CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Napokkal a kézben 5.

Neki már nincs több napja...


Az alábbi életrajz a www.magyarorszag.hu oldalon jelent meg idén szeptember tizedikén.

"Fizikus A budapesti Műegyetemen, a karlsruhei vegyészmérnöki karon, a müncheni, majd a lipcsei egyetem fizika fakultásán folytatta tanulmányait, 22 évesen doktorált. Előbb Göttingenben, majd a Londoni Egyetemen és Koppenhágában dolgozott. 1935-ben érkezett az Amerikai Egyesült Államokba mint kiemelkedő szakember. A Washington University professzora lett, s figyelme fokozatosan fordult a magfizika felé. 1941-1942-ben a Kolumbia Egyetem professzora volt. Ekkor kezdődtek az Egyesült Államokban a kutatások az atombomba kifejlesztése, a II. világháború mielőbbi befejezése érdekében. 1943 februárjától a Los Alamos-i Kutatóközpont munkatársa, később igazgatóhelyettese, 1952-1953-ban a Kaliforniai Egyetem Sugárzási Laboratóriumának konzultánsa, 1953 és 1970 között ugyanitt fizikaprofesszor. Közben, 1954-től 1975-ig a Lawrence Sugárzási Laboratórium igazgatóhelyettese. 1975 óta a Hoover Intézet főmunkatársa. Fontos szerepe volt az amerikai hidrogénbomba elkészítésében. Elsősorban a magfizika, a termonukleáris folyamatok elméletében elért kutatási eredményei jelentősek. Hirosima hagyatéka című könyve magyarul is megjelent. 1997 decemberében a Magyarság Hírnevéért díjjal tüntették ki, 2001-ben elsőként kapta meg a Corvin-lánc kitüntetést, amelyet a miniszterelnök adományoz a tudomány, a művészet, valamint az oktatás és művelődés terén szerzett kimagasló érdemek elismerésére. 2003. szeptember 9-én elhunyt."

Teller Ede 1908. január 15-én született Budapesten. Hozzátartozók, kollégák, barátok az új év kezdetén biztosan őrá is gondolnak, hiányzóra... aki elmúlt évkezdetkor még ott volt köztük, ezt mondta, ennek telefonált, ezt evett, ezt mesélte... és most nem foglal helyet közöttük a térben, csakis lélekben.


A kép forrása: www.panorama-online.net


Aki ma vegyészmérnöknek megy, vagy biológusnak, vagy matematikusnak - ahogyan Teller Ede eredetileg szerette volna, hogy matematikus lesz -, hogyan terelődik a pályája? "Fizikus akartam lenni, vagy matematikus. Az apám ezt nem akarta. Hát ebből hogyan élsz meg? Itt Pesten Tudományegyetemen, mint zsidó nem kapsz állást. Abban egyeztünk meg, hogy kémiát tanuljak. Annak vannak alkalmazásai! El is mentem Németországba kémiát tanulni, de titokban nagyon tanultam matematikát is." Hogyan alakul majd a mai fiatalok pályája, hogy előttük is nyitva áll Európa bármely egyeteme - no, persze, ha győzik anyagilag?

Bizonyára sok maturandus és maturanda számára épp ez az ünnepek körüli szünidő érleli meg végleg a döntést, hová is adják be felvételi lapjukat. Vajon hányuk neve nemesedik majd az évek során ilyen rangúvá, mint a három hónapja elhunyt Teller Edéé?

Mindannyiotoknak sok sikert a döntéshez, az élethez! Előtte pedig áldott karácsonyt, jó évkezdést! Akik meg már felsőoktatásban tanulnak: eredményes vizsgaidőszakot!

Sebők Lili



2003. december 21., vasárnap 23:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület