CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

Innovációs központ - Sopron
Inkubátorházat építenek a Soproni Ipari Parkban. Az 1,1 milliárd forintos beruházást a Phare CBC támogatja. Az innovációs központ a magasan képzett szakembereknek biztosít munkalehetőséget. A Soproni Ipari Park területének eddig kevesebb mint a felét, 48%-át értékesítették. Az innovációs központ megépítését jövőre kezdik meg. A beruházáshoz a város 56 millió forintot biztosított, a fennmaradó összeget a Phare CBC támogatása biztosítja. Uszta József, a Phare helyettes programengedélyezője elmondta:  a központ nemcsak a kisvállalkozókat segíti majd, hanem inkubációs lehetőséget biztosít olyan innovatív ötleteknek, amelyek elsősorban az egyetemen születnek. A létesítmény célja, hogy összekapcsolja a tudományt a gazdasággal, éppen ezért építenek ki szoros kapcsolatokat a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel - hangzott el a beruházás ismertetésére rendezett tájékoztatón. Walter Dezső polgármester szerint a tudás alapú beruházások vonzzák a munkahelyeket a városba, ezért - mint fogalmazott -, városatyáknak a tudomány melegágyát kell biztosítani, ami magával hozza majd az ipari tőkét. A Soproni Innovációs Központ építési munkálatai tavasszal kezdődnek, az átadást jövő oktoberre vállalta a kivitelező.

Évértékelés - Vas megye
Egyre nehezebb anyagi körülmények között, de mégis sok tekintetben sikeres esztendőt zárt Vas megye. Számos intézményt sikerült fejleszteni, és megoldódni látszik a Markusovszky Kórház korszerűsítésének problémája is. Markó Péter úgy látja, a szomszéd megyékkel és a külföldi partnerekkel kialakított kapcsolatok nagy előnyt jelentenek Vas megye számára az európai közösséghez való csatlakozás évében

Évértékelés - Zalaegerszeg
A szűkös gazdálkodás ellenére is sikeresen zárul a 2003-as esztendő Zalaegerszegen. Adósságot nem halmozott fel a város, saját forrásaiból tartotta fenn a fejlődés ütemét. Az idei évben is nagy figyelmet fordított az önkormányzat a munkahely- és otthonteremtésre, valamint az infrastruktúra fejlesztésére.

Önként - Kópháza
Önkormányzati Képviselők Nemzedéki Tanácsa /ÖNKÉNT/ alakult a Sopron környéki kistelepülések önkormányzati képviselőiből. Az országos hatáskörű civil szervezet alelnöke Firtl Katalin, Kópháza önkormányzati képviselője. A szervezet nem a hivatalokon, hanem személyes kapcsolatokon keresztül kívánja a problémákat az
önkormányzatokhoz eljuttatni. Az ÖNKÉNT az Eu-csatlakozás adta feladatokra is fel kíván készülni, többek között segítséget nyújt a kistelepüléseknak a pályázatok megírásában.

Katasztrófavédelem - Győr-Moson-Sopron megye
60 millió forint értékű vegyi beavatkozó járművet kapott a Belügyminisztériumtól a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az Európai uniós elvárásoknak is megfelelő kisbusz többek között gázvédő ruhákat, sugárzásmérőt és mikrometeorológiai berendezést is tartalmaz.

Adomány - Sopron
A koraszülöttek ellátásában nélkülözhetetlen műszert ajándékozott a soproni Erzsébet Kórház csecsemőosztályának a Vakvilág Alapítvány. Az adomány értéke félmillió forint. A koraszülött csecsemők egy része mesterséges lélegeztetésre szorul. A vérükbe kerülő oxigén mennyiségét ilyenkor egy speciális műszer, az ún. pulsoximéter szabályozza, amely megakadályozza a túladagolást, valamint a szemelváltozások, illetve a vakság kialakulását. A soproni Erzsébet Kórház gyermekosztályán ilyen műszerből eddig nem volt elegendő. A Vakvilág Alapítvány adományát Takács Ilona adta át. A műszer segítségével mostantól még biztonságosabbá válik a koraszülöttek ellátása Sopronban. Januárban újabb adomány érkezik az Erzsébet Kórházba: a Reménysugár Alapítvány a reumatológiai osztálynak ajándékoz egy értékes műszert.

Véradás - Nyugat-Dunántúl
„Adj vért és ments meg három életet!” programsorozata keretében második alkalommal szervezett ökumenikus véradást az Országos Vérellátó Szolgálat decemberben. „A vér ajándék!” elnevezésű akciót a történelmi egyházak és a Magyar Vöröskereszt közösen hirdette. A felhívásra jelentkező véradók hozzájárultak az ünnepekkor szükséges vértartalékképzéshez. Dr. Petró Olívia, a Soproni Vérellátó Állomás vezetője elmondta: a véradásokat hagyományosan úgy szervezik meg, hogy az ünnepek alatt ne alakulhasson ki vérhiány. A Nyugat-Dunántúlon a térség legjobb véradó települései közül kiemelte Lövőt, Fertőszentmiklóst, Kapuvárt és Nagycenket.

Fejlesztések - Sopron
A Nyugat-Magyarországi Egyetem jelenéről és jövőjéről tartott tájékoztatót Faragó Sándor rektor. Elmondta, hogy az intézménynek jelenleg 14 ezer hallgatója van. Az uniós kihívásoknak megfelelően, hamarosan beindul a környezetvédelmi mérnök képzés és tervezik  az informatikai kar létrehozását is. Ez utóbbival összhangban,
a soproni innovációs parkban, környezetvédelmi centrumot szeretnének létre hozni. Ehhez, 800 millió forint támogatást igénylő pályázatot  nyújtanak be.

Fejlesztések - Komárom-Esztergom megye
Idén 200 millió forinttal gazdálkodott a Kincstári Vagyoni Igazgatóság Komárom-Esztergom megyei kirendeltsége, ebből az összegből jelentős beruházáspkat végeztek el többek között Komáromban, tatán és Bajnán is. A bajnai Sándor-Metternich kastélyt kiemelten kezelték, ugyanis a 20 hektáron fekvő épületet és parkot hosszabb távon, külső befektető bevonásával szeretnék majd hasznosítani.

Új rádió - Sopron
Új közszolgálati rádió kezdte meg a műsorszolgáltatást régiónkban. A Corvinus Rádió Győr-Moson-Sopron és Vas megyében, valamint Burgenlandban és a Csallóközben sugároz a nap 24 órájában. 12 főmunkatárssal, valamint 9, a rádiózást szerető önkéntessel kezdte meg a sugárzást az új médium, amely valamennyi társadalmi réteg kiszolgálására törekszik és értékmegőrző szerepet vállal. A változatos zenei kínálat mellett a műsorokban nagy hangsúlyt kapnak a helyi és a regionális hírek. A Corvinus Rádió mindazok számára bemutatkozási lehetőséget ad, akiknek értékes mondanivalójuk van és azt szép magyar nyelven tolmácsolják a hallgatóknak.

Új üzemeltető - Vas megye
Jövő év áprilisától az evangélikus egyház működteti a Vas megyei Gyermekotthont és Idősek Otthonát. Az önkormányzat így más területen használhatja  fel a megtakarított pénzt.

Téli turizmus - Művészetek Völgye
Nyáron több tízezer látogató keresi fel a Művészetek Völgyét. A Kapolcs környéki falvakban azonban télen sem áll le az élet, a falusi turizmus és a helyi művészeti csoportok is színesebbé teszik a kis települések hétköznapjait.

Edzőváltás - Sopron
A távozó Pintér Attila helyett a Matáv FC Sopron új szakvezetője a tavaszi idényben Dajka László lesz, aki Sikesdi Gábor pályaedzővel érkezik január elején Sopronba. A szakmai teamhez csatlakozik a junior csapat edzője Halász Ernő is, aki közelmúltban sikeresen fejezte be az UEFA "A" licence-es tanfolyamot.
 



2003. december 27., szombat 12:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület