CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Fókuszban: a vörös bolygó

December vége óta a világ Mars-lázban ég. Összeállításunkban rövid áttekintést adunk az utóbbi egy hónapban lejátszódott eseményekről.

Lassan egy hónapja annak, hogy a nyáron útnak indított három űrszonda közül az első - az európai Mars Express - elérte a Marsot, s kezdetét vette az utóbbi évek egyik legjelentősebb űrkutatási programja. A vörös bolygón zajló kutatómunka nem csak a tudományos közvéleményt, hanem szinte az egész világot izgalomban tartja. A média - így természetesen a hazai sajtó is - kiemelt témaként foglalkozik a Marssal; alig telik el nap anélkül, hogy a híradásokban ne tennének említést a bolygószomszédunkon zajló eseményekről. S bár az egyes műsorokban gyakran hangzanak el pontatlanságok, összességében örülhetünk annak, hogy ezen jelentős program révén az űrkutatás - ezúttal pozitív oldalról - ismét a figyelem középpontjába került.
Honlapunk rövid összefoglalást szeretne nyújtani a már említett Mars Express és a két amerikai űrszonda, a már a bolygó felszínén dolgozó Spirit (Szellemiség), valamint a hamarosan landoló Opportunity (Lehetőség) tevékenységéről.

Bár még egy hónap volt hátra a Mars Express érkezéséig, a Mars már november végén előtérbe került. A Japán Űrügynökség ugyanis bejelentette, hogy az évekkel korábban útnak indított, de időközben meghibásodott Nozomi űrszonda hamarosan megközelíti a vörös bolygót, és fennáll a veszélye, hogy esetleg becsapódik a bolygótestbe - így pedig biológiailag szennyezheti a Marsot. A japán szakembereknek nem sikerült felvennie a kapcsolatot az űrszondával, szerencsére azonban nem történt baj: a Nozomi december közepén elsuhant bolygószomszédunk mellett.

Az űrkutatók felsóhajthattak, de csak rövid időre: karácsonykor már a Mars Expressért, illetve leszálló egységéért, a Beagle-2-ért lehetett izgulni. A két egység 19-én kapcsolódott szét, majd az Express sikeresen pályára állt a bolygó körül. A Beagle-2 karácsony napján landolt a Mars felszínén, de a kellő időpontban az irányítóközpont nem tudott kapcsolatba lépni a szondával. A tudósok és a mérnökök ekkor még reménykedtek abban, hogy csak pillanatnyi meghibásodásról lehet szó, azonban a következő napok sem hoztak változást: sem a földi rádióteleszkópok, sem a Mars Express, sem a szintén a vörös bolygó körül keringő Mars Global Surveyor nem észlelték a Beagle-2 rádiójeleit, így az Európai Űrügynökség január 7-én, sokadszori sikertelen próbálkozás után lemondott a szondáról. A Beagle-2 elvesztésének több oka is lehet (meghibásodhatott a kommunikációs rendszer; olyan helyen érhetett talajt a szonda, ahol valami leárnyékolja az adást; esetleg maga a landolás volt sikertelen, és a szerkezet súlyosan megsérült), de a valós indokra már valószínűleg sosem derül fény.
Az eset rendkívül sajnálatos, hiszen a Darwin hajójáról elnevezett egységnek nagyon fontos szerepet szántak: a talajból vett minták elemzése révén az élet nyomait kereshette volna, s további fontos geokémiai vizsgálatokat is végzett volna.
Teljes kudarcról azonban szó sincs, hiszen a keringő egység kifogástalanul működik. A Mars Expressz néhány napja küldte el első, igen látványos térhatású felvételeit (1. kép), január 23-án pedig bejelentették, hogy a déli pólus közelében a szonda mérései vízjég jelenlétét mutatták ki (megerősítve ezzel a Mars Odyssey szonda másfél évvel ezelőtti eredményeit).

Január 4-én a Spirit amerikai marsjárón volt a sor, amely sikeres leszállást hajtott végre. Az egész világ izgalommal figyelte, ahogy a NASA hatkerek? "Rover"-e legördült a rámpáról, és megtette első métereit a vörös bolygón. A Spirit már az érkezése utáni első órákban elkápráztatta a szakembereket és a laikusokat egyaránt: 6 év után megérkeztek az első képek a Mars felszínéről! A kezdeti, fekete-fehér felvételeket hamarosan követték a még látványosabb, színes tájképek, melyeket a szonda sztereo panorámakamerája (Pancam) készített. A Rover néhány nap után nekilátott konkrét tudományos programjának megvalósításához.

Mind a Spirit, mind "ikertestvére", az Opportunity (amely a tervek szerint január 25-én, vasárnap, közép-európai idő szerint a hajnali órákban száll le a Marsra) geológiai vizsgálatok végzésére lett programozva. A szondák elsődleges feladata, hogy bizonyítékot találjanak arra: valaha létezett (vagy akár most is létezik) folyékony víz a bolygó felszínén, vagy a talaj mélyebben fekvő rétegeiben. Mindkét szonda leszállóhelye a Mars egyenlítői vidékén helyezkedik el; a Spirit a Gusev-kráterben landolt, ahol a feltételezések szerint egykor egy tó lehetett, míg társa - reményeink szerint - a Terra Meridiani nevű hatalmas síkságon dolgozik majd.
A két helyszín a bolgó két ellentétes pontján található, így a tervek szerint a földi központból felváltva irányíthatják a két eszközt. Ugyan a szondák képesek automatikus haladásra is, de a bonyolultabb műveleteket (célpont kiválasztása, mintavétel, adatok visszasugárzása az irányítóknak) csak a Földről küldött utasítások hatására képesek elvégezni.

A Spirit (2. kép) egyelőre még nem talált döntő erejű bizonyítékot a folyékony víz létére ill. nemlétére: az első talajvizsgálatok karbonátvegyületek jelenlétét mutatták ki, ami reménykedésre adhat okot; ugyanakkor pár nappal később a szonda olivintartalmú kőzetekre bukkant, ez az ásvány pedig víz közelében gyorsan elmállik. A szenzációs bejelentésekre egyelőre tehát várni kell, de biztosak lehetünk abban, hogy a Spirit és ikerszondája számos érdekes felfedezéssel gazdagítja majd eddigi ismereteinket.

A vörös bolygó tehát az eddigi legnagyobb "földi invázió" korát éli: három keringő űrszonda és egy (vasárnaptól pedig remélhetőleg kettő) marsjáró kutatja titkait, s kis szerencsével nemsokára választ kaphatunk olyan kérdésekre, mint például: Hasonlított-e valamikor a Mars Földünkre? Létezett-e rajta folyékony víz, vagy talán hó és jég borította felszínét? Esetleg jut-e szerep a víznek és a jégnek a bolygó jelenlegi arculatának kialakításában? Létezhet(ett)-e élet a vörös bolygón, esetleg a földi élet is a Marsról származik?
Megannyi izgalmas rejtély, melyek megfejtését a Marsot jelenleg és a következő évtizedekben kutató űrszondák tevékenysége szolgáltathatja.

Azon kedves olvasóink számára, akik naprakészek szeretnének lenni a Marson jelenleg zajló kutatások terén, több magyar és angol nyelvű honlapot is tudunk ajánlani:

Magyar nyelvű honlapok:

A Mars Society magyar tagozatának honlapja
Az Űrvilág hírportál
A Magyar Csillagászati Egyesület Mars-oldala
Az origo.hu Mars-oldalai

Angol nyelvű honlapok:

A Mars Exploration Rover küldetés hivatalos honlapja
A Mars Express hivatalos honlapja
A Spaceflightnow hírportál cikkei

A képek forrása:
www.esa.int
www.nasa.gov



Szalai Tamás

2004. január 24., szombat 15:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület