CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Kaszárnyából campust

Lezárulhat az ingatlanvita


A Savaria Fórum - Szombathely ingyenes városi hetilapja - a január 31-i számban számol be arról, hol is áll jelenleg a volt szovjet laktanya hasznosításának régen húzódó ügye... A cikk alapján készítettem összefoglalómat.

Még a kilencvenes évek elején a város önként átadta a terület tulajdonjogát az Apáczai Csere János Alapítványnak, mely az évtized közepétől induló egyetemi oktatást tervezett oda. Erre konkrét elképzelések is születtek, sőt, úgy volt, hogy már befektetők is állnak az új tulajdonos mögött. Az egyetem még azóta sem működik az épület falai közt...

Egy későbbi megállapodás alapján ismét változni látszott a kaszárnya helyzete: az egyezség szerint az alapítvány három épület kivételével visszaadja, átruházza a terület tulajdonjogát az önkormányzatra. Ezért a város még tízmillió forintot ki is fizetett. A pénz megérkezett, a bejegyzett tulajdonos neve viszont nem változott. Ekkor kezdődött el a pereskedés. Azóta tovább "alakított" a helyzeten, hogy az épületeket műemlékké nyilvánították.

Az alapítványon múlik, hogy felgyorsulnak-e az események, és elkezdődhet-e végre a laktanya rendbetétele. Egyetem nem lett ugyan - az alapítvány azonban nem volt tétlen az elmúlt években, vitathatatlan érdemeket szerzett abban, hogy az ingatlant sikerült egyben tartani, egy épületet teljesen felújítani.

A jövőt illetően biztató, hogy mindenki egyetért az oktatási és kulturális hasznosítással - nem kell tehát félni attól, hogy kereskedelmi központok költöznek az ingatlanra. Kiemelten kezelendő azonban, hogy az alapítvány érdekei ne szenvedjenek csorbát - így elképzelhető, hogy továbbra is használja majd az ingatlan egy részét.

A Berzsenyi Dániel Főiskola bővülhet, kényelmesedhet, modernizálódhat az ingatlan segítségével. Mivel nagy szükség lenne a főiskola kollégiumi férőhelyeinek jelentős bővítésére - a 11-es Huszár úti volt szovjet laktanya ebben játszhatna szerepet. Dr. Iker János, a főiskola fejlesztési rektorhelyettese beszélt az elképzelésekről.

Háromszáz fő elhelyezésére alkalmas egy-, illetve kétágyas apartmanok kialakítására lenne szükség, mert a főiskola jelenleg az európai viszonyokat tekintve nem áll túl jól hallgatói szálláshelyek dolgában. Az önkormányzat ebben partner, ezért felajánlaná a terület használati jogát ötven évre. A főiskola tehát beszáll az OM háttértámogatásával abba a beruházásba, amelyben a szerződéses felet, a kollégiumépítő magánbefektetőt közbeszerzési megoldással választják majd ki. A komplexum üzemeltetését is a befektető látná el úgy, hogy a teljes infrastruktúrát 25 évre bérbe adja a főiskolának. Ebben az esetben az önkormányzat viszont már nem csak csendestársként venne részt az eseményekben. A polgármester szerint a férőhelyek öt-tíz százalékát az önkormányzat töltené fel, úgy korszerűsítené középiskolai kollégiumi rendszerét. A PPP (Public Private Partnership) program, amely a közszféra és a magánbefektetők együttműködését segíti elő, az ország több városában is működőképesnek bizonyult. Szegeden és Debrecenben már aláírták az első szerződéseket, megszülettek az első megállapodások.

A bonyolult helyzet ismertetésének végén apró betűkkel azt is tudatta a lap, hogy az üggyel kapcsolatban megkeresték Paksy Ágnest, az Apáczai Alapítvány kuratóriumi elnökét is, de lapzártáig nem sikerült elrni...

Pereskedésből partnerség... Bár úgy lenne!



Gadányi Károly rektor
A kép forrása: www.bdtf.hu

Sebők Lili



2004. február 04., szerda 00:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület