CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Szépül a nagycenki kastélypark

Szépül a nagycenki kastélypark
Fába faragott arcok

A nagycenki kastélypark  rendjét a Tanulmányi Erdőgazdaság Rt. felügyeli. Varga Tamás tanulmányi igazgatót, az egy éve alapított Soproni Erdőkért Alapítvány kuratóriumának titkárát a parkról és a tervekről kérdeztük.
– Januártól az alapítvány gondozza a kastélyparkot. A munkákra két és félmillió forint van. Tíz-tizenkét millió forintra lenne szükség az öt hektár teljes rendbetételére, folyamatos kezelésére. Az alapítvány nem csupán pénzbeli segítségre számít. Jól jönnének a különböző eszközök, kellene a kétkezi munka is.
Széchenyi idejében tizenöt állandó kertész foglalatoskodott a parkban. Ma két szakember – egyikük mellékállásban – tevékenykedik.
– Sok bába közt elveszik a gyermek. Tisztázni kellene végre, hogy a francia és a barokk kert négy kezelője közül kinek mi a feladata, mert az egymásra mutogatás nem oldja meg a gondokat. Meglátásunk szerint a pénzhiány a legalapvetőbb probléma. A sétánynak, illetve lovagló ösvénynek is szolgáló hársfasor több éve megérett a felújításra. Nagyon sok a beteg, száraz, odvas fa, amelyeket újakkal kellene pótolni. Ez szakmailag is sürgető és komoly kihívás. A Tanulmányi Erdőgazdaság Rt. és a Soproni Erdőkért Alapítvány nemrégiben a parkerdő és a kastélypark rendbetételére hosszútávú tervet készített. Két és félmillió forint pályázati pénz elnyerésével eddig a sorfásítást, a lugas felújítását, a lugasban lévő szökőkút helyreállítását fejeztük be.
Augusztusban három fába faragott szobrot avatnak. Az idős, csúcsuktól száradó fatörzsek egyikébe a Széchenyi-címert, másikba Szent István, illetve Széchenyi István arcképét faragják. Elképzeléseik szerint jeles ma- gyar ősök szoborparkját alakítanák ki.
– Alapítványunkkal – ehhez bárki csatlakozhat –, tevékenységünkkel azt szeretnénk elérni, hogy a nagycenki kastélypark ismét méltó legyen régi nevéhez. A munkák sorában a park teljes kavicsozása, a virágágyások szegélyezése, illetve az angolpark kiszélesítése lenne a legsürgetőbb - tudtuk meg Varga Tamástól.

Török Magda



2000. jĂşlius 11., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület