CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

"Hogyan gyógyítható az egészségügy?" címmel tartott kerekasztal beszélgetést a Soproni Kálvin Kör 2004. január 5-én a Református Egyházközség gyülekezeti termében.

A rendezvény, amelynek  hallgatósága között ezúttal sok orvos is részt vett,  meghívott vendégei Dr. Éger István a Magyar Orvosi Kamara elnöke és Dr. Baranyai Tibor a Sopron MJV Erzsébet kórház főigazgató főorvosa voltak. A beszélgetést Dr. Cseke István vezette.

Dr. Éger István bevezetőként az Orvosi Kamara belső és külső viszonyait vázolta fel. A negyvenezer tagot számláló, és több évtizedes szünet után, 1994-től törvény alapján létrehozott kamara tagjai sem tudnak még teljes mértékben azonosulni a szervezettel - fejtette ki az elnök. A cél egy valódi, jogi, szakmai környezetben respektált köztestület létrehozása, azért, hogy ne a nagypolitika pillanatnyi érdekei határozzák meg az egészségügy további sorsát.
Nemzeti konszenzus szükséges az egészségügy konszolidációjának megvalósítása érdekében - hangoztatta Dr. Éger István.


 Dr. Éger István, Dr. Cseke István, Dr. Baranyai Tibor

Dr. Baranyai Tibor szerint a drága technikai fejlődés feltételei között meg kell határozni a szakmailag szükséges, gazdaságilag megengedhető és orvosként becsületes ellátást biztosító szintet. A főorvos kifogásolta, hogy míg világszinten átlagban  a GDP 8-12 százalékát költik az egészségügyre, addig Magyarországon ez az arány 4-4,5 százalék. A politika az elmúlt 14 évben nem biztosította a forrást a magas szintű egészségügy megteremtésére és működtetésére, a szakma még ebben a helyzetben is jóval többet teljesít, mint azt a biztosított források indokolnák - vélte a főigazgató, aki egyetértve a kamarai elnökkel, hangsúlyozta a közfinanszírozáson alapuló egyenlő egészségügyi ellátást biztosító rendszer megteremtésének szükségességét, amit állami konszolidáció formájában képzel el.
Dr. Baranyai Tibor kiemelte, hogy az Országos Egészségügyi Pénztár csak a háziorvosi és intézményi rendszer működtetését finanszírozza, a beruházásokat és az amortizációt az önkormányzatok, egészségügyi intézményeket fenntartó egyetemek biztosítják, ez mindkét fenntartó területről hatalmas forrásokat von el.

Kérdésre válaszolva Dr. Éger István kifejtette, hogy a privatizáció "nem orvosság". A tőke csak megtérülő, profitot termelő  beruházásokat hajlandó finanszírozni. A megsemmisített legújabb kórháztörvény bizonyítja: csak állami feladatként, nemzeti konszenzus alapján képzelhető el az egészségügy konszolidációja.  Ehhez prioritásokat kell meghatározni, az egészségügy stabil állapota jótékonyan hat a társadalom egyéb területeire is.

Arra a kérdésre, hogy az előző ciklusban Mikola István miniszter által beterjesztett és elfogadott, majd a jelenlegi kormányzati cilkusban beterjesztett és később az Alkotmánybíróság által megsemmisített kórháztörvény után nem lenne-e ajánlatos visszatérni az előző törvényhez, Dr. Baranyai Tibor válaszában kifejtette, hogy ő maga egyik törvényt sem tartotta jónak, mert nem biztosították a teljes egészségügy közfinanszírozáson történő megteremtését. Ugyanakkor a kialakult jelenlegi helyzetben jó esélyt lát az Orvosi Kamara által szorgalmazott, az orvosok jogállásáról szóló törvény konszenzusos elfogadására.

Mindkét meghívott hangsúlyozta az egészségügyben dolgozók megbecsülésének fontosságát, annak tudatában, hogy az utánpótlás csökkenő tendenciát mutat, és már az uniós csatlakozás utáni rövid időszakban az orvosok 20 százaléka túllépi a nyugdíjkorhatárt. Az új szabályozások miatt az  ügyeletek és a túlórák száma csökken, ami további humánerőforrás és jövedelem csökkenést jelenthet, és fennáll a veszélye, hogy egészségügyi dolgozók a magasabb bér reményében történő elvándorlásának. Ez az ellátás minőségének csökkenéséhez vezethet.

A beszélgető partnerek egyetértettek abban, hogy az elődök jó döntéseit megtartva, arra ráépítkezve szükség van egy olyan stratégia kidolgozására, amely hosszú távon biztosítja a közfinanszírozáson alapúló  minőségi egészségügyi ellátást.

tsz



2004. január 06., kedd 16:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület