CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

Közelgő EU – drágul-e az élelmiszer?

Ausztriában nem hozott nagyobb árváltozást az ország Európai Uniós csatlakozása. Májustól Magyarország is EU-s tagország lesz, és amennyiben az élelmiszerek árai követik az úniós értékeket, összességében enyhe áremelkedésre számíthatunk.

A pékáruk ma jelentősen drágábbak az uniós tagállamokban. Nyugati szomszédunknál ma a búzakenyér kilójáért 550, a császárzsömlért 72 forintot kell fizetni. Drágábbak a felvágottak is: párizsit általában 2300, gépsonkát 3300 forintért lehet vásárolni Ausztriában. A kint vásárló magyarok szerint azonban nemcsak az árakat, a minőséget és a tetszetős csomagolást is nézni kell. A tej olcsóbb, ugyanakkor a tejtermékek jelentősen többe kerülnek a határon át. Jóval kevesebbe kerül viszont a csokoládé, valamint a márkás szeszesitalok. Az osztrákok szerint a csatlakozás náluk nem hozott jelentős drágulást. A magyarok többsége abban bízik: a csatlakozást követően ha lesz is drágulás, a bérszínvonal is felzárkózik az uniós átlaghoz.
 



Ingatlanpiaci helyzet a nyugati határszélen

Kivárás. Röviden így jellemezhető a hazai ingatlanpiac – változások után, az év elején. A hitelfeltételek változása, a telek áfa bevezetése után ma az vesz ingatlant, akinek muszáj, aki pedig teheti, inkább vár - mondják a szakemberek, hozzátéve: a lakáspiac nem néz nagy változás elé az Európai Uniós csatlakozás küszöbén, nem számítanak árrobbanásra májustól; a kereslet-kínálat újbóli élénkülését pedig tavasztól várják.

Elhelyezkedés, infrastruktúra, kivitelezés, méret, fűtési rendszer – a legfőbb tényezők, amelyek meghatározzák egy ingatlan árát. A tavaly év végén lakást, telket, üzlethelyiséget vásárlók számára a gyorsaság is áralakító tényező lehetett, hiszen komoly összegeket spórolhatott meg az, aki még a telekáfával nem terhelt ingatlant vásárolt, illetve élt a korábbi, kedvezmé-nyes lakáshitel lehetőségével.

Kovács Béla, a soproni Origo Sánta Rt. értékbecslője a Cyberpressnek elmondta: “Jelentős mértékben nőtt az év végén az ún. forrás oldali kamattámogatásos, illetve állami támogatott hitelekhez kapcsolódó értékbecslések száma, ami áthúzódik 2004 elejére is. A piacon általános januári pangás várhatóan kitolódik február végéig. A lakáshitelek feltételeinek változását megelőző roham mára elcsöndesedett, most jobbára csak az vesz lakást, akinek muszáj” – tette hozzá a szakember.

“A bankokban még a decemberben elindított hitelek futnak” - mondja Szentirmai Anikó ingatlan tanácsadó. “Az emberek várják, hogy a telek áfa emelés hol csapódik le. Egyes beruházók átvállalják, mások pedig a vevőkre hárítják majd. Az új lakások ára a telek áfával és építőanyag árakkal emelkedik, ez maga után vonhatja a használt lakások árának emelkedését is. Az új lakások piacán talán áprilisban a gyermekek utáni kedvezmény hozhat élénkülést.”

A nyugati határszélen a négyzetméterenkénti árak 200 és 300 ezer forint között mozognak. Az árérzékeny hazai vevők Sopronban és környékén is leginkább a kisebb, megfizethetőbb lakásokat keresik, emellett igény mutatkozik az igényes kivitelezésű, jó felszereltségű luxus ingatlanokra is. Az utóbbi időben jelentősen csökkent a befektetési céllal vásárló külföldiek száma. Most a kedvezőtlenebbé vált hitelfelvételi lehetőségek mellett a magyar befektetők is inkább kivárnak. Európai Unióba lépésünk előtt a legfőbb kérdés: hoz-e drágulást a májusi csatlakozás? A szakemberek árrobbanásra semmiképp nem számítanak, és az ingatlanárak komoly emelkedése a csatlakozás után is csak akkor várható, ha nő a fizetőképes kereslet, vagyis emelkednek a bérek.

Tóth Anita Lilla



2004. január 16., péntek 22:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület