CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Építész szemmel

Dr. Winkler Barnabás beszéde Prof. Dr. Kubinszky Mihály legújabb könyvének, a “Sopron építészete a 20. században” bemutatóján

Kubinszky Mihály 1927-ben született Sopronban. Elemibe a szürkékhez, középiskolába a bencésekhez jár. Édesapját elhelyezik Budapestre, de tanulmányainak befejeztével visszatér szülővárosába.

1950-ben házasságot köt a szintén építész KASSAY Évával. Házasságukból három fiú születik András, János és Mihály. Folyamatosan törődik szülővárosával, mint közéleti ember részt vállal SOPRON tudományos életében. Tagja, majd 1987-től elnöke a Városszépítő Egyesületnek.

Sopronban a közért vállalt áldozatos tevékenységéért a Város 2002-ben Díszpolgári címmel jutalmazza a TŐSGYÖKERES SOPORNI POLGÁRT.

Kubinszky 1950-ben a budapesti Műszaki Egyetemen építészmérnöki diplomát szerez. Friss diplomásként Sopronban helyezkedik el, az állami építőiparban, mint építésvezető tevékenykedik 1950 és 1957 között. Ezután az ERDŐMÉRNÖKI FŐISKOLÁN folytatja építész tevékenységét. Pályakezdése óta tudatosan használja munkájához az írást, hisz biztos benne, hogy az építészeknek ugyanolyan fontos eszközük az írás, mint a rajzi megjelentetés. Folyamatosan publikál szakmai tanulmányokat, cikkeket. 435 publikációja jelenik meg, 38 könyvnek szerzője ill. társszerzője. Egyik legjelentősebb könyve a Vasutak építészete Európában, mely német nyelven is kiadásra kerül és nemzetközileg nagy elismerést szerez szerzőjének. A MAGYAR ÉPÍTŐMŰVÉSZET ill. VÁROSRENDEZÉS építészeti kritikusaként folyamatosan adja közre építészeti kritikáit. Ezen tevékenységének elismeréséül az építész szakma 1992-ben a legmagasabb építészeti díjjal, Ybl Miklós díjjal tünteti ki az ÉPÍTÉSZT, SZAKÍRÓT ÉS PUBLICISTÁT.


Winkler Gábor, Kubinszky Mihály, Winkler Barnabás a könyvbemutatón

Kubinszky professzor úr 1957 óta tevékenykedik az azóta Nyugat Magyarországi Egyetemnek nevezett felsőoktatási intézményben, mint tanársegéd, adjunktus, 1963 óta docens, 1975-ben egyetemi tanár és később Winkler Oszkár utódjaként, 1995-ig, mint tanszékvezető. Oktat szabadkézi rajzot, bútortstílustant az építéstani ismeretek mellett. 1960-ban kandidátusi, 1974-ben akadémiai doktori címet szerez a Magyar Tudományos Akadémián. Tudományos munkásságáért 1998-ban a TUDÓS KUTATÓT az akadémia MIKÓ IMRE díjjal jutalmazza.

Kutatásainak egyik vezérterülete Sopron város 20. századi építészete. A 20. század jelentős részét, mint soproni polgár, építész szakíró és tudós kutató szemtanúként éli, miközben magas igényességgel rendezi az általa e témában is gyűjtött anyagot, számos helyi és országos folyóiratban közzétéve ezzel kapcsolatos kutatási és rendszerező eredményeit.

2002-ben, a soproni LÁBAS házban alig egy évvel a 20. századtól vett búcsú után a korszakot összegző kiállítással jelentkezik a nagyközönség elé, bemutatva ezirányú kutató munkájának eredményét, felhasználva a levéltárból is rendelkezésre bocsátott alaprajzokat, térképeket és a sok új felvétel mellett korabeli épületfotókat.

A kiállítás nagy sikert arat, és egyik eredményeképpen leszűrődik mind a rendezőben, mind a kutatóban, mind a nagyszámú látogatóban, hogy állandóan hozzáférhető formában kellene ezt a tudományosan rendezett anyagot, ami kitért a városrendezési, építési és műemlékvédelmi tevékenység teljes 20. századi bemutatására, közreadni.

A szerteágazó munkával élt élet hozza meg a kérdésre a megérdemelt megoldást.

2003-ban Kubinszky Mihály munkásságát Széchenyi díjjal ismeri el az ország, aminek hozadékával a TŐSGYÖKERES SOPRONI POLGÁR, ÉPÍTÉSZ, SZAKÍRÓ, PUBLICISTA ÉS KUTATÓ a kötet megjelenését segítő támogatók mellé - ilyetén saját erejét is feláldozva - megjelentette a ma bemutatásra kerülő és a napokban megjelent értékes, szép megjelenésű 100 év építészeti tevékenységét feldolgozó kötetet.

KÖSZÖNET ÉRTE!

És ha még két gondolatot megengednek.

Mindannyian tudjuk, hogy minden könyv a dokumentáláson túl akkor éri el igazi küldetését, ha minél többen forgatják, ismerik meg a témával kapcsolatos gyűjtés, rendszerezés eredményeit, dokumentumait. Kérem ezért, vásárolják meg, lapozzák, olvassák, ajándékozzák és vigyék hírét. Magyarországon SOPRON-nak van pillanatnyilag egyedül ilyen összefoglaló gyűjteményes kötete, gusztusos, jól kezelhető formában, olvasmányos szövegrészekkel, gazdag fotó és rajzanyaggal.

Dicséret illeti a felelős kiadót Nagy Tamást, a borító és tipográfiai tervezésért Gosztom Andrást, a fotók feldolgozásáért és technikai szakértésért a Stil Nuovo Bt-t, a képkorrekciókért Klausz Andit ill. Belvedere-Meridionale és Zékány-Máthé kiadót, és a kiadásban közreműködő Jancsák Csabát és Máthé Zoltánt. A nyomást a Pethő Nyomdaipari Kft. végezte magas színvonalon.

Végezetül, Mihályt atyai jóbarátomnak mondhatom, hisz Édesapánkkal való szoros kapcsolata gyerekkorunk óta ránk is kiterjedt. Az utóbbi néhány évben barátságunk szorosabbá vált, többet lehettem társaságában. A baráti beszélgetések alkalmával számos, kortörténetileg is lenyűgöző történetet hallhattam tőle. Szeretnek visszaélni a Mihály teremtette helyzetemmel és Önök előtt is kérni, gyűjtse kötetbe ezeket a hol soproni, hol építészköröket érintő sok esetben családi vonatkozású “karcolatokat, novellákat”, mert jó lenne ha egy ilyen kötettel is megajándékozna bennünket.

Szívből gratulálok a SOPRON ÉPÍTÉSZETE A 20. SZÁZADBAN című könyvhöz, annak megjelenéséhez és nagyon jó egészséget és erőt kívánok Kubinszky professzor úrnak, remélve, hogy a kívánt következő kötetet is együtt ünnepelhetjük.

(2004. január 18. B.W. Pannónia M. Hotel, Európa terme)



2004. január 20., kedd 22:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület