CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Nekünk született a gyermek

Lk 1,67-79 Apja pedig, Zakariás, betelt Szentlélekkel és így jövendölt: ,,Áldott az Úr, Izrael Istene [Zsolt 41,14], mert meglátogatta és megváltotta az ő népét [Zsolt 111,9]. Az üdvösség szarvát támasztotta nekünk, Dávidnak, az ő szolgájának házában [Zsolt 18,3; 132,17], amint Megmentett minket ellenségeinktől, és mindazok kezéből, akik gyűlölnek minket [Zsolt 106,10]; hogy irgalmasságot cselekedjék atyáinkkal, és megemlékezzék az ő szent szövetségéről, az esküről, melyet Ábrahám atyánknak esküdött, hogy majd megadja nekünk [Zsolt 105,8; 106,45; Lev 26,42], hogy ellenségeink kezéből megszabadulva, félelem nélkül szolgáljunk neki, szentségben és igazságban őelőtte életünknek minden napján. Téged pedig, gyermek, a Magasságbeli prófétájának fognak hívni: mert az Úr színe előtt fogsz járni, hogy előkészítsd az ő útját [Mal 3,1], és népét az üdvösség ismeretére tanítsd, bűneik bocsánatára. Istenünk mélységes irgalmából, amellyel meglátogatott minket a magasságból felkelő, hogy fényt hozzon azoknak, akik sötétségben és a halál árnyékában ülnek [Iz 9,1; 42,7], s hogy lépteinket a békesség útjára igazítsa'' [Iz 59,8].

"Puer natus est pro nobis" - idézzük gyakran a latin szöveget, és ilyenkor a legtöbbször arra gondolunk, amit a sok kis Betlehem, kripelli kedves sárga fényében látunk: gyermeket jászolba fektetve, mesterségesen "felnövesztve" kisded korba, mert "akkor a legédesebbek".
Igen, az emberek szívéhez szeretne utat találni az örömhír, amikor ennyire emberhez alkazmazkodón, az édeskés ízt nehezen kikerülve próbál mindenkihez szólni. S az embereknek ez sokáig meg is felelt, s ma is megfelel sokaknak. Vannak egyszerű lelkek és boldogok.
"Nézzétek, egy gyermek! Nem lehet nem szeretni!" - üzeni a sok művészi és kevésbé művészi megjelenítés, s maga a szöveg is.
Manapság azonban, az apás szülések korában már kevesek elől titkolható a születés némiképp brutális, elemi jelenségekkel zsúfolt folyamata. Férfiak állnak és sápadnak, ájulnak el feleségük kezét fogva a szülőágy mellett. Mégsem gondolom, hogy ez elvenne a születés misztériumából. Talán úgy igaz, hogy valami egészen más fajta, tisztelettel vegyes, új tartalmú szeretet az, ami megüli a megszületés utáni csendet. Nem tudhatom, kinél meddig tart ez a meglepetésekkel, megilletődéssel, új tartalmi felismerésekkel teli néma hangzás, de engem elkísér advent egész idején, s csak megerősíti bennem a gondolatot, hogy a fordítás hangsúlya úgy értelmezendő, abban a sorrendben, ahogyan a címben írtam. Ugyanarra a "részességre", ugyanarra az aktív résztvételre kell, hogy késztessen bennünk a mondat, ami a férfiakat arra indítja, hogy az eddig tabu születés közelébe férkőzzenek, egységet teremtsenek a születés folyamatában.
Lehetséges lenne, hogy igaza van annak, aki azt mondja a TV népszerű műsorában, hogy karácsony nem a kereszt ideje? Én úgy gondolom, hogy a kereszté is. Abban azonban biztos vagyok, hogy sokkalta többet jelent az egyénnek, ha a szokásos érzelgős-könnyezős, ellágyulós karácsonyi hangulat helyett - nyilván most a felnőtt, érett emberekhez fordulok - a születés teljes misztériumát próbáljuk a magunkévá tenni.
Nekünk, értünk született a gyermek, nekünk adták át, amikor még tele volt vérrel, magzatmázzal, nyálkával. Még le sem mosták, meg sem törölték. Amikor a köldökét még csak éppen elkötötték. Odaadták, hogy így lássuk, mert a mi testmelegünkre szorul. Azt nyújtották át, aki hitünk szerint a Megváltó már ekkor is, és Isten Fia még ekkor is.
Nem előzmények nélküli ez a születés. Nemcsak az Újszövetség történetei és utalásai azok, amelyek - a személyes tanúségtételek mellett - a hitet erősítik bennünk, de a mai evangéliumban olvasott, nyilván tudatosan összeszedett, ószövetségi jövendölések és a zsoltárok idevonatkoztatott részei is bizonyítják, hogy az született meg, akit vártunk.
A gyermek megszületett. Ideadták valamiképpen kiszolgáltatták nekünk. Most rajtunk a döntés sora, hogy a nekünk született gyermekkel "kezdjünk valamit". Kiszolgáltatottabb, fiatalabb és esendőbb, mint hinnénk, halálra szánt, miképpen mindannyian. Egy lett közülünk, ekként lehet-kell elfogadnunk, meg nem vásárolható, meg nem rendelhető ajándékként.
- DI -



2003. december 24., szerda 12:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület