CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

„Sopron Város Bora” : kiállítás a címketervekből- A tenyérszámítógépekről nagyvonalakban- Felújításra szorul a soproni Tűztorony

„Sopron Város Bora” : kiállítás a címketervekből A Nyugat-Magyarországi Egyetem 2004. évi borához az egyetem formatervező hallgatói által készített borcímke tervekből nyílik kiállítás január 28-án 14.30 órakor az Erdészeti Múzeumban (Sopron, Templom u. 4.).

A tenyérszámítógépekről nagyvonalakban címmel. 2004. január 29-én, csütörtökön, 16.00 - 20.00 óra között a HTE Soproni Területi Szervezete és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Informatikai Intézete szervezésében a Soproni Informatikai Klub tartja következő összejövetelét, amelyre minden érdeklődőt hívnak és várnak. A Klub keretében 17.00 órai kezdéssel A tenyérszámítógépekről nagyvonalakban című előadásra kerül sor. Előadó: Szalai László (NYME).

Felújításra szorul a soproni Tűztorony. A város építészeti jelképének számító műemlék épület állapotáról készített felmérés szerint mielőbb hozzá kell látni a torony rekonstrukciójához. A munkálatok össz-költsége várhatóan meghaladja majd a 300 millió forintot.
    Meg kell erősíteni a tehertartó falakat, sürgős javításra szorul a toronysisak bádog- és faszerkezete – egyebek mellett ezt állapítja meg szakvéleményében a Tűztorony állapotának felmérésére és rekonstrukciójának kidolgozására alakult szakértői csoport. A statikus, talajmechanikus, geológus és építész szakemberekből álló grémium a tavalyi előzetes szakvéleményt követően mára elkészítette a részletesebb vizsgálati anyagot a műemlék épület statikai állapotáról. A gond nagyobb, mint gondolták – mondta el a Cyberpressnek Kuslits Tibor, Sopron főépítésze, hozzátéve, hogy a római és középkori alapokra épült, majd az 1676-os tűzvész után újjáépített várostornyon három évtizede semmiféle felújítást nem végeztek. A szakember rámutatott: legnagyobb probléma a torony hengeres testével van, amely valamikor egy jóval kisebb torony alépítménye volt, most tehát az eredetileg tervezettnél nagyobb teher hárul rá. A az ÉNY-i oldal falán látható repedések vélhetően a Városháza építésénél, a tehertartó falak meggyengülésének hatására alakultak ki, illetve okozhatták korábbi befalazások, pótlások, vagy akár az erős szél. A repedések függőleges elhelyezkedése nem az alapok süllyedését jelzi - ami keletkezhetett volna akár a Tűztorony alatt húzódó másfél méter átmérőjű csatorna kiépítésekor is -, hanem a lajta-mészkő alapanyagú építőkövek elöregedését. (Ezek felhasználását egy mai építkezésnél már nem engedélyezhetnék.) A kutatások szerint egykor külső csigalépcső kapcsolódott az építmény testéhez, ennek  megszűntetése is gyengítheti annak nyugati oldalát. A szakemberek szerint a 800 éves torony felújítását mielőbb meg kell kezdeni, emellett további statikai felmérésekre, a falszerkezet külső-belső kutatására is szükség van. A várhatóan 3-4 évig tartó munkálatok költsége a becslések szerint legalább 300 millió forint, erre egyelőre nincs pénz. (Tóth Anita Lilla)



2004. január 27., kedd 23:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület