CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 13., hétfő, Szervac, Imola napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

"A tehetség akár az egekig is emelkedhessen"

„A tehetség akár az egekig is emelkedhessen”

- mondja Orbán Viktor miniszterelnök


A Páneurópai Piknik tízéves évfordulóján rendezett ünnepségsorozat záróeseménye az immár hagyományos Európa Koncert volt. A hangversenyt megtisztelte jelenlétével Orbán Viktor miniszterelnök is, akitől a szünetben rövid interjút kértünk.
 
Dr. Orbán Viktor, miniszterelnök

- A Nyugati Kapu fejlécében ez szerepel: A soproni civil szervezetek hetilapja. Ismereteink szerint a kormány komolyabb összefogásra készül a civil szervezetekkel.

- Tekintettel arra, hogy a mi egész sikerünk és kormányzati felhatalmazásunk az maguktól a polgároktól származik és sokkal több szerepe volt ebben a polgárok személyes akaratának, valamint a civil szervezeteknek, mint magának a Fidesznek, vagy a politikai pártoknak, úgyhogy mi a saját bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy hogyan képes megmozdulni az ország egy közös cél érdekében. Ezt nem a pártokon keresztül, hanem a civil szervezeteken keresztül lehet elsősorban tapasztalni. Úgyhogy ez egy nagyon fontos dolog a jövő szempontjából. Próbálunk mindenfajta, úgy anyagi, mint jogi, mint erkölcsi segítséget nyújtani, hogy megerősödjenek azok a civil szervezetek, amelyek valóban a jövő érdekében próbálnak meg munkálkodni.Én személyesen is szívesen fogadok el meghívásokat és örömmel fogadok minden kérést, amely arra vonatkozik, hogy ahol valamilyen újabb kezdeményezés ütötte föl a fejét és támogatásra, gondozásra szorul.

- Egy évtizeddel ezelőtt a Páneurópai Piknikre az ellenzéki kerekasztal adta ki a meghívót, ábécé sorrendben első helyen a Fidesz állt. Most, a jubileumon a Fidesz mintha kissé szerényebb szerepet vállalt volna.

- Úgy vélem, Szájer képviselő úr igyekezett megtenni a magáét, de miután az egész gondolat az valójában az MDF-től származik, a gondolat bölcsője az a debreceni és a soproni MDF, ilyenkor jó, hogyha az ember a történelmi érdemeket tiszteletben tartja és azok szólalnak meg elsősorban egy tízéves évfordulón, akik az események alakításában nagy súllyal vettek részt. A Fidesz ugyan ott volt, de igyazi súllyal valójában az MDF formálta az eseményeket. Ezért helyes volt, hogy inkább nekik nyílt tér most tíz évvel később.

- Hogyan látja azokat a honfitársainkat, akiknek asztalára - önhibájukon kívül - kevesebb kenyér jut?

- Nemcsak hivatalból, megbízatásomból fakadóan, hanem mégiscsak falusi származású ember lévén is úgy gondolom, hogy az ország mindenkori vezetőjének, miniszterelnökének is, a mindenkori kormányoknak teljes Magyarországban kell gondolkodniuk. Senkiről sem szabad megfeledkezni és mindenkit meg kell próbálni lehetőséghez juttani. Van, akinek már az is nagy segítség, hogyha fedél kerül a feje fölé, van akit ahhoz kell hozzásegíteni, hogy az asztalra is kerüljön valami és van akinek ahhoz kell lehetőséget adni, hogy a benne rejlő tehetséget mégjobban érvényesíthesse és akár az egekig is emelkedhessen. Mindenkivel kell törődni és mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogyha képes magán segíteni, ha van szándék benne, hogy egy kicsit tegyen a saját sorsa érdekében, akkor legyen kire számítani. És gyakran nincs más, csak a nagy közösség, akit mégiscsak a kormány testesít meg.

Valtinyi Gábor



1999. augusztus 24., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület