CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Térinformatika a Soproni Vízmű Rt-nél

Január 20-án a Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezete megtartotta idei első előadását Térinformatika a Soproni Vízmű Rt-nél címmel. A téma aktualitását mutatta a megjelentek nagy száma is. A bevezetőben Havas András, a Soproni Vízmű Rt műszaki igazgatója rövid bevezetője után Varga Ákos vette át a szót.
A Soproni Vízmű Rt-hez a megye területének körülbelül harmada tartozik, amely 45 települést  foglal magába, ezek közül négy éves kemény munka eredményeként a meglévő adatokra is építkezve, 27 rendelkezik már digitális közmű nyilvántartással.  A jövőben a papír alapú térképek helyét átveszik a térinformatikai adatokra építkező adatbankok, amelyekből igény szerint kérhetők információk. Egy papír alapú térkép fizikailag korlátozott mennyiségű feliratot tartalmaz az  olvashatóság határain belül, míg egy térinformatikai rendszerben az információk rétegfóliákra bontva vannak megadva, amelyek tetszés szerinti egymásra rakhatók vagy elhagyhatók, esetleg további információkkal kiegészíthetők, így például egyszerre megtekinthető egy utcarészlethez tartozó víz és csatorna hálózat, tűzcsapok- ha csak a Soproni Vízműhöz tartozó adatokat vesszük, de ha a többi közmű is csatlakozik , akkor  a gáz-, villanyvezetékek, telefon- és tévékábelek is.  Az ilyen rendszerek kiépítése költséges és időigényes, megtérülése nehezen számolható. Ideális esetben a helyi polgármesteri hivatalok a Földhivatallal együtt hozzák létre a digitális alaptérképeket, amelyeket költségtérítés ellenében használhatnak a közmű társaságok. Sopronban az a speciális helyzet állt elő, hogy a Polgármesteri Hivatallal való megállapodás hiányában a Soproni Vízmű úgy döntött, hogy saját forrásaiból elkezdi megvalósítani ezt a munkát, hogy saját rendszerét korszerű alapokra építhesse. Azóta sikerült megállapodásra jutni a Sotáv, a Matáv és az Égáz közművekkel a közös használat és karbantartás kérdéseiben.


Varga Ákos és Bódis Gábor

Bódis Gábor a vízmű térinformatikai rendszerét elemezte, amely vonalas és pontszerű objektumokra van bontva statikus és dinamikus attributumokkal. Egyedi belső azonosítók segítségével kapcsolhatók össze a különböző mélységű információk. A rendszer egy sima PC-n működik, kiegészítő memória kártyákkal. A felhasznált szoftver az  Autocad Map / Map Guide , a lekérdezésekhez  a  Microsoft Access. Érdekes összehasonlítás: ha a hardver költségeket egy egységnek vesszük, akkor a szoftver 10, az adatokkal való feltöltés 100 egységet tesz ki.
Érdekesek voltak a bemutatott ortofotok ( légi felvételek ), amelyeket össze lehet vetni az elkészült térképekkel és ki lehet a durva hibákat szűrni.
A további célok között szerepel a közös digitális térkép teljessé tétele, az adatbázisok feltöltése, hibanyilvántartások, közterület gráf és eszköznyilvántartások elkészítése.
Dr Bácsatyai László (NYME) szerint talán a folyamatos útfelbontások is elkerülhetőek lesznek ennek segítségével.
A felszólalók között volt Ágfalvi András is a Teodolit Kft-től, aki geológusként részt vett a települések felmérésében és érdekes, gyakorlati  információkkal egészítette ki az elhangzottakat.

L.E.



2004. január 20., kedd 22:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület