CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Hárs József: Soproni olvasókönyv - soproni történelem cikkgyűjteményekben

    Hárs József nyugdíjas statikus, városunk “Pro Urbe Sopron” díjjal is kitüntetett helytörténésze és a Quint Kft 2003 karácsonyára ismét egy szívet-lelket melengető soproniensiával lepte meg a lokálpatriótákat: “Soproni olvasókönyv: Cikkgyűjtemény 1873-1944 a helyi magyar lapokból”

    Kézbe fogni is jó a könyvet. Karcsú, vékony, elegáns, s a zöld keménytábla még elegánsabbá teszi külcsínében.
    Első ránézésre csak cikkek a Felsődunántúli Hétfői Újság, az Irodalmi Magazin, a Nemzetőr, “Sopron”, Soproni Hirlap, Soproni Komédia, Soproni Munkástanács (Soproni Napló), Soproni Napló, Sopronvármegye, Új Sopronvármegye megfelelő évfolyamaiból.
    Hogy mitől lesz a gyűjtemény Hárs József saját könyve?! Attól a szellemi munkától, attól a csak rá jellemző látásmódtól, a korából adódó rálátásból, a helytörténész megmutattatni tudásából amivel ezeket a cikkeket egymáshoz illesztette. Ahogy maga mondta: “Benne vagyok a sorokban.” Hiszen bárki nyúlt volna a cikkekhez, bárki olvasott volna benne, mindenki mást tartott volna fontosnak. Az ő ajándéka volt nekünk a közel nyolcvan év letisztult sopronisága. Köszönet érte.
    A 241 oldal négy külön részre tagolt.
    Az első rész “A város”, annak szürke hétköznapjaival, ünnepeivel, szokásaival, apró kis bosszúságaival és csodáival. Mindazzal, ami Sopront Sopronná teszi és a sopronit sopronivá.
    A második rész címe a “Steinway-zongora”. Ez a máig használatban lévő zongora dr. Esterházy Pál herceg fejedelmi ajándéka a Liszt Ferenc Zeneegyesületnek. Ez a rész voltaképpen a város nagyértékű szellemi kultúráját gyűjti egybe. Külön pontban szerepel a színház, benne a ma is megfogadni érdemes és elfelejtett tízparancsolatával. Ugyancsak külön bekezdés szól a város fotó- és filmművészetével, feleleveníti a nagyszerű és felejthetetlen emlékű Rupprecht Mihály, Friedrich Károly, Hartmann Jakab alakját. A művészet és az irodalom pontjában megemlékezik a gyakran elfelejtett Csaba Józsefről is. A zenei életnek három külön pont is jut Liszttől Kodályig, illetve egy negyedik is, külön megemlékezve az akkori közönségről, amely természetesen ma is ugyanolyan: hol szívébe zárja az előadót, hol jéggé dermeszti hideg szívével.

    A harmadik rész címe: Színes. S ez is valóban az, ami. Gasztronómia, sport, nevelés, újság, közlekedés, influenza. És két örökérvényű soproni apróság: a Pémüller-huszárok és az örökké álló órák.
    A negyedik rész címe: “Magyarok maradtunk”. Erkölcs, háború, bukások, gazdasági világválság, Civitas Fidelissima, nyomortanyák, németajkúak áldozatos magyarsága, zsidók, végjáték.
    Egy dolog a civilizáció, s egy egészen másik a kultúra haladása. Ezért is van az, hogy belelapozgatva a könyvbe nemegyszer eldönthetetlen, hogy akkor vagy ma írták a cikket, s ha a szellemi szerző nem ragaszkodott volna az újságok betűhívségéhez, ki sem derülne.
    A könyvet a függelék teszi teljessé: feloldja az ismeretlen kifejezéseket, beazonosítja a rég eltűnt dolgokat, alapos irodalmat sorakoztat fel az egyes említett emberekről. Dióhéjnyi várostörténet és sajtótörténet zárja a művet.

(Hárs József: Soproni olvasókönyv; Kiadó: Quint Kft.; nyomdai munkák: Veszprémi Nyomda Rt.)

Csiszár Á.



    Január 20-án, 17 órakor a soproni Széchenyi István Városi Könyvtárban tartják a könyv bemutatóját, amelyen, a könyv szerzőjével dr. Kubinszky Mihály beszélget, és amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.
 
 



2004. január 10., szombat 18:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület