmentett hangulatában és az elhangzott muzsikáktól átjárt szívvel és lélekkel, nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket a Nyugat-Magyarországi Egyetem adventi hangversenyén.

Mert várakozásunkat az evangélium – eredetileg ez az örömhír jelentése – lelkesedése járja át szerte a Földön, öröm a világot jó útra térítő Messiás, az Emberfia születése felett.

Mi az a varázs, ami három milliárd embert megragad Glóbuszunkon nevének hallatán, hitének megélése közben? Az emberszeretet, a makulátlan tisztaság, a küldetés elhivatottsága, mindaz, ami a Mester tanításának alfája és ómegája.

Mert az Emberfia – ahogy Jézus szívesen nevezte magát – szeretettana ma élőbb, mint valaha:
Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót haragosaitokkal,
Ha arcul üt valaki, tartsd neki oda másik orcádat is,
Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy akarjátok, hogy veletek is bánjanak.

Ugye, milyen egyszerű és mégis milyen nehéz e gondolatok szerint élni és cselekedni. Nehéz, mert ma is vannak áruló karióti Júdások, vannak igaztalanul vádoló Kajafások, megtagadó Péterek és kezüket mosó Pilátusok. És mégis van – mert megmutattatott, hogy van – ami felülemelhet bennünket minden megpróbáltatáson, a Krisztus-hirdette szeretet, amelynek mindig győzedelmeskednie kell a harag, a viszály, a szeretetlenség felett.

Ez a felemelő szeretet, ez az, amely emberi testet öltött Betlehemben, amelynek emlékét ünnepeljük 2000 éve, minden esztendő fordulója-táján.

Emberi természetünk, hogy mindig csodálkozva fordulunk egy új kis élet, egy apró gyermek világrajövetele felé. Milyen csodálatos, hogy egy ártatlan, tiszta lényben láthatta meg az emberiség Messiását, akinek életcselekedetében és életáldozatában találta meg világosságát, lelhette meg üdvösségét.

    A Gyermek születésének misztériuma két évezred távlatából is rabul ejt, fogva tart, vagy legalábbis elgondolkodásra késztet. Mert az örökkévaló szeretet és az Örökkévaló szeretetének megélésére bíztat bennünket.

Tisztelt Vendégeink!

Művésztanáraink és diákjaink – mély lelkületű komponisták szeretetmuzsikájával kifejezve – nyújtották át Önöknek e szeretetkoncert jegyében az Egyetem ragaszkodásának jeleit szeretett SOPRONUNK polgárai és vezetői számára. Köszönjük mindazt a felénk áradó figyelmet, segítőkészséget – és az elhangzottak szellemében – a szeretetet, amit 2003 mindennapjaiban tapasztaltunk, amiben részünk volt. Ha úgy értékelik, hogy méltóak voltunk minderre, akkor ne vonják meg tőlünk azt 2004-ben sem.

És engedjék meg nekem Kedves Vendégeink, hogy e helyütt is köszönetet mondjak vezetőtársaimnak, tanártársaimnak, minden munkatársamnak, nemkülönben hallgatóinknak az elmúlt évi együttgondolkodásért, a közös munkáért, a segítségért, amelynek egyetlen célja volt – szeretett Alma Materünk gyarapítása, s hallgatóinak épülésén keresztül – hírnevének öregbítése.

Gondolataim elhangzása után felcsendülő (búcsú)muzsika – de az egész este emelkedett hangulata – kísérje Önöket az év hátralévő napjaiban.

Kívánok Önöknek szeretteik körében eltöltendő áldott Karácsonyt és valamennyi álmukat beteljesítő, egészséget hozó, békés, boldog újesztendőt!



2003. december 19., péntek 11:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület