CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Ahol a csodát megmutatták: Prof. Dr. Kubinszky Mihály könyvének bemutatója

    Vasárnap este a Pannonia Med Hotelben került sor Prof. Dr. Kubinszky Mihály legújabb könyvének, a “Sopron építészete a 20. században” bemutatójára. A zsúfolásig megtelt teremben mégis bensőséges, családias légkör uralkodott a tisztelet és a szeretet jeleként.
- Nagy öröm, hogy vannak értékei és az értékeknek megbecsülői, átörökítői Magyarországon – ezekkel a szavakkal köszöntötte Dr. Szilágyi László a jelenlévő polgármestert, a Professzort, a könyv bemutatóit: dr. Winkler Gábor és dr. Winkler Barnabás építészeket és a szép számmal megjelent közönséget.
 

Winkler Gábor, Kubinszky Mihály, Winkler Barnabás a könyvbemutatón

- Prof. Dr. Kubinszky Mihály 1927-ben született Sopronban – kezdte az életút ismertetését dr. Winkler Barnabás. 1950-1957 között az állami építőiparban dolgozott építésvezetőként, ezt követően a jelenleg Nyugat-Magyarországi Egyetem Építéstani Tanszékén oktat. 435 publikációja, 28 szakmai könyve jelent meg.
    Legismertebb talán a Vasutak építészete Európában. Folyamatosan dolgozik még emellett a Magyar Építőművészet és a Városrendezés szakfolyóiratoknak. Az egyetem Professzor Emeritius és díszdoktori címmel tüntette ki. Munkásságát Ybl Miklós díjjal (1992), az MTA Mikó Imre-díjával (1998) és Széchenyi-díjjal (2003) ismerték el. 2002-ban, abban az évben, amikor Sopron városa díszpolgári címmel tüntetette ki a Lábasházban óriási sikerű összegző kiállítást nyitott. Ekkortól vált világossá, hogy ezt a hatalmas kutatói munkát könyv formájában kellene létrehozni, megörökíteni.
- Ezen az estén tehát, Professzor úr és a könyv a két főszereplő- vette át a szót dr. Winkler Gábor. Fekvő, fehér, fiatal, ragyogó, kívánnivaló, mint egy fiatal, ártatlan lány. Kinyitva elénk tárul a kötet logikája, világos kompozíciója. Ez itt az érett asszony szépsége. Ez megjelenik a tipográfiában is. A képek meglepnek és megdöbbentenek. Kincseket rejtenek. Sok a kép és sok az alaprajz. Ez az építészek kedvence: megszólal az épület. Felmutatja az építészetben hívő, alkotó ember jövő iránti bizalmát.
    Ugyancsak fontos vonala a kötetnek a városrendezés. Végre egy könyv, ahol ez részletesen, érthetően tárgyalt. Wälder Jótsef főmérnök híres városrendezési elve ebből érthető meg igazán.
    1925-ben jelennek meg Füredi Oszkár fantasztikus lakóépületei. Forradalmiak formában, és a hagyományos elrendezésben. Ekkor még csak a forma új. Az áttörés éve 1935. Egyre jelentősebb épületek épülnek ettől kezdve európai szemlélettel. Füredi mellett a másik meghatározó négy név: Árkay Bertalan, Hárs György, Körmendy Nándor és Winkler Oszkár.
    A második világháborútól a forradalomig terjedő részt Diebold Károly fantasztikus, szívbemarkoló képe és az 1956-os vég adja. Kevés a megvalósult épület, erre az időszakra a szép tervek jellemzőek.

    Aztán jön a szocreál, amely furcsa történelemszemléletével sem okozott helyrehozhatatlan hibákat. Kis tévelygések után visszatért a modern és a funkcionalizmus szerencsés ötvözetéhez. 1970-1971-ben jelennek meg Sopronban az első panel lakások és kezdetét veszi a lakótelepek, tömbrekonstrukciók, építhető családi házak kavalkádja.
    A műemlékvédelem a kötetben viszonylag kevés. Egyrészt jól megírt, dokumentált, másrészt Wälder elképzelése folytatódik. Az utolsó 10-15 évre egy építészhallgatóm találó megállapítása a legigazabb: “Átláthatatlan, zavaros, távoli.” Túl közel van még és nagyon nehéz markáns képet adni róla. Majd úgy 50-100 év távolból.
    A könyvet névmutató és bibliográfia zárja. Irodalomjegyzéke levéltári iratszámokat is tartalmaz.
    Ne feledjük, ilyen könyve egyedül Sopronnak van; ami tetejében összefoglaló monográfia.
    A legfontosabb: olyan könyvet tart kezében az olvasó, ami hatalmába kerít, mondanivalójában gyönyörű, tipográfiailag csodálatos. – ezekkel a szavakkal fejezte be könyvismertetőjét dr. Winkler Gábor.
    A maga végtelenül szerény módján kért szót Prof. Dr. Kubinszky Mihály:
- Köszönet! Köszönet! Egyrészt nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki segítségemre volt a könyv elkészítésében. Leginkább Nagy Tamásnak, aki kiadója, szerkesztője, lelke ennek a munkának is. Másrészt remélem, technikailag folytatása Winkler Gábor könyvének, témájában legalábbis. Az enyém csak katalógus. Azért írtam meg, mert minden könyvben szereplő alkotó ember személyes jó barátom és ma már nagyon kevesen vannak köztünk, és emléket kell állítani munkásságunknak. Olyan korban éltem, amikor gyerekként néztem, diákként figyeltem, felnőttként csináltam, és tanítottam, öregként pedig, minderre visszatekintettem. Köszönet feleségemnek, aki ebbe az egészbe szívvel-lélekkel bekapcsolódott. Azért még a Lővert megírom, ígérem. És az utolsó 15-20 évet is. Irgalmas ítéletet kérek.
    A jelenlévők boldog örömmel elkapkodták a Cédrus Könyvkereskedéseknél megvásárolható könyveket, s dedikáltatták a professzorral. Már azért is boldogak voltak, hogy jelen lehettek abban a megtisztelő pillanatban, amikor egy ilyen művet bemutatnak.

(A könyv megjelenését támogatta a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Fertődi Építő és Szolgáltató Rt., valamint a Pannonia Med Hotel. A kiadvány a Belvedere Meridionale és a Zékány-Máthé kiadók megbízásából készült. Budapesten a Pethő Nyomdaipari Kft nyomtatta.)

Csiszár Ágnes
Fotó: T. Sz.



2004. január 19., hétfő 13:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület