CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A 2003. december 13-án Budapesten megalakult ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK NEMZEDÉKI TANÁCSA – ÖNKÉNT civil szervezet képviseletében tartott sajtótájékoztatót a MTESZ székházban december 19-én Firtl Katalin alelnök.

Az alelnök tájékoztatott arról, hogy a megalakult szervezet  egy nemzedéki alapú, települési érdekvédelmi szövetség, amelynek tagjai lehetnek a 40 év alatti önkormányzati képviselők, polgármesterek, bizottsági tagok. Az ÖNKÉNT nem a települési hivatalokon keresztül, hanem a személyeken keresztül próbál  a magyarországi önkormányzatok között egy olyan „személyi hálót” létrehozni, amely lehetőséget ad a szakmai kérdések megvitatására, valamint arra, hogy a településeken felmerülő problémákat a kormányzat felé közvetíteni lehessen. A 450 taggal megalakult ÖNKÉNT tagjai sorába várnak minden 40 év alatti polgármestert, volt vagy jelenlegi önkormányzati képviselőt, külsős bizottsági tagot, kisebbségi képviselőt.
A települések szintjén kisebb a jelentősége a pártpolitikának, ezért az ÖNKÉNT szakmai alapon működik, nyitott hasonló szervezetek felé, cél a nemzedéki alapú érdekképviselet, szakmai segítségnyújtás az önkormányzati munkához, az önkormányzatok finanszírozás reformjának előkészítése, kidolgozása.

A civil szervezet feladatainak tekinti az önkormányzatokat érintő döntések előzetes véleményezését a települések érdekeinek szem előtt tartásával, szakmai segítségnyújtást az egyesület tagjainak, az önkormányzatok, települések problémáinak feltárását, megoldási lehetőségek kidolgozását, szakmai konzultatív fórumok szervezését az egyesület tagjai és mások számára, önkormányzati munkát segítő adatbázisok létrehozását, kiadványok megjelentetését, kapcsolattartást hazai és nemzetközi szervezetekkel és hivatalokkal, részvételt a szakmai munka finanszírozását segítő pályázatokon és támogatási források felkutatását.
Az állami szerepvállalás az önkormányzatok működését tekintve az inflációt, az áfa kulcsok emelését figyelembe véve fokozatosan csökken. Ezzel ellentétes arányban nő azonban az önkormányzatok kötelező és önként vállalt feladatainak a halmaza. Többek között, az önkormányzatoknak kell kigazdálkodni a köztisztviselők és közalkalmazottak béremelésének terheit, ugyanakkor az Állami Számvevőszék adatai szerint a 3200 település közül közel 1200-ban okozhat súlyos nehézséget és csőd közeli helyzetet a 2004-es költségvetés - mondta Firtl Katalin.

Az ÖNKÉNT célja olyan programok szervezése, képzések indítása, aktív tanácsadás, amely hasznos információkat és kapcsolatokat jelenthet az önkormányzati képviselők számára, segíti munkájukat, a településünk fejlődését, így az ország hosszú távú érdekeit szolgálja.
 



2003. december 20., szombat 00:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület