CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 17., szerda, Rudolf napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lapszemle  

Családfa az internetről
Népszabadság -www.nol.hu

Digitális családfa készítésére nyújt majd lehetőséget az a szoftver, amelyet az oktatási tárca hamarosan elhelyez a világhálón, a www.emlekezet.hu címen.
 
A program segítségével bárki számítógépre viheti a családi fényképeket, dokumentumokat, például bizonyítványokat, születési, házassági és halotti anyakönyvi kivonatokat. A Családi Emlékezet Program névre keresztelt kezdeményezés csak két hónap múlva veszi kezdetét, ám már vitát váltott ki. Az adatvédelmi ombudsman kifejezetten ellenzi a szoftver használatát, mert aggályosnak tartja az összeálló adatbázis sorsának tisztázatlanságát. A miniszter ezzel nem ért egyet, a Magyar Országos Levéltár főigazgatója pedig egyenesen a társadalmi építkezés szempontjából is hasznos kezdeményezésnek tartja a digitális családi dossziék létrehozásának lehetőségét.



Román nacionalisták tiltakoztak az aradi Szabadság-szobor ellen
www.radio.hu
 
Az aradi Szabadság-szobor letűnt idők jelképe, hangzott el Aradon, ahol a szélsőséges magyarellenes nyilatkozatairól híres nacionalista szövetség szervezett tüntetést az emlékmű újrafelállítása ellen. És máris kilátásba helyezték az újabb demonstrációt.
 
Előzmény, hogy néhány nappal ezelőtt ismét sikertelen volt az RMDSZ és a kormányzó román szociáldemokrata párt tárgyalása arról, hol legyen a szoborcsoport helye.

Százötven-kétszáz fő tüntetett az 1848-49-es szabadságharc és az aradi vértanúk emlékét őrző szoborcsoport köztéri visszahelyezése ellen a Vatra Romaneasca felhívására. Az aradi Tűzoltó téren - ahol az önkormányzat döntése alapján fel kellene állítani az 1925-ben lebontott magyar emlékművet, és most a félig kész talapzat áll - a tüntetők egy teherautó, román nemzeti zászlókkal feldíszített pótkocsija köré gyűltek össze, és hallgatták a fentről beszélő szónokokat.

A szobrot Magyarországra kell szállítani, hiszen Magyarország a jogos tulajdonosa - vélte az egyik felszólaló, egy helybéli román történelemtanár. Később a Mediafax hírügynökségnek is kifejtette, hogy szerinte az aradi Szabadság-emlékmű letűnt idők jelképe, az 1848-49-es magyar-román háborúé, és nem is művészi értékű, hanem történelmi jellegű alkotás, amely nincs összhangban az új idők szellemével, a közös jövő építésével.

A másfélórás tüntetésen egyesek azt kiabálták, hogy hiba volt kiszabadítani a szobrot az aradi várból, mások meg azt, hogy Erdélyt nem adjuk. Egy férfi kezében román zászlóval felmászott az emlékmű számára félig felépített üres talapzatra, és azt kiáltotta, hogy éljen Románia. Nem Magyarország, Románia vagy Európa ellen tiltakozunk, hanem az RMDSZ és azon vezető személyiségek ellen, akinek érdekei nincsenek összhangban az Új Világgal - nyilatkozták a szervező Vatra Romaneasca szövetség emberei, és bejelentették, hogy január 24-én újabb tüntetést tartanak az aradi Tűzoltó téren a Szabadságszobor visszaállítása ellen.
 
Moszkovits János (Bukarest)



Diana-ügy
www.dunatv.hu
Szinte naponta újabb hírek kapnak szárnyra Diana, walesi hercegnő halálának körülményeiről, amióta a britek is megkezdték a vizsgálatot a hat és fél évvel ezelőtti tragikus balesetről.

A britek úgy vélik: a francia vizsgálat eredménye ellenére lehet, hogy mégsem volt részeg a Diana walesi hercegnőt és szerelmét, Dodi Fayedet hat és fél éve halálba vivő sofőr, mert a londoni rendőrség kétli, hogy az ittasság megállapítására használt vérminta valóban a gépkocsivezetőjé volt. A párizsi vizsgálat egyértelműen a gépkocsivezető részegségére és egyidejű gyógyszeres befolyásoltságára vezette vissza az 1997. augusztus 31-i autószerencsétlenség okát. A britek azonban úgy tudják: a franciák annak idején elmulasztották DNS-vizsgálattal egyértelműen igazolni, hogy a párizsi baleset után levett vér Henry Paulé, a párt szállító Mercedes vezetőjéé volt. A kérdéses vérminta a brit törvények átal megengedettnél kétszer, a francia törvényes határértéknél háromszor magasabb alkoholszintet mutatott. Emellett olyanrendkívüli mennyiségű szénmonoxidot is tartalmazott, amitől a balesetben szintén meghalt Henry Paul menni is nehezen tudott volna, nemhogy autót vezetni. A britek arra gyanakszanak, hogy egy véletlen laboratóriumi csere folytán a franciák egy szénmonoxid-mérgezésben meghalt ittas egyén mintáját használták fel a vizsgálathoz.



Napi 260 millió klikk a NASA weboldalán
Népszabadság
Összesen 1,7 milliárd oldalletöltést regisztrált a NASA weboldala azóta, hogy a Spirit amerikai önjáró laboratórium január 4-én leszállt a vörös bolygóra - ez napi átlagban 260 milliót jelent.
 
A NASA eleddig minden szerkesztés, finomítás nélkül feltett a világhálóra minden képet, amely a Spiritről érkezett, méghozzá a Földre érkezésüktől számított fél órán belül. Mi több, panorámaképeket is szerkesztett ezekből, több kép egymás mellé helyezésével.

Azt is tervezi, hogy interaktívvá teszi a szolgáltatást, vagyis lehetővé teszi az internethasználóknak, hogy az egérrel irányítsák a látványt. (Persze nem arról van szó, hogy a Spirit kameráját irányíthatják, hanem csupán a NASA által feltett képkompozíciókat.)

Majd ha az önjáró laboratórium valóban jár-kel a vörös bolygó felszínén, a NASA heti videoösszefoglalókat is feltesz a hálóra. Most még kevés videokép van, ez jobbára az űrhajó útjának animációs megjelenítésére és a NASA-tévé kábelcsatornájának adására korlátozódik.

Noha a Spirit még nem tudta elérni a bolygó felszínét, mert azok a légzsákok, amelyek felfogták a talajra érkezés ütődését, most útjában vannak a lehajtórámpán, azért már most is gyűjt értékes információkat a tudósok számára. A veszteglő hatkerekű máris felfedezett érdekesnek tűnő ásványokat - karbonátokat.

Ezek az első jelzések a Mars geológiai összetételéről alátámaszthatják azt az elméletet, amely szerint réges-régen létezett víz cseppfolyós halmazállapotban a bolygó felszínén, és esetleg élet kialakulására vezető környezetet teremthetett. A tudósok azonban hangsúlyozzák, hogy a karbonátok fellelése önmagában még nem bizonyítja az elméletet.

Az Európai Űrügynökség (ESA) egyébként a NASA-éhoz hasonló internetes szolgáltatást tervezett Mars-szondájának Beagle 2 robotjárművével, ám az nem hallatott magáról, amióta elhagyta a Mars Express anyaűrhajót december közepén.

Mindenesetre még így sem mondtak le arról az ESA berkeiben, hogy Mars-képeket kínáljanak fel interneten, ha nem a Beagle 2, hát az anyaűrhajó révén. (MTI)



Amerika embert küld a Marsra
www.magyarhirlap.hu
George Bush amerikai elnök jövő héten bejelenti, hogy állomást fognak kiépíteni a Holdon. A következő meghódítandó bolygó pedig a Mars.
/Fotó: Ezt látná az első ember is - forrás: NASA /.
 
A Reuters tisztviselőktől és kongresszusi szakértőktől értesült arról, hogy a Spirit sikerén felbuzdulva Bush bejelentésre készül további amerikai űrprogramokat illetően.

A Holdra 5-10 éven belül térhet vissza az első űrhajós, míg az, hogy a Marsra lépjen az első ember az azutáni évtized célja lehet.

A közel egy évvel ezelőtti Columbia katasztrófa után, illetve az órisái költségvetési deficit mellett a terv egy bizonyos "csakazértis" mentalitást sugall. Az elnök már az űrsikló pusztulása után nem sokkal egyértelművé tette, hogy az űrhajózás program nem állhat meg.

A holdraszállás költsége NASA források szerint nem igényel pluszforrásokat, ám a Mars meghódítása várhatóan hatalmas összeget fog felemészteni.

A tervek támogatóinak érvrendszere elsősroban arra alapul, hogy Amerikának meg kell tartania elsőbbségét e téren, azaz ha nem létesítenek űrbázist a Holdon, akkor az EU vagy Kína átveszi a pionír szerepet.
 
Reuters



Egymillió faj pusztulhat ki 2050-ig
MNO - www.mno.hu
A globális felmelegedés egymillió szárazföldi növény- és állatfaj kipusztulását okozhatja 2050-ig. Már nem az a kérdés, hogy elkerülhető-e a fajok kihalása, hanem az, hogy hány faj tűnik el a Földről a következő fél évszázadban.

Akár egymillió állat- és növényfaj eltűnhet 2050-re – nyilatkozták a Nature brit tudományos lapnak az ENSZ megbízásából készült tanulmány szerzői. Az eltűnő fajok száma elsősorban a légkörbe jutó széndioxid függvénye. A fajok egynegyedének kihalása jelentősen rontja a harmadik világ több milliárd lakójának túlélési esélyeit is.

Az ENSZ felkérésére készült tanulmányban a globális felmelegedés hatását bolygónk hat, a biodiverzitás szempontjából különösen gazdag régiójában vizsgálták a kutatók. A vizsgált szárazföldi területek a Föld 20 százalékát teszik ki. (A kutatók nem vizsgálták a globális felmelegedés hatását az óceánok, tengerek lakóira.) A kutatók 2100-ig a globális átlaghőmérséklet 1,4-5,8 Celsius-fokos emelkedésével számoltak, elsősorban az emberi levegőszennyezés, főként a széndioxid-kibocsátás miatt.
Az emelkedő hőmérséklet szélsőségesebbé teszi az időjárást; gyakoribbá az áradásokat, a nagy hőségeket és a tornádókat.
A kutatás a globális felmelegedés és klímaváltozás 1.103 fajra– növények, emlősök, madarak, hüllők, rovarok, és más gerinctelenek - gyakorolt hatását számítógépes modellek segítségével igyekezett feltérképezni.

A vizsgálat során három forgatókönyvet (minimális, közepes és maximális mértékű klímaváltozás) vettek figyelembe, valamint vizsgálták azt is, hogy az egyes fajoknak lesz-e lehetőségük új élőhelyre való vándorlásra. A kutatás szerint a hat régióban (amelyek egyébként Európától Dél-Amerikáig, Dél-Afrikától Ausztráliáig több kontinenst öleltek fel) található fajok 15-37 százaléka 2050-ig feltehetőleg eltűnik a Föld színéről.

A veszélyeztetett fajok között van például:
-egy ausztrál gyík (latinul Hypsilurus boydii, angolul Boyd's forest dragon), amely élőhelye 20 százalékát veszti el 2050-re.
-Dél-Afrika nemzeti szimbóluma, a királyprotea (Protea cynaroides) és rokonai.
-egy brazil fafaj, a Virola sebifera (faggyúfa), amelynek teljes élőhelye eltűnik 2050-re.
-a skót keresztcsőrű pinty, amely jelenleg csak Skóciában fordul elő, és túlélése annak függvénye, képes lesz-e élőhelyét áthelyezni Izlandra.

A kutatás vezetője, Chris Thomas, a brit Leeds Egyetem professzora szerint, ha az eredményeket globálisan kiterjesztenénk, azaz a vizsgálatba be nem vont területek növény- és állatvilágára is kiterjesztenénk az adatokat, azt kapnánk, hogy 2050-ig több mint egymillió faj tűnik el a Földről. A legtöbb fajnak eltűnik a megfelelő klímájú élőhelye, mások pedig nem lesznek képes az új élőhelyek felkutatására. A legoptimistább forgatókönyv szerint a fajok 18 százaléka hal ki bolygónkról a század közepére. A legpesszimistább szcenárió viszont a fajok 35 százalékának kihalását prognosztizálja. (A középső forgatókönyv 24 százalékos kihalási rátát valószínűsít.)

A kutatásvezető szerint a gépjárművek kipufogógázai és a gyárkéményeken kibocsátott égéstermékek olyan szintre emelhetik a XXI. század végéig a légkör hőmérsékletét, amilyen 1-30 millió éve nem volt, fenyegetve ezzel számos faj élőhelyét. Az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátásnak csökkentése viszont többszázezer fajt menthet meg a kihalástól – véli Chris Thomas. Most már nem az a kérdés, hogy elkerülhető-e a fajok kihalása, hanem az, hogy hány faj tűnik el a Földről a következő ötven évben. A cél most már a legpesszimistább forgatókönyvek elkerülése.

Klaus Töpfer, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának vezetője közelmúltbeli sajtótájékoztatóján arra is figyelmeztetett, hogy egymillió növény- és állatfaj eltűnése a harmadik világbeli országok több milliárd lakóját közvetlenül is érinti. Itt a lakosság élelmezése várhatóan még nehezebben megoldható problémává válik. Töpfer szerint az eredmények világosan rámutatnak, hogy az egész világnak támogatnia kellene a kiotói jegyzőkönyvet, amelynek célja, hogy megfékezze a klíma szennyezéséből eredő globális hőmérséklet- emelkedést. A kiotói jegyzőkönyv érvénybe lépéséhez a széndioxid-kibocsátás 55 százalékáért felelős országok csatlakozása szükséges. Eddig 44 százalék jött össze. Az 55 százalék nem érhető el vagy a 17 százalékért felelős Oroszország, vagy a 36 százalékért felelős Egyesült Államok csatlakozása nélkül.

Forrás: National Geographic Online
 



2004. január 10., szombat 19:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület