CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A hivatása a hobbija

A hivatása a hobbija
Csatkai-díj Németh Ildikónak

 


A Csatkai-díjat 1991 óta minden évben a kuratórium olyan fiatal kutatónak ítéli oda, aki a város történetének feldolgozásában jelentőset alkotott. A díjat az alapítvány névadója iránti tiszteletből az András naphoz legközelebb eső gyűlésen adják át. Idén Németh Ildikó, a Soproni Levéltár munkatársa vehette át a kitüntetést:

"Erre nem számítottam, bár középiskolás korom óta folytatok helytörténeti kutatásokat. Gimnáziumi történelem OKTV eredményem alapján felvételi nélkül kerültem be az egyetemre. A történelem-német szakok mellé a levéltárszakot másodéves koromban vettem fel, mert amit ott oktattak, iratolvasást, címertant, kormányzattörténetet, azok nagyon érdekeltek. Ebben az időszakban kezdtem el publikálni, elsősorban helytörténeti anyagot.

Mióta itt vagyok a levéltárban, a három év alatt olyan publikációs jegyzékem jött össze, amiben többségben vannak a helytörténeti munkák, részben német nyelven.

Most az ELTE új- és legújabb kori magyar történelem tanszékének doktori képzésében túl vagyok a szigorlatokon, és két éven belül kell leadnom a disszertációmat. Addig tudok kutatni, szeretnék igényes munkát kiadni a kezemből. Kutatási területem: Sopron középfokú és középszintű iskolái a 19. században. Ez adattár lesz egyrészről, másrészt iskolatörténeti, oktatáspolitikai, neveléstörténeti elemzés. A történelem szakdolgozatom a főreáliskoláról készült, a levéltáros diplomamunkám már célzottan a magánintézetekről szólt, körüljárható téma volt, nem dolgozták még fel. A múlt századi anyag itt a levéltárban elég forrásgazdag ahhoz, hogy jól lehessen kutatni. Az is szempont, hogy itt vagyok Sopronban az anyag mellett. Ezért nem csoda, hogy a hivatásom a hobbim is.

Torma Margit



1999. december 18., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület