CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

MOZGÓ – KÉP – RAJZ

A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban a „Nyitott Ház” rendezvénysorozat második napján, 2004. január 31-én MOZGÓ – KÉP – RAJZ címmel Sulyok Gabriella grafikusművész, filmrendező Giczi János festőművészről, Supka Manna művészettörténészről, Nagy Sándor szobrászművészről, Czóbel Anetta textilművészről és saját műterméről 1999, 2000 és 2003-ban készült művészfilmjeit mutatta be.

A vetítés után a művésznő elmondta: filmjei készítésekor a műtárgyakkal, a kollégákkal egy olyan bensőséges kapcsolatot kell kialakítania, - akár egy egész napos műtermi szemlélődéssel - úgy megközelíteni a műtárgyat, hogy a mozgó kép a maga nyelvével ahhoz hozzátegyen, a rögzítés és közlésen túl, szubiektív-obiektív módon felmutassa a műtárgynak azt a karakterét, amit a kiállítás látogató talán észre sem vesz.

Sulyok Gabriella a filmezéssel visszatérhetett a zenéhez is, amit a mozgó képhez társíthat. Tizennyolc évesen el kellett döntenie, hogy a zenét, vagy rajzot választja. A művésznő akkor a rajzot választotta, mert a zenével ellentétben ahol a minőséget a pillanatnyi feszültséggel telitett előadásmód adja, a képzőművészetben a befogadó közeg a mű elkészülte után értékelheti az alkotást.


Sulyok Gabriella

A filmrendezői oldaláról is megismert képzőművésznő a mozgó képhez választott zenét nem tartja aláfestő zenének, véleménye szerint sem a kora a zenének és a műtárgynak, sem a ritmusa, ideje, találkozása nem számít, csak az, hogy a zene a karakter vonulatának a mozgókép karakter vonulatát kell fölerősítenie. Két olyan érdekes és szuverén vonal, amiből egy harmadik hatás keletkezik és akkor az sem számít, hogy egy kortárs festőhöz – Giczy Jánoshoz – odaillesztheti az 1600-as években élt Marin Marais (1656–1728) zeneszerzőt és Jan Garbarek kortárs Jazz zenészt.

tsz



2004. február 02., hétfő 01:55


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület