CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Egy esztendő a nyolcszázból

Jó napot Kópháza
Egy esztendő a nyolcszázból


A nappalok azért vannak, hogy küzdjön az ember. Az ünnepek azért, hogy emlékezzen. Nyolcszáz év nagy idő. Kópháza a hét végén ünnepelt. Ünnepelte a múltat, a jelent, a nyolcszáz esztendőt.

Ősszel és esős időben még jobban ráéhezik az ember, hogy költőt idézzen, Mihály Molnár Lászlót: "Ha itt születtél, érintsd meg a földet, s ha érted még szavát, mindent elmesél..." Csapkod a szél, esőt hord az udvarokba, de így is sok mindent meghallhat a régi időkből az, aki a településen fülel. Indulhatnánk múltba vesző nyomokon,Vist és Ravazdot emlegetve a falutörténeti kiállítás nézőjeként - rendezője Völgyi Géza -, de inkább a mostani világ változásait emlegessük, az 1999-es évet a nyolcszázból.

- Házhelyet keresünk - mondom az Ikva hídján ballagó öregnek, aki előbb arról beszél, ha befelhősödik az ég, alig lát, gyenge a szeme.

- Házhely az nincs.

De ezt mondja a polgármester, Pilsits Mária is, aki tizenhárom éve áll a település élén, s aki legalább olyan szigorú, fegyelmező ember, mint a község tizenkettedik iskolamestere, Nakovich Mihály (1874-1900) kántortanító, aki sokat tett a horvát nyelvért, írt tankönyvet, népdalokat adott közre, szerkesztett kalendáriumot.

- Az utolsó két házhelyet idén adtuk el, korábban huszonnégyet értékesítettünk, négyzetméterenkét kétezerötszáz forintért. Közművesített a terület, a házakhoz aszfaltizott út vezet. Sokan telepedtek le nálunk, szerencsés a község fekvése, van gáz, kiépített csatornahálózat, fogorvosi rendelőnk, gyermekorvosunk, háromcsoportos óvodánk hetvenkét gyerekkel, felújított és három tanteremmel bővített iskolánk - a nyolc osztályban százötvennégyen tanulnak, horvát és német nyelvet meg számítástechnikát is -, van felújított orvosi rendelőnk, hatvanmillió forintért épített művelődési házunk, és ügyes vállalkozóink vannak, akikre mindenben számíthat az önkormányzat.

Helyi vállalkozók építik az új tornacsarnokot - a falak már állnak -, a munka huszonhét millió forintba kerül, hetet a megyei területfejlesztési tanácstól kaptak rá . Kétezerben adják át, augusztus huszadikán.

Eddig se álmokról volt szó - álmok persze kellenek -, hanem a munkáról, maradandó alkotásokról, az értékek közvetítéséről. Nos, az ünneplő Kópháza sok mindenben tud példát adni, kulturális, szellemi értékekben, a falukép alakításában. Díszkutat avattak, a savanyúkút nemcsak a századfordulóta emlékezteti a helyieket, hanem arra is, hogy összefogással, akarattal mennyi minden lehetséges.

- Most még az utakkal bajlódunk, a vízelvezetéssel, az árkok lefedésével - gyújt cigarettára Pilsits Mária. - A Temető és a Határőr utcában befejeződtek a munkák, a Kossuth utcában még nem. Az utóbbi években igen sokat költöttünk utakra, a lakók önkéntes hozzájárulással segítettek.

Sokat kezdhetnénk a számokkal, a milliókkal, de csak-csak ide keveredünk vissza, munkához, tudatossághoz, egymás megbecsüléséhez, a honerősítéshez. Kópházát a nevezetes évforduló évében 1874-en lakják - a hatvan éven felüleik száma háromszáznégy -, a két legidősebb, Payrits Mátyásné (90) és Tauber János (91) volt téesz-elnök, a legfiatalabb Frühwirth Martin, aki szeptember tizedikén született, második gyerek a családban. A Horvát Egyesület elnöke Payrits Ferenc iskolaigazgató, titkára Völgyi Géza, az ifjúsági szervezet vezetője Klemensits Ingrid, aki Egerek címen horvát musicalt írt - erről majd külön szólunk -, sok helyen és nagy sikerrel mutatták be az alsó tagozatos iskolások, készül a folytatás.

Az idei évhez a krónikás azt is feljegyezheti: díszpolgári címet (posztumusz) kapott dr. Wéber István orvos, Pro Urbe-díjas lett Pilsits Mária.

Kópházán gazdag örökség kamatozik, mert méltók rá az örökösök, s én csak azt tudom tanúsítani, hogy az itteniek mindig jó sáfárai voltak a gazdagságnak. Elég csak az október 24-ig látható falutörténeti kiállítást felemlegetni. Összegyűjtöttek mindent, ami alkalmas arra, hogy a nyolcszáz évet idézze, tudva jól, velük él, ami a jövőre érdemes volt, formálja a maiakat, része az életüknek.

Az Ikva-híd korlátján virágládák.

Néha erős legények - helyiek? vidékiek? - ezeket beledobják a vízbe, de ha valakit rajtaér a polgármester, hát annak annyi. Közben arra gondolok, jártam én Payrits Mátyáséknál. Sopronba hordta a tejfölt kedden és szombaton. Ő az? Akinek az esküvője 1936-ban volt, május 13-án?

Vincze János



1999. szeptember 24., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület