CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Inkubátorház Sopronban

A Soproni Ipari és Innovációs Parkban Phare CBC támogatással épülő inkubátorházról Walter Dezső polgármester tartott sajtótájékoztatót, amelyen részt vett Uszta József a magyarországi PHARE iroda helyettes vezetője, Kaufmann Ilona az ipari park ügyvezető igazgatója, valamint a Győrber RT. és a kivitelező HUNÉP RT. Képviselői.


Kaufmann Ilona az ipari park ügyvezető igazgatója, Walter Dezső polgármester
és Uszta József a magyarországi PHARE iroda helyettes vezetője

Walter Dezső polgármester szerint a tudás alapú beruházások vonzzák a munkahelyeket a városba, ezért - mint fogalmazott -, városatyáknak a tudomány melegágyát kell biztosítani, ami magával hozza majd az ipari tőkét. A létesítmény célja, hogy összekapcsolja a tudományt a gazdasággal, éppen ezért építenek ki szoros kapcsolatokat a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel - hangzott el a beruházás ismertetésére rendezett tájékoztatón.

Uszta József a beruházással kapcsolatban elmondta:  az Európai Unió Phare határon átnyúló programjai - Phare CBC program - keretében valósul meg. A program 1995-ben indult Magyarországon, éppen az osztrák-magyar határ mentén, a határ két oldalán fekvö területek közötti gazdasági, társadalmi, kulturális és környezetvédelmi kapcsolatok erösítése és ösztönzése céljából.
A program indulása óta összesen mintegy 145 millió euró támogatásban részesítette Magyarország határ menti területeit az Európai Unió, ehhez az összeghez természetesen hazai társfinanszírozás is csatlakozott, mintegy 50 millió euró értékben. E támogatások segítségével jelentös fejlesztések indultak, illetve indulnak meg - most már elmondhatjuk -valamennyi szomszéd ország vonatkozásában.

Az épület látványterve - Főbejárat
Ausztria és Magyarország határon átnyúló együttműködése az Interreg és a Phare programokon keresztül valósul meg 1995 óta. Ez idő alatt összesen mintegy 82 millió eurónyi támogatás jutott erre a határszakaszra és olyan fejlesztések valósultak meg, mint például a szentgotthárdi ipari park alapinfrastruktúrájának megépítése, a sármelléki repülötérhez vezető út korszerűsítése, a Györ-Pér repülötér modernizálása, a gyönyűi mobil rámpa megépítése, a győri innovációs és technológiai központ megvalósítása, a Lapincs patak árapasztó vápájának kialakítása, a Nagykanizsa-Bagola hulladéklerakó, biomassza fűtöművek Szombathelyen és Körmenden, valamint számos más, elsösorban gazdaság-fejlesztési és környezetvédelmi projekt.
Jelenleg is több projekt kivitelezése folyik, illetve áll előkészítés alatt, ilyenek a bucsui elkerülö út kiépítése, Csörötnek és térsége szennyvízcsatornázása, a Zalavölgye natúrpark csatornázása, illetve különféle támogatási konstrukciók.

Az épület látványterve - Belső folyosó

A Soproni Ipari és Innovációs Park az 1997-es ipari park pályázat alapján került kijelölésre. A park területe jelenleg 28 hektár, mely szükség esetén 56 hektárra bövíthetö, kezelöje a 100%-ban önkormányzati tulajdonú Soproni Ipari és Innovációs Park Kft. (SIP Kft.).
A SIP sikeresen pályázott központi és Phare forrásokra az ipari park infrastruktúrájának kiépítéséhez, melynek elsö ütemében a park 18 hektáros területe kapott teljes körű infrastrukturális ellátást. A 2000 végére elkészült infrastruktúra-fejlesztéssel párhuzamosan megkezdödött az innovációs központ megvalósításának folyamata is. 2001 és 2003 között a park területén a közművesített telkek 48%-a értékesítésre került, e területeken a beruházások tavasszal indulnak, a befektetök elsösorban kis- és középvállalkozások.
A Soproni Innovációs Központ létrehozása a 2001. évi Phare CBC keretböl valósul meg, a projekt két komponensböl, egy építésböl és egy eszközbeszerzésböl áll. A beruházás összértéke 4.236.235 euró, amely összeg magában fogla!ja az építési komponenst (3.986.235 euró, ebböl 2.682.327 euró Phare támogatás), valamint az eszközbeszerzést (250.000 euró értékben). Az építés kivitelezői szerzödésének aláírására november 28-án, az Európai Bizottság Delegációjának jóváhagyását követöen került sor. Az építési munkák elvégzésére kiírt pályázatot a HUNÉP Rt. nyerte meg.

Az építési komponens keretében megépítésre kerül egy háromszintes, 3.800 m2 alapterületű épület, melyben szolgáltatásokat, valamint iroda- és laboratóriumi helyiségeket, műhelyeket biztosítanak majd olyan kis- és középvállalkozások számára, akik elsösorban a telekommunikáció, az elektronika, a környezettechnológia és az anyagkutatás terén tevékenykednek,  valamint  inkubációs  lehetöséget  teremtenek  innovatív  ötletek megvalósításához. Az épület rendelkezni fog modern információ- és kommunikáció-technológiai berendezésekkel is, amelyeket az eszközbeszerzési komponens keretében vásárolnak majd meg.

 
Az épület látványterve - madártávlat délről

A Soproni Ipari és Innovációs Park és az Innovációs Központ 10 éves fejlesztésének üzleti terve az idei év során készült el, a tulajdonos Sopron Megyei Jogú Város megbízásából. Az üzleti terv a következő fejlesztési alapelveket határozza meg:
- a város hosszú távú gazdaságfejlesztési célkitüzéseinek szolgálata (innovativitás, technológiai fejlesztés, a gazdasági jövedelemtermelö képességének növelése,
- munkahelyteremtés, a határon átnyúló gazdaságfejlesztési lehetőségekben rejlő elönyök kihasználása);
- elsösorban  az  innovatív,   magas  technológiát  alkalmazó  tevékenységek betelepülésének támogatása, segítése marketing eszközökkel is;
- a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel, illetve a burgenlandi innovációs központokkal való együttműködés; partnerségi kapcsolatok fejlesztése;
- egységes működtetési koncepció és finanszírozás kialakítása;
- a működtetö szervezet hatékony és önfenntartó, szakmailag alkalmas kell hogy legyen;
-  bevételek biztosítása bérleti díjakból és kapcsolódó szolgáltatásokból;
- az önkormányzat részéröl minden lehetséges támogatás biztosítása a betelepülő innovatív vállalkozásoknak
Az innovációs központ kialakításával a cél a térség versenyképességének javítása, tőkebefektetések, valamint a kis- és középvállalkozások kutatás-fejlesztési tevékenységének ösztönzése, illetve tudástranszfer erösítése a régióban.
A Soproni Ipari és Innovációs Park a jövöre nézve feladatának tekinti, hogy magas képzettséget igénylö munkahelyeket teremtsen az ipari park területén, hogy a fiatal diplomás generáció megtalálja helyét a városban - ehhez fog jelentös segítséget és ösztönzö hátteret nyújtani a megépülö innovációs központ.

 
Az épület látványterve - Nyugati nézet a 84. sz. útról

A Cyberpress kérdésére Kaufmann Ilona elmondta hogy 2001 és 2003 között a park területének a 48%-os értékesítéséből 400 millió forint körüli bevételt sikerült elérni, ennek nagy részét, 270 milliót az idei évben valósították meg. Tájékoztatott arról is, hogy az ipari  park területén egy 42 lakásos mini lakópark is épül, a befektető szándékai szerint a betelepülő cégek alkalnmazottai számára. Az ügyvezető igazgató szerint a jelenlegi 13  betelepülő cégek száma év végéig még növekedhet, de magukról a cégekről üzleti titokra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni.

A Soproni Innovációs Központ építési munkálatai tavasszal kezdődnek, az átadást jövő oktoberre vállalta a kivitelező.
 

Tóth Anita Lilla, TSz
 



2003. december 20., szombat 09:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület