CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Másfél megye pályázik uniós forrásra

2004. január 30-án a soproni Városházán írták alá Győr, Mosonmagyaróvár és Sopron polgármesterei a három térség hulladékgazdálkodási rendszerei által létrehozott projekt-csoport együttműködési szerződését.


Kovács Barnabás a Győri Kommunális Szolgáltató Kft ügyvezetője, Stipkovits Pál Nosonmagyaróvár polgármestere
Walter Dezső Sopron polgármestere és Balogh József Győr polgármestere

Októberben Győr város gesztorságával megalakult a Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Rendszer, amelynek konzorciumi szerződését 112 település polgármestere írta alá. A megyeszékhely körzetében lévő falvak, városok mellett Veszprém megye településeinek fele döntött úgy, hogy kötelezettséget vállal egy korszerű hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésében.
A győri konzorcium megalakulása után tavaly decemberben Mosonmagyaróvárott 110 település alakított hasonló szervezetet, amelynek célja a szigetközi és a rábaközi településeken a korszerü hulladékgazdálkodás megvalósítása. Az idén januárban Sopron gesztorságával, Fertőrákos, Harka és Kópháza polgármesterei kötöttek hasonló tartalmú szerződést.
A három területen egymástól elkülönülő szilárd hulladékgyűjtési, kezelési rendszert terveznek. A győri központú hulladékgazdálkodási projekt tervei már hatósági engedéllyel rendelkeznek. Ennek a nagytérségi rendszemek az alapja a Győr határában megépítendő sashegyi lerakó, amelyet az általános európai normáknál szigorúbb környzetvédelmi követelmények szerint terveztek. A szigetközi és a rábaközi települések a néhány éve létesített jánossomorjai szeméttelepet használják majd. Egyébként a három konzorcium területén a jánossomorjai az egyetlen olyan szeméttelep, amely megfelel a hazai és az uniós környezetvédelmi követelményeknek. A soproni konzorcium Fertőszentmiklóson tervezi kialakítani a hulladéklerakó telepet.
A rendszerek kiépítésével teljesen átalakul a háztartási hulladékok gyűjtésének mai gyakorlata, amikor a házak elé kirakott kukákat a szemetes járatok kiürítik, elszállítják a gyűjtőtelepekre, ahol lerakják és tömörítik. A konzorciumokhoz tartozó településeken mindenütt bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést, hulladékudvarokat alakítanak ki, átrakóállomásokat építenek, amelyeken külön kezelik a komposztálható hulladékot és kiválogatják a még hasznosítható anyagokat. A három konzorcium területén a lakosságtól, valamint az intézményektől és egyéb szervezetektől gyűjtött hulladék mennyisége jelenleg évi 1 millió 600 ezer köbméter. Ennek a mennyiségnek kb. a 30 %-a komposztálható, a szelektív gyűjtés során a keletkezett hulladéknak mintegy 25 %-a újrahasznosítható. A rendszerek kiépülése után tehát végleges lerakókba így a mostani hulladéknak becsülhetően 45 %-a kerül. A kiépítés során felszámolják és rekultiválják az engedély nélküli szemétlerakókat. A három önálló konzorcium egy csoportot alkot, a terveket, a gazdasági számításokat, a környezeti hatástanulmányokat együttesen nyújtják be az Európai Unió Kohéziós Alapjának pályázatára. Összességében a rendszerek kiépítésének költsége 2003. évi árszinten számolva körülbelül 20 milliárd forint, amelyből a soproni rendszer megvalósításához 3,6 milliárd kell, a mosonmagyaróvári konzorcium területén kiépített rendszer 4,2 milliárd forintba kerül. Sikeres pályázat esetén a beruházás költségeinek felét az unió állja, negyven százalékát a központi költségvetés finanszírozza, és a költségek tíz százaléka létszámarányosan terheli az érintett önkormányzatok kasszáját.

A győri, a mosonmagyaróvári, a soproni konzorciumok önálló szerveződésűek ugyan, de a 2004. január 30-án aláírt szerződéssel egy projektcsoportot alkotnak. A projektcsoport gesztora a megyeszékhely önkormányzata, a beruházás lebonyolítását, műszaki megvalósítását a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. végzi. Tekintettel arra, hogy mind a három térségi rendszer ugyanolyan műszaki tartalommal, hasonló gyűjtési technológiával valósul meg, a projektcsoport terveinek előkészítését, a kivitelezés szakmai irányítását a KOMSZOL végzi.
A Győr-Moson-Sopron megye területén, és Veszprém megye felén működő hulladékgazdálkodási rendszerek kiépítésével 480 ezer ember által lakott terület hulladék elhelyezési gondja évtizedekre megoldódik. A brüsszeli elbírálás után várhatóan 2006-ban kezdődhet meg a hulladéklerakók, és a hulladékudvarok, átrakóállomások, építése.



2004. január 31., szombat 00:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület