CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

 Tisztelgés Dr. Hiller István könyvtári főigazgató emléke előtt

    Az emberre, a barátra, a maradandót alkotó könyvtárépítőre, a levéltár- és múzeumalapítóra, a szakíróra és a közéletire emberre emlékeztek ma a Nyugat- Magyarországi Egyetem Központi Könyvtára kiállításmegnyitóján.
    A Dr. Hiller István születésének 70. és halálának 10. évfordulója alkalmából rendezett tárlat megnyitóján Mastalír Ernőné köszöntötte az egybegyűlteket, majd Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora szólt az egybegyűltekhez.

Dr. Hiller István 1934-1993

    A rektor méltatta Dr. Hiller István több területen kifejtett gazdag munkásságát, amelynek során úgy alkotott maradandót, hogy a száraz tudományosság mellett élő és folyamatosan alkotó tudományos műhelyt hozott létre.

Dr. Faragó Sándor rektor és Mastalír Ernőné a megnyitón

    Dr. Faragó Sándor említette a rendszerváltás körülményei által meghatározott sajátos hangulatú éveket, azt, hogy Hiller István 1992-ben megvált az egyetem könyvtárától. ,, Az időnek gyógyítania kell és gyógyítani fogja a sebeket". - mondta a rektor.

    A Dr. Hiller Istvánra emlékező kiállítás megnyitóján részt vett Walter Dezső, Sopron polgármestere.
    A Nyugat-Magyarországi Egyetem Központi Könyvtárában kiállított dokumentumokból kirajzolódik Dr. Hiller István életpályája, aki Sopronban köztisztviselői családban születt 1934. április 25-én. Az Idegen Nyelvek Főiskoláján 1955-ben okleveles német tolmács és fordító diplomát szerzett, amelyet követően két évig tartó gyakorlati idejét az Állami Könyvterjesztő Vállalatnál töltötte. Ezt követően helyezkedett el szülővárosában, a Soproni Egyetem könyvtárában, amelynek 1967-től 1977-ig igazgatója, majd 1977-től 1992-ig főigazgatója volt. Időközben 1964-ben erdőmérnöki oklevelet, továbbá az ELTE-OSZK Könyvtártudományi és Módszertani Központjában 1962-ben okleveles könyvtáros képesítést is szerzett. Egyetemi műszaki doktori címét 1968-ban szerezte meg.
    A kiállítás anyaga bemutatja azt a szakmai munkásságát, amelyet könyvtárigazgatóként az Erdészeti és Faipari Egyetem könyvtárának új épületébe történő elhelyezése érdekében folytatott. Ezen belül a felbecsülhetetlen értékű és nemzetközi hírű, ún. selmeci műemlékkönyvtár létehozása, a könyvtár nemzetközi kapcsolatrendszerének kiépítése, a tudományos szakkönyvtárrá fejlesztés mind érdemeit gazdagítja.
    A látogató a kiálított dokumentumok segítségével kísérheti végig az időben a szakmai levéltár és az Erdészeti és Faipari Egyetem Múzeumának létrehozásának momentumait.
    Hiller István termékeny szakíró is volt. A kiállításon külön teremben találhatók azok a kiadványok, könyvek, amelyek írásainak egy részét tartalmazzák; irodalmi tevékenységének középpontjában az ősi egyetem gazdag történelme áll, amely mellett az erdészettörténet több fontos területe is teret kapott.
    Helytörténettel is elkötelezett módon foglalkozott Dr. Hiller István, aki közéleti tevékenysége során a Tudományos és Ismeretterjesztő Társulat soproni szervezetének titkára, majd elnöke, a Soproni Szemle tehnikai szerkesztője és szerkesztőségi titkára, valamint szerkeztőbizottsági tagja volt. 1971-76 között titkára, majd 1983-1989 között elnöke volt az Országos Erdészeti Egyesület Erdészettörténeti Szakosztályának, amely mellett számos társadalmi funkciót is betöltött.

    A munkáságát idéző emlékkiállítás a Nyugat-Magyarországi Egyetem Központi Könyvtára nyitvatartási idejében látogatható.
T.É.



2004. január 15., csütörtök 20:55


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület