CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A vaskori napkultusz emlékétől a longobárd hercegnő veszkényi sírjáig

A vaskori napkultúsz emlékétől a longobárd hercegnő veszkényi sírjáig
Állandó régészeti kiállítás Sopronban

Évezredek a Borostyánkőút mentén címmel állandó kiállítás nyilt a Fabricius Házban. A kiállítás művészeti tervezője Bánkuti Albin iparművész. Főrendezője dr. Gömöri János régész, akit tárlat vezetésre kértünk:

Az őskortól kezdve az időszámításunk előtti 6. évezredtől a 17. századig mutatja be a kiállítás a Sopron környéki régészeti leleteket. A legkorábbiak a Hidegségen előkerült a dunántúli vonaldíszes kultúrába tartozó neolitikus – tehát újkőkori - leletek. A rézkoriak között jelentősek a Jereván lakótelep alatt és a Sopron Plaza építésénél talált kerámiák. Munkatársam, dr. Jerem Erzsébet régész a késő bronzkori és a vaskori részt rendezte, ő a Krautacker lelőhelyen (Jereván lakótelep) végzett ásatásokat. A régészeti intézetben restaurálták és dolgozták fel a leleteket. A Várhelyen több, mint száz éve kezdtek el kutatni Bella Lajos irányításával, és az 1970-es években is voltak feltárások Patek Erzsébet vezetésével. A múlt század végén talált régi bekarcolt urnákat szintén kiállítottuk. Itt mutatjuk be a hasfalvi bronzkorongot, ami a késő bronzkor vagy kora vaskori napkultusz emléke.
Tovább haladva látható a kelta leletanyag. Ebből a periódusból Sopronból ismerjük az első vasolvasztó kohót. A város már a kelta korban is centrumszerepet töltött be. Ekkor volt itt olyan jelentős település, amelyről a későbbi római város, Scarbantia kapta a nevét. A kiállítás fő témája a Borostyánkő út, amely most a város idegenforgalma szempontjából is jelentős. A kiállítás címe fedi a valóságot, mert szinte rajta áll a tárlat a római Borostyánkő úton. Ezen keresztül kulturális hatások érték a várost, emberek települtek ide, árut szállítottak, és ezek révén formálódott az itteni lakosságnak az értékrendje és a kultúrája. Borostyánok nagy tömegben kerültek az 1. és 2. században Scarbantiába. Annyi borostyánkövet találtunk sírokban, hogy ez megtölt egy egész vitrint. Látható egy római építészeti részletet, a ház tetejétől a padlófűtésig.

Ezt követi a népvándorlás korából egy talajszelvény, amely bizonyítja, hogy 4 méteres feltöltődés van Sopron belvárosában. Itt kiemelkedő leletnek mondhatjuk a 6. századi hegykői longobárd temető leletanyagát és a veszkényi longobárd hercegnői sírból származó aranyozott lószerszámokat. Itt van kiállítva egy ókeresztény téglakarcolat, a Fórumon találtuk.

A régi avar leleteinket tárlóba raktuk, és a 9. századi sopronkőhidai temető leletanyagát mutatjuk be, amely már a karoling korból származik. Érdekes egy sótartó, amelyen életfa van két maszkos állattal. A Petőházán talált Cunpald kelyhet úgy állítottuk ki, hogy körbe forog, csak meg kell állni előtte. Ez az avarokat térítő egyik püspöknek lehetett a kelyhe. Itt vannak még az onugor és későavar korra tehető vasolvasztó telepek emlékei. Ekkor olyan bonyolult történelmi folyamat játszódik le, amelyet a kiállításon részleteiben nem lehetett kifejteni, de megjelentek kiadványokban a kiállításhoz. Az egyik kötet a korai középkornak az iparával, a vaskohókkal foglalkozik, a másik a Borostyánkőútról szól.

A második emeleten vannak a szakonyi honfoglalás kori temető leletei helyreállított, restaurált 10. századi nyereggel. Sok aranyozott, ezüstözött veret mutatja, hogy igazuk volt azoknak az arab szerzőknek, akik leírták, hogy a magyarok jó kinézetűek, fegyvereik ezüsttel díszítettek. Itt mutatjuk be az ispáni vár leletanyagát és a darufalvi ezüstkincset a 10. század végéről – 11. század elejéről, itt kezdődnek Sopron város csíráinak első jelei.

Az utolsó terem abból a korból származik az ablakaival együtt, amit bemutat. Ebben 1277-től - a város szabad királyi városi rangjának elnyerésétől - a 15. századig tematikusan csoportosítva látható a város története, amikor a magyar nyelvűség előretör a település környékén. A kiállítást annak a virágéneknek a néhány sora zárja, amelyet 1490 körül jegyzett fel a soproni szerző szerelmi bánatában.

A termekben magyar és angol nyelven részletes tájékoztatás található a kiállított tárgyakról. Bejelentett csoportoknak kérésre szakvezetést tartunk. Mindenféle biztonsági intézkedést megtettünk annak érdekében, hogy megőrizzük az utókor számára, hogy több száz év múlva is láthassák azt, amit nekünk is megőriztek. Mindegyik termünkben vannak olyan európai jelentőségű leletek, amelyeket kölcsönkérnek a nagyvárosok múzeumai. - mondta dr. Gömöri János régész.

Torma Margit



1999. június 25., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület