CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lapszemle  

Lélegzetelállító színes képek a Marsról
www.mti.hu
Pasadena, 2004. január 6. (MTI) - A NASA kedden nyilvánosságra hozta azokat a színes felvételeket, amelyeket a Spirit amerikai Mars-szonda készített a vörös bolygó felszínéről. Egy tudós olyan postai üdvözlőlapnak nevezte a felvételeket, amelyeket 169 millió kilométeres távolságból küldtek a Földre az amerikai szondáról. A kép gyakorlatilag 12 különálló mozaikból áll, amit a Spirit nagy felbontású, széles látószögű kamerája készített a Gusev kráterben, ahol a szonda késő szombaton landolt.

    Ha a hatkerekű robotjármű elindul felfedező útjára, még jobb képeket kapnak. Jim Bell a robotjármű fedélzetére szerelt panoráma-kamera fő szakértője elmondta, hogy a leszállási helyről küldött képeken lecsiszolódott felületű és érdes kövekkel tarkított sík terep látható.

    Az elkövetkezendőkben további képek érkeznek a szondáról. A mostani felvétel egy nyolcada annak a panorámának, amit a szonda jelenleg filmez. Az újabb képek a jövő hét folyamán érkeznek majd a Földre.

 A színes képek megtekinthetők a http://marsrovers.jpl.nasa.gov című internetes honlapon.


Az elsô hajó a Panama- csatornán
http://www.hhrf.org/nepujsag/

Kilencven éve, 1914. január 7-én haladt át az elsô vízi járm?, az Alexandre La Valley nev? francia darushajó a Panama-csatornán.

A Panama-földszorost Vasco Nunez Balboa fedezte fel 1513-ban. Mivel itt vezetett a legrövidebb út az Andok vidékére, átvágásának tervével már V. Károly német-római császár is foglalkozott, 1524-ben. A nyugati partok gyors megközelítésének igénye a kaliforniai aranyláz idején jelentkezett a XIX. század közepén, és megépült a szorost átszelô Panama-vasút, az építkezésen a sárgaláz és a malária 60 ezer áldozatot követelt. Az Amerika körüli hajóút hosszúsága miatt a csatorna építése is napirenden maradt. A kolumbiai kormány a franciákat bízta meg a munkával, amelynek élére Ferdinand Lesseps, a Szuezi- csatorna építôje állt. Hajózó alagút, sôt vasúti hajószállítás - diolkosz - elképzelése is felmerült. Végül - mivel a helyszínt a bizottság egyik tagja sem ismerte - az óceán szintjén történô átvezetés mellett döntöttek.

A munkák 1881. február 1-jén kezdôdtek, nagy volt a lelkesedés, a részvényeket túljegyezték. Késôbb sorra jöttek a bajok: árvíz, földcsuszamlás, járvány, m?szaki nehézségek. Módosították a terveket, áttértek a zsilipes megoldásra s megnyerték az ügynek Gustave Eiffelt is, aki a zsilipkapukat tervezte. A gondokon ô sem tudott segíteni, a pénz elfogyott, s a meghamisított jelentések ellenére kitört a botrány: a társaság óriási adóssággal csôdbe ment.

1889-ben a munka leállt, Lesseps és Eiffel is bíróság elé került. Így lett a panama szó a gazdasági szélhámosság szinonímája. Az elkészült szakaszokat belepte a dzsungel, de az Egyesült Államoknak katonai okokból szüksége volt a vízi útra, mivel a Horn-fok megkerülése két hónapig tartott. Az amerikai szenátus a panamai változatot támogatta a nicaraguaival szemben. Megvették a francia társaság jogait és építményeit, de a kolumbiaiakkal nem tudtak megállapodni. Ezért az USA puccsot robbantott ki, és elszakította a területet Kolumbiától.

1903. november 3-án kikiáltották a Panamai Köztársaságot, az új kormány aláírta a csatorna-szerzôdést, és az Egyesült Államok javára lemondott egy 16 km széles övezetrôl. Az amerikaiak elôször a járványveszélyt számolták fel. A mocsarat petróleum, aszfalt és karbolsav keverékével öntötték le, majd felgyújtották. A szúnyogokat kiirtották, 1906 óta nem fordult elô sárgaláz az övezetben. Ezután a szállítási rendszert kellett megoldani, fôleg a panamai vasútra alapozva, valamint a települések vízellátását. A munkát folytatták, a zsilipes rendszer 1906. június 21-én csak kis különbséggel gyôzött a Kongresszusban. A Charges- folyó felduzzasztásával létrehozták a Gatun- tavat, ez adja a víz utánpótlását. A csuszamlások miatt a rézs? egyre laposabb, az árok teteje egyre magasabb lett, a fenékszélesség 90 m, a franciák tervezte méret négyszerese. Wilson elnök 1913. október 10-én robbantotta ki az utolsó földdarabot Washingtonból. A 33x300 m-es zsilipkamrák a kétirányú forgalom céljából párosával épültek. Gatunnál három kamra épült, a Csendes-óceáni oldalon 1+2. A zsilipek fala alul 15 m, fent 2,5 m széles vasalás nélküli beton, az alaplemez 5 m vastag. Naponta 2500 m3 betont dolgoztak be. A zsiliptáblák 20 m szélesek és 2 m vastagok, a zsilipeket elektromosan vezérlik, az áramot a gatuni gát termeli. A Gatun-tó 22 m-rel fekszik az óceán szintje felett, a zsilipekben a hajókat parti mozdonyok vontatják.

A csatorna hossza 67 km, a kikotort óceáni szakaszokkal együtt 82 km. 1914. január 7-én haladt át az elsô vízi járm?, az Alexandre La Valley nev? francia darushajó. Az elsô tengerjáró, a Cristobal 1914. aug. 3-án, a német hadüzenet napján, a hivatalos ünnepségen, 1914. augusztus 15-én pedig az Ancon ment végig. A munka 280 millió frankba és 380 millió dollárba került, hétszer annyiba, mint a 162 km-es Szuezi- csatorna. 5609 ember halt meg, plusz a francia idôk kb. 20 ezres vesztesége. Az amerikaiak 177 millió m3 földet mozgattak meg, a franciákkal együtt 200 milliót, négyszer annyit, amennyit Lesseps a tengerszinti csatornához számolt. A forgalom gyorsan nôtt, 1916-17-ben 1876 hajó haladt át, ma évente 14-16 ezer, 60 millió tonna áruval, és állandósult a várakozás.



Ingyenes irodalmi folyóirat Párizsban

Sajtótörténeti premier lesz a hét közepén Párizsban: elsô ízben jelenik meg ingyenes irodalmi folyóirat, amelynek példányait csütörtökön és pénteken a fôvárosi metróállomások kijáratainál és a pályaudvarokon fogják szétosztani a gyalogos olvasóközönségnek. A "Mindenki olvasmánya" (Lectures pour tous) címen megjelenô 16-25 oldalas lapot azzal a célkit?zéssel indította útjára a francia könyvkereskedôk szakszervezete és a France-Info rádióadó, hogy "kivigye az utcákra a könyvet, közkinccsé tegye azt a luxusterméket, amely mostanáig egy kivételezett (értsd: fizetôképes) elitnek volt fenntartva". A havonta 100 ezres példányszámban megjelenô kulturális folyóiratot a könyvkiadók hirdetéseibôl tervezik finaszírozni. A lap "terítése" hetente két napra, alkalmanként 25 ezer darabra korlátozódik - egyelôre.



László Fülöp-kiállítás a Christie’s-ben
Népszabadság • Szerző: R. Hahn Veronika
 
A yorki hercegnő 1925-ben
A megkopott hírnevű festő életműve valóságos XX. század eleji Ki kicsoda? Hétfő este újabb jeles eseményre került sor a Magyar Magic, a magyar kultúra nagy-britanniai éve alkalmából. Ritkán látott méretű, legalább négyszáz fős, szokatlan összetételű és megjelenésű, a brit királyi házat, arisztokráciát, gazdag földbirtokosokat képviselő vendégsereg gyűlt össze a rangos aukciósház, a Christie’s termeiben a László Fülöp műveiből összeállított, január 22-ig ingyen látogatható kiállítás megnyitóünnepségére. A vernisszázs közönsége jórészt azon brit főúri dinasztiákból került ki, akik a tulajdonukban lévő László-portrékat a retrospektív rendelkezésére bocsátották.
 
Az 1869-ben Budapesten született, már húszas éveiben európai hírnévre szert tett, az 1937-ben bekövetkezett halála előtti évtizedekben a legismertebb és legelismertebb brit portréfestőnek számító László Fülöp – Nagy-Britanniában az előkelőbben csengő Philip Alexius de László néven emlegetik – szinte mindenkitől megrendelést kapott, aki a múlt század elején valaki volt. Császárok (például Ferenc József és a német Vilmos), királyok (például a görög I. Konstantin és az angol V. György), négy amerikai elnök (köztük Hoover és Roosevelt), diktátorok (Mussolini), brit kormányfők (például Lloyd George), egyházi méltóságok (XIII. Leó pápa, több canterburyi érsek), művészek (például a költő és regényíró Vita Sackville-West) és a brit felső osztály számos tagja kereste László „kegyeit”, hogy a jeles brit portréfestő, John Singer Sargent utódaként megörökítse képmásukat. A művész több mint 2700, magas színvonalon elkészített portrét hagyott hátra. A Christie’s több mint kilencven olajfestményt tartalmazó tárlatát kísérő vaskos katalógus tanulmányaiból az derül ki, hogy sokkal inkább a történelmi-társadalmi-gazdasági viszonyok, a divat, az attitűd változása, mint László munkáinak művészi megítélése okozta hírneve megkopását. Halála óta ez az első nagyszabású gyűjteményes kiállítása, de az újraértékelését-újrafelfedezését jelző tervek között szerepel egy magyarországi bemutató is.

 
II. Erzsébet királynő, 1933-ban, hatéves korában
A megnyitóbeszédet stílusosan Anna királyi hercegnő tartotta, hiszen a Windsorok tulajdonában László több portréja is szerepel. A kiállítás legnagyobb érdeklődéssel kísért darabjai közé tartozik a két éve elhunyt Erzsébet anyakirálynéról 1925-ben, még yorki hercegnőként készült festmény, valamint a jelenlegi II. Erzsébetet 1933-ban, hatéves kislányként megörökítő kép. Főleg a magyar meghívottaknak akadt meg a szemük a ritkán látott, a budapesti Nemzeti Galériából kikölcsönzött, 1927-es keltezésű, nagy alakú Horthy Miklós-portrén, melyet Horthy István Angliában letelepedett fia kísért el a rendezvényre. A kevés magyar vonatkozású alkotás közé tartozik még a Görgey Artúr tábornokot megörökítő öt kép közül az az 1901-ből datálódó festmény, amely szerencsésen kimaradt a Görgey Gábor otthonát nemrégiben feldúló betörésből.

London, 2004. január



Medencés emlékpark a WTC-tornyok helyén  A gyászoló hozzátartozók elégedetlenek
www.magyarhirlap.hu
  
Forrás: Alsó-Manhattani Fejlesztési Társaság
 
A 2001. szeptember 11-i terrortámadások helyén Micheal Arad tervezte medencék tervét nyilvánította győztesnek 5000 pályázat közül a zsűri. A két torony alapján kialakításra kerülő medencét a 2752 áldozat nevét tartalmazó vízesés táplálja vízzel.

Michael Arad "Tükröződő hiány" című terve lesz a larombolt WTC-tornyok helyén. Körülötte Daniel Liebeskind terve szerint megépülő, stílszerűen 1776 (Függetlenségi Nyilatkozat kibocsátásának éve) láb magas a Szabadságtorony és négy további felhőkarcoló kap helyet.

Elégedetlen hozzátartozók

A medencés emlékhelyet meglehetősen hűvösen fogadták az elhunytak hozzátartozói. "Ez a minimalista kivitel nem fejezi ki a merénylet borzalmát" - nyilatkozta a BBC Online-nak Anthony Gardner, aki a bátyját vesztette el 2001. szeptember 11-én. "Sokan gondoljuk úgy, hogy a győztes pályaterv nem hiteles és túl steril" - így Gardner.
 
CNN



2004. január 07., szerda 18:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület