CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Beiktatták az Evangélikus Gyülekezet új lelkészét

    Ünnepi istentiszteleten iktatták be a soproni evangélius templomban a Soproni Evangélikus Egyházközség új lelkészét Hegedűs Attilát.
    Az új gyülekezeti lelkész beiktatását Jankovits Béla esperes végezte, ünnepi istentiszteletet Ittzés János püspök tartott.

    Jézus azért hívta el egyházát és benne a lelkészi szolgálatot, hogy Isten dicsőségéről hírt adjon az emberiségnek. Ez a keresztények méltósága, megbizatása, szolgálatuk, küldetésük  Nem kevesebb bizatott Hegedűs Attilára, minthogy és szolgálata által megláttassék, hirdettessék  Jézus Kisztus  szeretete, dicsősége, evangéliumának ereje. - mondta Ittzés János Máté 17: 1 alapján tartott igehirdetésében.
 

,, Hat nap múlva Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és testvérét, Jánost, és felvitte őket külön egy magas hegyre. És szemük láttára elváltozott: arca fénylett, mint a nap, ruhája pedig fehéren ragyogott, mint a fény. És íme, megjelent előttük Mózes és Illés, és beszélgettek Jézussal. Péter ekkor megszólalt, és ezt mondta Jézusnak: "Uram, jó nekünk itt lennünk. Ha akarod, készítek itt három sátrat: egyet neked, egyet Mózesnek és egyet Illésnek." Még beszélt, amikor íme, fényes felhő árnyékolta be őket, és hang hallatszott a felhőből: "Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm, reá hallgassatok!" Amikor a tanítványok ezt hallották, arcra borultak, és nagy félelem fogta el őket. Ekkor Jézus odament, megérintette őket, és így szólt hozzájuk: "Keljetek fel, és ne féljetek!" Amikor föltekintettek, senkit sem láttak, csak Jézust egyedül." 

    Az evangélium ereje mutatkozik meg akkor, amikor titokzatos, le nem küzdhető erővel szólal meg Isten lelkének belső hívása annak lelkében, aki lelkipásztorá lesz.
    A püspök azt kívánta: Legyen transparenssé, fényhordozóvá, a hit igazi kovászává az új lelkész szolgálata Sopronban. A szolgálatban sok ,,hegycsúcs-órát" kívánt, Hegedűs Attilának, azért  hogy megjárhassa a völgyek útjainak küzdelmét.

    ,,Az aratnivaló sok, de a munkás kevés, kérjétek azért az aratás urát, hogy küldjön munkásokat az ő aratásába." (Lukács 10. 1, 2)
    ,,Kérlek azért az Isten és Krisztus Jézus színe előtt, a ki ítélni fog élőket és holtakat az Ő eljövetelekor és az Ő országában. Hirdesd az ígét, állj elő vele alkalmatos, alkalmatlan időben, ints, feddj, buzdíts teljes béketűréssel és tanítással." (2. Tim. 4.1, 2.)
- bízta  Jankovits Béla esperes Pál apostol szavaival az új lelkész gondjaira  a soproni gyülekezetet, miután Hegdűs Attila a soproni gyülekezet előljáróitól átvette lelkészi levelét.

    Hegedűs Attila Máté evangéliumából vett Ige alapján szólt a gyülekezethet: ,,Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. " (Mt. 11, 28)

    A megtiszteltetésről szólt prédikációjában az újonnan beiktatott lelkipásztor. Arról, hogy mit jelent megtiszteltetésben részesülni, kivel szemben érvényesül a megtiszteltetés, hogy megtiszteltetés-e abban a városban élni és dolgozni, amelyben magyar földön legelőször hangzott lutheri szellemben igehirdetés; Budaker Oszkár kései utódaként lépni a szószékre, Magyarország egyik legmagasabban álló evangélikus szószékére, megtiszteltetetés-e? - tette fel a kérdést magának és gyülekezetének Hegedűs Attila. Biznyára igen, bár a igazi ,,megtiszteltetés" szóban mindig benne van az alkalmatlanság tudata is.
    Megtiszteltetés nem akkor éri az ember, amikor a magasban van. Az ünnepi hangulatok nem mindig kedveznek a megtiszteltetés érzésének.
    A megtiszteltetés a lélek sötétjében való megszólításban rejlik, amint Jézus idézett szavai sem akkor hangzottak el a tanítványok felé, amikor a csúcson voltak.
    Megtiszteltetés, amikor a megfáradtaknak és megterhelteknek a lelkipásztor viheti azokat a szavakat, amelyek neki is erőt adnak: társává válni az elveszettnek, jelenlétével jelezni Krisztus jelenlétét, részesedni a mások sorsában: az egyik legnagyobb megtiszteltetés.
    A lelkész: postás; és egyben címzett. A Jó Hír postása és egyben címzettje.
    Ahhoz, hogy Krisztus üzenete elérkezzen a címzettekhez szükséges figyelnie azokra a szavakra, amelyeket beiktatási meghívóján is feltüntetett - mondta a lelkész: ,, Az Úr ezt mondta nekem: elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz." (2 Kor. 12, 9), amellyel összecseng H. Földes László (Hobó), akit szintén idézi a meghívó: ,,Tegyük le fegyvereinket! Védtelenségünk legyen a büszkeségünk!".

    A lelkészi áldások és jókívánságok után a finn testvéregyház küldötte is köszöntötte a soproni evangélikusok új lelkészét. Az istentisztelet befejeztével az eseményen jelen lévő Walter Dezső polgármester is szót kapott, aki Sopron város nevében köszöntötte Hegedűs Attilát.

A polgármester arra kérte a beiktatott lelkészt, hogy mint ahogyan ő hosszas betegség után napról-napra gyűjti az erőt, ugyanilyen erővel, akarattal, gyűjtse a híveket maga köré, hiszen Sopron város polgárai a mai napig nem heverték ki azt a traumát amit 1946 az elődökön elkövetett. Ehhez kíván erőt egészséget, és azt, hogy az egyház használja ki, hogy a város polgármestere evangélikus.

Az ünnepi istentiszteleten az evangélikus és a református gyülekezetek tagjaiból alakult közös kórus énekelt.
 
 

***
Hegedűs Attila 1971-ben Szekszárdon harmadgenerációs lelkészcsaládban született. 1989-ben Veszprémben érettségizett, 1990-től az Evangélikus Teológiai Akadémián, tanult, közben egy évig Németországban ösztöndíjasként folytatott tanulmányokat. Segédlelkészi szolgálatát Bonyhádon kezdte el, ahol később a gimnázium lelkészeként a hittanórák, az egyházi programok mellett, - a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Bölcsészkarának magyar szakon folytatott tanulmányait követően - magyart tanított, miközben gyakorlatilag egész Tolna-Baranya területén végzett lelkészi szolgálatot.
A Soproni Evangélikus Gyülekezet Hegedűs Attilát 2003. novemberében választotta meg lelkészévé, a már korábban megüresedett lelkészi helyre. Hegedűs Attila nős, felsége Hegedűsné Kendeh-Kirchknopf Tünde, két gyereke van: Kende (5 éves) és Botond (3 hónapos).

Hegedűs Attila beiktatásához választott szentírásbeli vezérigéje: ,, Az Úr ezt mondta nekem: elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz." (2 Kor. 12, 9), amellyel összecsengve H. Földes Lászlót (Hobó) is idézi a lelkész beiktatási meghívóján: ,,Tegyük le fegyvereinket! Védtelenségünk legyen a büszkeségünk!".

T.É.

Képriport


Fotó: Tóth Zsombor



2004. február 01., vasárnap 13:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület