CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Vakáció után a városatyák

Vakáció után a városatyák

Lesz gyakorlóiskolája az egyetemnek

Mintha kissé nehezen hangolódtak volna rá a városatyák a közgyűlésre. Kezdéskor és az ebédszünet után is jókora késéssel kezdődött meg a tanácskozás. Pedig az előző héten a bizottságokban már megtárgyalhatták az előterjesztésre kerülő huszonnégy napirendi pontot.

A közgyűlés elején két sürgősségi indítványt jelentettek be, mindkettő a belvíz- és árvízkárosultakkal kapcsolatos. Ezeket a testület a későbbiekben ellenszavazat nélkül elfogadta.

Mint minden jelentősebb vezetői megbizatás esetében, ezúttal a Gyermek- és Ifjúsági Központ Közművelődési Kht. ügyvezetői álláspályázatának kiírása került napirendre. Komoly vita alakult ki a pályázat feltételeivel kapcsolatban: vajon milyen végzettségű legyen az aspiráns? Voltak, akik ragaszkodtak a szakirányú felsőfokú végzettséghez, mások megelégedtek a legalább ötéves szakmai gyakorlattal. Egyes képviselők még azt sem tudták, hogy a jelenlegi vezetőnek milyen végzettsége van, pedig irataiba bármikor betekinthettek volna. Végül a pályázat kiírását a testület elfogadta.

Meglehetősen komoly feladat lehetett a város első félévi gazdálkodásáról szóló beszámoló áttanulmányozása. Az anyag ismeretében komoly vitára lehetett számítani, ám az nem következett be. A képviselők rákérdeztek, hogy mit jelent a leírt "felgyorsuló vagyonfelélés", mikor az ellentmond az ugyancsak szereplő "értéknövekedés"-megjelölésnek. Hasonlóan érdeklődtek, hogy a vezetés miként értelmezi azt, hogy "csökkent az ellátási színvonal"? A válaszból kiderült, hogy csak megfogalmazási gondokról van szó.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzéséről a képviselő-testületnek is beszámolt a város vezetése. A Globex-ügyet is tárgyaló anyaggal kapcsolatban néhány képviselőnek volt ugyan kérdése, de ezek nyilvánvalóan csak azért vetődtek fel, mert a kérdező nem tanulmányozta részletesen a kezébe kapott anyagot, csak töredékes információira épített.

A Fertő-tavi Vízitelep és a Vitorlás Szövetség helyzetének felülvizsgálatával kapcsolatban egy egész sor tisztázatlan tulajdonjogi és használati kérdés merült fel. A szavazást éppen ezért az ebédszünet utánra halasztották.

Napirendre került a helyi közművelődési rendelet megalkotása is. A közelmúlt átalakulásait áttekintő tervezet szerint súlyt kaptak a közművelődés területén a különféle civil szervezetek. A központi irányítás helyett a koordinálás és a szaktanácsadás került előtérbe. Némi vita után eldőlt, hogy a kiemelt önkormányzati rendezvények, a Soproni Ünnepi Hetek, az Országos Érembiennále, a Soproni Tavaszi Napok, az Európa Koncert és az Őszi Tárlat mellé bekerült a Soproni Szüreti Napok rendezvénye is.

Az anyagilag ellehetetlenült Kézműves Kamara kérte, hogy a város engedje el kamatkövetelését. A képviselő-testület úgy döntött, hogy csak a részletfizetési kedvezményt engedélyezi.

A polgármester bejelentette, hogy szeptember elsejével új önkormányzati főtanácsadót nevez ki. A képviselők egy része ragaszkodott ahhoz, hogy az illető feladatát csak főállású munkaidején kívül végezheti. Az egyik ellenzéki városatya megkérdezte: most már csak bejelentik az ilyet, őnekik csak rá kell bólintaniuk? A képviselő-testület még mindig csak szavazógép? Eldőlt ezen az ülésen, hogy a Roth Gyula Erdészeti és Faipari Szakközépiskola a Soproni Egyetem gyakorlóiskolája lesz. Az ezzel kapcsolatos szerződések aláírására a képviselők felhatalmazták a polgármestert.

Eléggé sok problémája adódott a városatyáknak a közterületek használatával kapcsolatos új rendelet tervezetével. Nem volt világos, mit kell érteni belvároson, városközponton. A gondot ebben a megfogalmazás pontatlansága jelentette. Ragaszkodtak ahhoz, hogy a Telpark-parkoló rossz hangzású kifejezése helyett mindenütt fizető-parkoló szerepeljen. Kifogásolták, hogy maga a javaslat is már módosításokkal "tűzdelt". Egyébként a tervezetet jóváhagyták.

A német kisebbségi önkormányzat kérésére egyes közterületeket magyar elnevezésük mellett németül is fel kellene tüntetni. A téma előadója kissé tréfásan jegyezte meg: "nem szabad nem-mel szavazni." A képviselők megszavazták, hogy a Várkerületnek a Grabenrunde, a Hátsókapunak a Hinteres Tor, a Fő térnek a Hauptplatz, az Orsolya térnek az Ursulinerplatz, az Előkapunak a Vorderes Tor nevet adják.

A Magyar Gyógyszerészkamara megyei elnökének kérésével szemben a közgyűlés úgy határozott, hogy továbbra is egyedileg kívánja véleményezni a gyógyszertár létesítése iránti kérelmeket és átmenetileg sem "fagyasztja be" az ilyen törekvéseket.
 

Valtinyi Gábor



1999. szeptember 01., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület